Alkalmazásbemutató: Nokia Z Launcher

Novemberben, alig két héttel az első Microsoft Lumia készülék leleplezése után megérkezett az első androidos Nokia táblagép, és bár az N1-et még jó néhány hétig nem lehetett megvásárolni, (utána is csak Ázsiában), a szoftveres felületén futó Z Launcher azonnal elérhetővé vált a Play Áruházban, bármely 4.1-es vagy frissebb Androidot futtató okostelefonra, táblagépre és egyéb zöld robotos eszközre. A Nokia szoftveresen egyébként csak ennyit tett hozzá az N1-hez, minden más gyári androidos a táblagépen, a mindenki számára közzétett Z Launcher viszont sokaknak megtetszett az egyszerűsége miatt, a tudása pedig tovább bővült.


[+]

A Z Launcher érdekessége, hogy a kezdőképernyő főoldalán nem az általunk összeválogatott ikonok, hanem saját, napi használati preferenciánk alapján legrelevánsabb alkalmazásindítók (táblagép) és névjegyek (telefon) jelennek meg. A Nokia N1 esetében 12 ikon pillantható meg az óra és a dátum widgetje alatt, telefonos főképernyőn pedig hat ikon vagy névjegy, feliratokkal. Ha közelgő naptáresemény van, az is megjelenik az indítóikonok fölött.


[+]

A Z Launcher különlegessége most következik: a főképernyőre az ujjunkkal mondjuk egy B betűt rajzolva megjelennek a legrelevánsabb B-vel kezdődő alkalmazások, névjegyek és email címek, azaz a főoldal könnyen elérhető gyorskeresési funkcióval rendelkezik. Telefonképernyőn legalul azért akad egy ikon a függőlegesen görgethető alkalmazásmenü elérésére, amelyet egyébként a jobb szélről balra simítva is elő lehet csalogatni. A menügomb két oldalán további két-két ikon elhelyezhető. A táblagépen alkalmazásmenü ikon nincs, balra simítva persze itt is megjelenik az alkalmazáslista, ezúttal ABC, DEF stb. csoportokba rendezve. Ha a Launcher képernyőjére második, harmadik stb. betűt rajzolunk, akkor azzal nem csak a találatokon pontosíthatunk, hanem a weben, a könyvjelzők és a keresési előzmények között is szétnéz a Nokia szoftvere, bár ez az opció kikapcsolható. Ha rossz karaktert rajzolnánk a képernyőre, balra húzott vízszintes vonallal könnyedén visszaléphetünk egyet. A beállítások között cserélhető még az ikontéma, illetve az is állítható, hogy a főoldalon vagy keresés közben a találatok között a névjegyek és webes eredmények megjelenjenek-e, vagy csak az alkalmazásikonok.


[+]

Ezt persze eddig is tudta a Z Launcher, a most megérkezett frissítés (amely a nálunk lévő táblagépre még nem érhető el) ugyanakkor egy harmadik, balról előhívható kezdőoldallal is bővült, ahova widgeteket, azaz minialkalmazásokat lehet elhelyezni, ez ugyanis a launcher hiányossága volt korábban. Egy widget elhelyezése roppant egyszerű: a minialkalmazás lista eléréséhez csak a kezdőoldalt hosszan meg kell érinteni, majd a kívánt tételt kiválasztani, amit aztán át is lehet méretezni. Az egyetlen fájdalmas pontja a dolognak, hogy egynél több widget oldalt nem lehet megnyitni, úgyhogy korlátozott az elhelyezhető minialkalmazások száma.


[+]

A Z Launcher csak ennyit tud, de sokan pont ezért szeretik és töltötték le a Play Áruház statisztikái szerint 100 és 500 ezer alkalom között. Nyilván végtelenségig testreszabható launchernek ott a Nova vagy az Action, a Z viszont az egyszerűségével emelkedik ki a többi közül, és bár még mindig ott az Áruházban a név mellett a béta jelző, szoftverleállással vagy hibával nem találkozunk. Táblagépen egyébként valamivel hasznosabbnak találtuk a Z Launchert, a névjegyek közötti keresés ugyanis mobilon egy kicsit több időt vett igénybe, mindenesetre okostelefonon is rendben tette a Nokia Apps LLC szoftvere a dolgát, amely bármely 4.1 Jelly Beant vagy újabb Androidot futtató készülékre az alábbi linkre kattintva letölthető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Hirdetés