Hirdetés

Nem lesz több Google frissítés a Huawei készülékeire

Legalábbis a Google szóvivője erre utalt a The Washington Post kérdésére.

Úgy tűnik, hogy a 2019 május előtt piacra került Huawei készülékek frissítése is leáll. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma által kibocsájtott speciális engedélyek múlt szerdán vesztették hatályukat, az államigazgatási szerv által kiadott nyilatkozat szerint ez az időintervallum biztosított lehetőséget a Huawei készülékek felhasználóinak és a távközlési szolgáltatóknak az ilyen eszközök és meglévő hálózatok ideiglenes üzemeltetésére, amíg áttérnek valamely alternatív megoldásra.

A Google számára szintén ezek a licencek tették lehetővé a rendszerfrissítések, a biztonsági frissítések és alkalmazásfrissítések biztosítását a Google szolgáltatásokkal még rendelkező, régebbi Huawei eszközökre. A Google szóvivője, Jose Castaneda pénteken csak annyit közölt, az ideiglenes általános licencek tették lehetővé a terméktámogatást. A keresőóriás részéről egyelőre nincsen további állásfoglalás, de nehéz nem úgy értelmezni a helyzetet, hogy a szóban forgó engedélyek lejárta után, jelen állás szerint egyetlen Huawei készülék sem kap frissítést a Google részéről, beleértve az Android 11 Google féle verzióját.

Várjuk a Huawei hivatalos állásfoglalását, amint megérkezik, frissítjük a hírt.

Az ügyről egyelőre sem az Egyesült Államok illetékes szervei, sem a Google nem adott hivatalos tájékoztatást, a Huawei hivatalos állásfoglalását viszont az alábbiakban módosítás nélkül közöljük:

Függetlenül a döntéstől a Huawei továbbra is gyárthat és árusíthat olyan Google-licensszel rendelkező GMS-termékeket, melyek 2019. május 16. előtt kerültek kereskedelmi forgalomba. Ezek a termékek mind hozzáférnek a Google Play-hez, ahonnan alkalmazásokat tudnak letölteni és frissíteni.

A Huawei továbbra is biztosítja a rendszer- és biztonsági frissítéseket. Vásárlóink a nyílt forráskódú közösségnek és a Huawei saját fejlett K+F képességeinek köszönhetően továbbra is megkapják a szoftverfrissítéseket és szolgáltatásokat.

A Huawei az új Android-funkciókat és biztonsági frissítéseket az AOSP-n keresztül tudja elérni, és ezeket automatikusan ki is adja majd az eszközökre. Továbbra is aktívan telepítjük az  új szoftverfrissítéseket, patch-eket és egyéb hibajavításokat, miközben garantáljuk az API-k kompatibilitását. A 2019. május 16. óta eltelt időben a Huawei több mint kétszáz modellre adott ki biztonsági frissítést. A frissítési ütemezés gyakorisága az iparágban továbbra is változatlan. A Huawei-modellekre érkező biztonsági frissítések terve elérhető a Huawei hivatalos honlapján.

A Huawei GMS-sel működő készülékei ugyancsak tovább használhatnak más, GMS-alapú alkalmazásokat. A GMS-es felhasználói élmény nem fog változni, mivel a Huawei a jövőbeli frissítésekkel garantálja az API-k kompatibilitását és következetességét.

A Google Play-jel rendelkező telefonok esetében tehát minden Google Play-ből letöltött, illetve egyéb Google-alkalmazásokhoz továbbra is érkeznek majd frissítések.

Google Play-jel nem rendelkező telefonok esetében az új alkalmazások és frissítések kezelése az előretelepített Huawei AppGallery-n keresztül lehetséges. A Google-szolgáltatások saját hivatalos honlapjaikon érhetők el. Ezeket a szolgáltatásokat a telefon böngészőjén keresztül lehet igénybe venni.

A Huawei mindemellett elkötelezett saját mobilszolgáltatási-rendszere, a HMS fejlesztése mellett, amely gördülékeny hardver-szoftver együttműködést biztosít. A Huawei saját alkalmazásáruháza, az AppGallery 2018 májusi indulása óta több mint 170 országban működik már, aktív felhasználóinak száma meghaladja a 460 milliót, és felhasználók 2020 első félévében mintegy 184 milliárd letöltést kezdeményeztek az AppGalleryből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés