Már önkiszolgáló módon is igényelhető az e-aláírás okostelefonra

Magánszemélyeknek díjmentesen biztosítja az e-aláírást az e-Szignó terminál, a folyamat elvileg csak pár percet vesz igénybe.

Hamarosan felsőoktatási intézményekben, pénzintézetekben, ügyfélszolgálatokon kihelyezett „automatákból” is igényelhető lesz olyan minősített elektronikus aláírás, amelyet okostelefonon használhatunk magánemberként. Legalábbis ez a terve a Microsec e-hitelesítéssel és elektronikus aláírásokkal foglalkozó vállalatnak, amely elsőként hozott létre egy erre alkalmas, önkiszolgáló „e-Szignó” terminált. Az igényléshez mindössze egy érvényes, chipes eSzemélyi igazolványra van szükség.

„A kioszk-automaták a világ számos országában elterjedtek, és már hazánkban is van rá mód, hogy például csekket fizessünk be, vagy egyszerűbb műveleteket hajtsunk végre ezeken a terminálokon. Ezen túlmutat az e-Szignó terminál szolgáltatása, amelyen keresztül nagyjából 3 perc alatt igényelhetünk olyan minősített e-aláíró tanúsítványt, melynek segítségével okostelefonos applikációban írhatunk alá dokumentumokat, pontosan olyan erős joghatással, mintha papíron, kézzel írtunk volna alá, két tanú jelenlétében.” – emelte ki Vanczák Gergely, a digitális hitelesítésre és e-aláírásokra specializálódott minősített bizalmi szolgáltató, a Microsec igazgatósági tagja.


[+]

Az igénylési folyamat során kibocsátott tanúsítvány minősített elektronikus aláírás létrehozására alkalmas, amely Magyarországon és az Európai Unió területén is teljes bizonyító erővel bír. A feltűnően sárga e-Szignó terminált a 2022-es Infotér konferencián mutatták be a nagyközönségnek. A következő időszakban a Microsec számos helyen szeretné kihelyezni országszerte e-Szignó termináljait, hogy aki szeretne így is igényelhessen korszerű e-aláíró megoldást.

Digitális transzformáció

Magyarországon az elektronikus aláírás penetrációja még alacsony. A jelenlegi felhasználók elsősorban cégek, ügyvédek és üzletemberek, pedig a magánszemélyek életét is meg tudná könnyíteni a megoldás. Ráadásul az elektronikus aláírás megléte egy kulcskérdése a digitális transzformációnak, hiszen nélküle nem igazán lehet kiváltani a papír alapú folyamatokat, illetve sok esetben megvalósíthatatlan a távoli, de jogilag is hiteles ügyintézés. Az elektronikus aláírás létezéséről valószínűleg az emberek jelentős része egyébként nem is tud, illetve az első lépések is nehézkesnek tűnhetnek, ez utóbbiban viszont segíthetnek a gyors, kényelmesen és díjmentesen használható terminálok.

Az elektronikus aláírás elterjedése persze a piaci szereplők számára is hasznos lenne, hiszen azoknak a magánszemélyeknek, akik rendelkeznek megfelelő elektronikus aláíró képességgel, már a személyes megjelenést kiváltó, távoli elektronikus kommunikáció is egyszerűbben megvalósítható és csökkenthető a papír alapú folyamatok mennyisége is. Ezen kívül a Microsec szerint egy nagyobb méretű cégnél elhelyezett e-Szignó terminál jelentősen tud segíteni az adott cég digitalizációjában is. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a terminálok milyen helyeken és mikortól lesznek elérhetők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés