Irtó menő lett az összehajtható Motorola Razr

A pletykák és kémfotók után itt a hús-vér flipes csoda: összecsukható panellel szerelt telefon a riválisoknál jóval kisebb méretben.

Noha az összehajtható kijelzős telefonok igazán csak a jövő évtől kezdődően válhatnak tömegtermékké, és az árakat elnézve még az is lehet, hogy a műfaj évekig egy szűk elit játékszere marad, egyre több nagy név áll elő a maga megoldásával, és a Lenovo kötelékébe tartozó Motorola Razr több szempontból is különleges.

A klasszikus Motorola Razr az új mellett
A klasszikus Motorola Razr az új mellett (forrás: Inverse) [+]

Egyfelől azért, mert egy klasszikus sorozatot idéz meg azokból az időkből, amikor a kagylótelefon volt a menő, az pedig könnyedén csúszott minden zsebbe a mai nyúlánk óriásmobilokkal szemben. Másfelől pedig sikerült modernizálni a legendát, így a 2019-es Razr kinyitva 6,2"-es OLED érintőpanelt kínál 876 x 2142 pixelen, amit középen nemes egyszerűséggel félbe lehet hajtani.

Ezzel oda a sok nyomógomb a számbillentyűk helyén, hiszen ott is megjelenítő van, cserébe viszont, ha az embernek eszébe jut valami mozifilmet megnézni, csak elfordítja Razrét, és máris 21:9-es, ultraszéles képarányban csodálhatja Tarr Béla munkásságát. Összecsukva se kell lemondani a tartalmakról, noha a 600 x 800 pixeles gOLED panel nyilván szerényebb képességű.


[+]

Oké: ha már szerény képességekről van szó, el kell mondani, hogy az 1500 dolláros, azaz 455 ezer forintos vételárhoz csak a 710-es, nyolcmagos Snapdragon társul, ami inkább az ár ötödéért állja meg a helyét manapság, ám nyilván nem a specifikációról szól a történet. Azért említsük meg a 6 GB RAM-ot és a 128 GB-os tárolót, mert egyik se aprózza el a dolgot, noha microSD foglalat nincs.


[+]

Se FM-rádió vagy 3,5 milliméteres kimenet, cserébe 3.0-s átvitelt támogató Type-C porttal oldható meg a zenehallgatás és a 2510 wattos telep gyorstöltése, 15 watton. Ez nyilván nem ígér világrengető üzemidőt, de ne felejtsük el: a használat egy részében a kisebbik, 2,7"-es panel fogyaszt lényegesen kisebb étvággyal.

A 2019-es Razr az "kicsi" iPhone 11 Pro mellett is eltörpül, legalábbis csukva
A 2019-es Razr az "kicsi" iPhone 11 Pro mellett is eltörpül, legalábbis csukva (forrás: Inverse) [+]

A 2019-es Razr a legkisebb idei iPhone mellett is eltörpül, bár az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy 92 x 72 milliméteres kiterjedéshez 14 milliméteres vastagság jár összecsukva, illetve 205 grammon igen vaskos ház, vízlepergető nanobevonattal. Nyitva ezek a számok 172 x 72 x 6,9 milliméterre váltanak, noha a készülék legalja ennél ilyenkor vastagabb marad.

Bár az Android 10 natívan támogatja a foldable, azaz hajtogatható képernyő formátumokat, egyelőre sajnos 9-es főverzióval kell beérni, ám a telefon ügyesen vált a panelek között, az élőfotókat közlő Inverse szerint a 6,2"-es kijelző közepén pedig (egyelőre) nincs crease, vagyis a hajtás mentés kialakuló és jól látható gyűrődésnyom, szemben mondjuk a Galaxy Folddal.

A Motorola egyébként a konkurenseknél szívósabb kivitelről beszél (egyikük se vízlepergető ugye), előtesztelésben a Razrt a gépek mellett pedig 90 arra érdemes ember típusú élőlény nyúzta, és a plasztik kijelzővédőt is igyekeztek jobban megvédeni a karcoktól. Persze majd csak pár hét használat, vagy egy Zack Nelson videó után derül ki, hogy ez mennyire sikerült. Erre várhatóan 2020 januárjában kapunk csak választ, a méregdrága (ám hajlítható riválisainál mégis olcsóbb) Motorola Razr ugyanis csak akkor kerül piacra.

Ami a kamerákat illeti, nyitott állapotban, a noccson 5 megapixeles, fixfókuszos szelfiegység lapul, míg csukva a szelfizésre szintén bevethető főmodul 16 millió pixelt kínál dual pixel és lézer autofókusszal, f/1,7-es rekeszértékű optikával, elektronikus képstabilizálással és dupla LED villanóval.


(forrás: Inverse) [+]

A biometrikus védelmet ujjlenyomat-olvasó látja el, méghozzá a vastag részen alul, így ahhoz nyitva és csukva is könnyen hozzá lehet férni. Első körben a Razr az Egyesült Államokban jelenik meg, az itthoni elérhetőségre nem vennénk mérget.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés