Olcsóbb hajlékony kijelzők a láthatáron

A flexibilis hordozórétegre felhordott organikus fénykibocsátó diódák gyártása és beépítése egyelőre igen körülményes feladat, ugyanis a védőréteg felhordásáig az oxigénnel vagy akárcsak egy aprócska porszemcsével való érintkezés is azonnali meghibásodáshoz vezethet. A relatíve alacsony kihozatali arány hátterében éppen ezen okok állnak, melyen a gyártási technológiák további finomításával próbálnak javítani a gyártók. A kaliforniai székhelyű Kateeva nemrég egy igen egyszerű bővítést javasolt a gyártósorokhoz, mely a vállalat várakozásai szerint egy éven belül felére csökkentheti a panelek gyártási költségeit a selejt arány jelentős leszorításával.

A Kateeva megoldása az elektronikai iparágban széles körben alkalmazott nyomtatásos technológián alapszik, mely azonban ezúttal nem az áramköri részegységek közvetlen előállításáért, hanem csupán a megjelenítő védőrétegének felhordásáért felelne, méghozzá a gyártási folyamat utolsó állomásaként. A hajlítható érintőkijelzők másik komoly problémája az ITO (Indium Tin Oxide – indium-ón-oxid) érzékelőréteg mechanikai behatásokkal szembeni alacsony ellenállóképessége állhat, mely kapcsán a Canatu újdonsága hozhatja meg az áttörést. A finn vállalat a könnyen meghibásodó klasszikus kapacitív szenzort szén nanocsövekből álló megoldásra cserélte, mely nem csak jobb vezető, de a hajlítgatások sem okoznak sérülést a szerkezetében.

Azóta történt

  • Rövidesen debütál a LG G Flex utódja

    A Qualcomm CES beharangozója is megerősítette a hajlított kijelzővel és „öngyógyító” burkolattal ellátott dél-koreai modell utódjának közelgő érkezését.

Előzmények

Hirdetés