Hirdetés

Nokia újdonságok: N97 mini, N900, Booklet 3G

Szerkesztőségünk ma délután a Nokia által megrendezett sajtótájékoztatón járt, ahol végre magunk is kézbe vehettük a korábban már bemutatott, legtöbb olvasónk által valószínűleg jól ismert újdonságokat. Mivel a bemutatott három termékről korábban már híreztünk, nem is húznánk túl sokáig a szót, beszéljenek helyettünk a képek — amik mellett persze gyorsan megszerzett tapasztalatainkat is megosztjuk.

N97 mini

A gyártó a nemrég Stuttgartban megrendezett Nokia World alkalmával mutatta be a hatalmas tudású N97-es készülék kisebb testvérét, az N97 minit, melyet a mai napon megrendezett sajtótájékoztatón a hazai médiumok képviselői is megismerhettek. A készülék holnaptól már kapható egyes külföldi boltokban, specifikációs listája is jó ideje elérhető, így valószínűsíthető, hogy senkit nem érint újdonságként a hazai bemutató. Az eredeti N97-tel ellentétben egy dizájn, nem pedig egy tudásorientált készülékről van szó, ennek jele többek között az, hogy hiányoznak róla a tudását taglaló feliratok. Ettől függetlenül balgaság lenne azt állítani, hogy egy buta készülékről van szó, épp ellenkezőleg: gyakorlatilag minden tud, amit kell, de mérete sokkal inkább felhasználóbarát.

Nokia N97 mini
Nokia N97 mini

Mivel egy "kis testvérről" van szó, elég kevés újdonságot tartalmaz, de azért találni ilyeneket is. Ezek közé tartozik, hogy a készenléti képernyőre felkerült egy Ovi fül, ahol az Ovis kontaktjaink adatait láthatjuk, az online lévőkkel pedig chatelni is tudunk, ennek ideje volt. Felkerült egy Facebook widget is, mivel a stuttgarti esemény alatt 5500, mostmár 10000 alkalmazást számláló, 180 országban elérhető Ovi store-ban ez az egyik legnépszerűbb program. A widgeteknél és a social-networkingnél maradva fontos megjegyezni, hogy van iwiw widget is (juhé...), plusz a teljesség igényét nélkülözve nagyobb hazai híroldalak friss tartalmait is nyomon követhetjük a készenléti képernyőn.


Nokia N900


Az N97 mini mellett egy új Maemo alapú internettáblát is bemutatott a finn gyártó, mely N900 névre hallgat. Egy meglehetősen nagy méretű, 110,9 x 59,8 x 18 milliméteres kiterjedésű, 181 grammos kütyüről van szó, mely a GSM és UMTS hálózatokat egyaránt támogatja, adatkommunikációs repertoárja pedig teljes. A kijelző meglehetősen nagy méretű, hiszen képátlója 3,5 hüvelyk, felbontása pedig 800 x 480 pixel — érdemes lehet megjegyezni, hogy rezisztív TFT-panelről van szó. A nagy méretet mindez nem indokolná, de a széttolható kialakítású készüléktest és a csúsztatást követően előbukkanó teljes QWERTY billentyűzet, valamint az 1320 mAh-s lítium-ion akkumulátor részben magyarázatot ad arra, hogy miért lett ekkora monstrum a gyártó Maemo 5 operációs rendszerét futtató készüléke.

Nokia N900 — Maemo operációs rendszerrel
Nokia N900 — Maemo operációs rendszerrel

A felhasználói felület meggyőzőnek tűnt, logikus, ujjal is jól kezelhető menüstruktúráról van szó. A widgetek nem olyan kötöttek, mint a Symbian S60 alapú készülékeknél, az eszköz sokkal jobban testre szabható, ami például a teljesen szabadon elhelyezhető ikonokban is megnyilvánulható. Egy internetre kihegyezett eszközről van szó, hiszen mint tudjuk, manapság szinte már nem is számít mobileszköznek egy olyan készülék, mely nem csatlakozik a világhálóra. Az N900 is alkalmas az Ovi szolgáltatások igénybevételére (Ovi chat, Ovi instant messaging). VoIP alkalmazások terén is jól teljesít az újdonság, Skype, Jabber, Google Talk kliens is van, de persze az általános SIP (Session Initiation Protocol) is támogatott. Az internetböngésző is megújult, a prezentáció során nagyon meggyőzőnek bizonyult, reméljük, hogy nem elhamarkodott a véleményünk, de talán ez lehet az első mobilon futó böngésző, mely hozza az iPhone Safarijának szintjét.

A készüléken futó Maemo 5-ös operációs rendszer a rövidke ismerkedés során gyorsnak látszott, ami a 600 MHz-es ARM Cortex A8 processzor fényében egyáltalán nem meglepő. A programok futásához szükséges tárhelyet a 256 MB-os memória biztosítja, multimédiás tartalmainkat pedig a 32 GB-os beépített flash háttértárba menthetjük le. A képi megjelenítésért egy PowerVR SGX grafikus chip felelős — ez a piacon jelenleg elérhető legerősebb mobilkészülékekbe szánt grafikus chipje. Mindezt a Nokia népszerű Bounce nevű játékának továbbfejlesztett, teljesen 3D-s variánsán prezentálták a Nokia képviselői, meg kell, hogy mondjuk, nagyon meggyőző volt. A fényképezőgép 5 megapixeles, autofókuszos, Carl Zeiss lencsés, bár mint tudjuk, utóbbi nem garancia a jó minőségű képekre. A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 2592 x 1944 pixel, videókat 800 x 480 pixeles felbontásban lehet rögzíteni 25 képkocka/másodperc sebességgel, gyenge fényviszonyok között a megvilágításért dual-led villanó felel.

Nokia Booklet 3G

A Nokia itthon csak jövőre megjelenő netbookjáról nem sokat tudtunk meg, a leglényegesebb információ az volt, hogy a gyártó magyarországi képviselete csak nagy huzavona árán tudott egy működő bemutatópéldányt szerezni a 10 hüvelykes kijelzővel szerelt netbookból, ezért valószínűleg jó ideig csak a jelenlévő újságírók mondhatják majd el magukról, hogy volt a kezükben ilyen. Nyomkodni nem nagyon volt időnk, az viszont biztos, hogy nagyon szép, jól össze van rakva és kicsit nehéz. Ennél többet nem is nagyon tudunk mondani róla.

Szép az új Booklet 3G
Szép az új Booklet 3G

Az alábbi linkre kattintva nagy felbontásban is megcsodálhatók a sajtótájékoztatón készült fotók:

Nokia N97 mini, N900 és Booklet 3G galéria

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés