Palm: Agresszíven a hackerek ellen

A webOS feltörése a számos szabványos HTML, CSS és JavaScript alapú kódrészletet is tartalmazó alapszoftverek kiszivárogtatása óta igen gyorsan zajlott, mely az egyszerűbb alkalmazások elkészítésétől, a rendszerbeállítások módosításán át a SIM-zár feloldásáig is eljutott, ám ezeket a Palm nem nézte igazán jó szemmel. A gyártó, mely sikere egyértelműen a fejlesztőközösségek megnyerésén múlik most igen komoly lépésekre szánta el magár a rendszer feltörői ellen, melynek keretében az bezárással fenyegette meg Pre Dev Wiki oldalt is, ha az továbbra is információkat szivárogtat ki a webOS rendszerrel kapcsolatban, legalábbis amíg a Sprint az egyetlen szolgáltató, mely hivatalosan is forgalmazhatja a készüléket.

A kisebb biztonsági rések persze ennek ellenére komoly lehetőségeket kínálnak a fejlesztők számára, melyek kiaknázását azonban a Palm igen agresszív termékfrissítési-kötelezettség bevezetésével kívánja elérni. Az Engadget értesülése szerint a webOS frissítéseit a telefon a háttérben automatikusan letölti és ezeket hét napon belül telepíteni is kell. A hetedik nap és négy figyelmeztetés elteltével a telefon egy tíz perces visszaszámlálót indít el, majd automatikusan frissíti szoftverét, melyet a felhasználó nem tud majd megakadályozni. A kikényszerített frissítések nem csak a hackerek, hanem számos felhasználó rosszallását is kiválthatja, hiszen ez azt jelentheti, hogy a telefon a felhasználó beavatkozása és tudta nélkül is képes adatokat forgalmazni, mely extra költségekkel is járhat, ráadásul a telepítések rossz időpontban történő megkezdése átmenetileg használhatatlanná is teheti a telefont, mely egy telefonos konferencia kellős közepén igen kellemetlen lehet.

Habár az operációs rendszer frissítése biztonsági szempontból is igen fontos lehet, a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül nem igazán praktikus ilyen műveleteket végrehajtani, mivel az igen komoly ellenállásba torkollhat. A készülék és ezzel együtt a Palm sikerének kulcsa a felhasználók és fejlesztők megnyerése, melyhez a Mojo fejlesztői készlet mielőbbi kiadásán és megfelelő támogatás kiépítésén túl a felhasználók felesleges felbosszantásának elkerülése is fontos lépés lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Palm

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés