Ovi Maps: Offline navigáció ingyen, mindörökké!

Az Egyesült Államokban beindított, folyamatos adatátvitelt igénylő ingyenes Google Maps Navigation komoly válaszlépésre késztette a finn óriást, melynek keretében ma teljesen ingyenessé tette az Ovi Maps navigációs szolgáltatását. Az adatátvitel nélkül, előre telepített illetve ingyen feltölthető offline térképek segítségével is használható navigációs szoftver mostantól a világ 70 országában kínál ingyenes hangos navigációt 46 nyelven – köztük magyarul is –, akár autózás közben, akár gyalogos városfelfedezések során. A könnyebb tájékozódás érdekében az Ovi Maps a világ 200 nagyobb városának több mint 6.000 ismertebb épületének 3D modelljét is meg tudja jeleníteni 2D és 3D nézetes térképeken egyaránt, melyhez szintén nem szükséges adatkapcsolat.

Hirdetés

Online kapcsolat esetén az Ovi Maps számos extra funkciót is kínál, melyek közül vezetés közben a legjelentősebb a valósidejű forgalmi adatok (útinfó) megjelenítése lehet, ám emellett a frissített térképrészletek automatikus letöltése is beállítható, mely révén csak a megváltoztatott régiók kerülnek azonnali frissítésre. Gyalogos navigáció során szintén jól jöhet az online adatátvitel, ilyenkor ugyanis helyi időjárási adatok, Lonely Planet és Michelin útikalauzok, illetve helyi rendezvények, koncertek, színház- és moziműsorok megjelenítése is lehetséges, ám maga a navigácó természetesen offline módban is használható.

A 2010 márciusa után piacra kerülő, beépített GPS vevővel rendelkező Nokia okostelefonok mindegyike ingyen kínál majd korlátlan autós és gyalogos navigációt, míg a Nokia X6, Nokia N97 mini, E72, E55, E52, Nokia 6730 classic, Nokia 6710 Navigator, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5800 Navigation Edition és Nokia 5230 tulajdonosok már most is elérhetik az ingyenessé tett szolgáltatást, más modellek tulajdonosai pedig a következő hetekben juthatnak hozzá a frissítéshez. A finn gyártó külön kiemelte, hogy az Ovi Maps hamarosan a fejlesztők előtt is megnyílik majd, így azok az egyelőre zárt bétatesztelés alatt álló SDK segítségével navigációs megoldásokkal egészíthetik ki saját alkalmazásaikat is. A gyártó szerint a szolgáltatók számára is komoly előnyt jelent az Ovi Maps, hiszen hibrid navigációs megoldása révén nem terheli túl a hálózatot, míg az útikalauz, útinfó és más online szolgáltatások megléte mégis kisebb-nagyobb adatcsomagok aktiválására csábíthatják az előfizetőket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés