Nokia: felgyorsul a konszolidáció a mobilpiacon

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia Inc. szerint a globális mobiltelefon-piac jövőre több mint 10 százalékkal bővül, az előfizetők száma pedig már 2008-ban eléri a 3 milliárdot. Korábban a társaság a 3 milliárdos határ átlépését 2010-re prognosztizálta. Az előrejelzés így is csak a Gartner által prognosztizált bővülés alsó határa: a piackutató cég szerint az idén 20, jövőre pedig 10–15 százalékkal bővül a piac.

Az értékesített készülékek számának növekedésével párhuzamosan az átlagos készülékár és a profitráta folyamatosan csökken – fejtette ki Olli-Pekka Kallasvuo operatív igazgató, aki jövő júniusban veszi át Jorma Ollila vezérigazgatói posztját. Ennek oka az erős árverseny mellett az, hogy a cégek leggyorsabban a fejlődő országok piacán növelik eladásaikat, ahol az alacsonyabb kategóriájú, olcsóbb készülékek a kelendőbbek. A Nokia a következő egy-két évben 17 százalékos átlagos üzemi nyereségrátával számol. A cég, amely az idén eddig 56 új készüléket dobott piacra, azt is bejelentette, hogy jövőre a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadásokat a nettó árbevétel 9-10 százalékára csökkenti.

Kallasvuo szerint a mobiltelefonok piacán a jövőben felgyorsul a konszolidáció, az egyre erősebb árverseny miatt új szereplők feltűnése nem várható, de a globális piacon 15 százaléknál kisebb részesedéssel rendelkező cégek is csak nagy nehézségek árán tudják majd megőrizni a pozíciójukat. Ennek a kritériumnak jelenleg a 32,6 százalékos Nokia mellett csupán az amerikai Motorola tesz eleget (18,7 százalék), a Samsung Electronics (12,5 százalék), a Sony Ericsson (6,7 százalék) és az LG (6,5 százalék) már nem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés