Qualcomm vs. Meizu, 2. menet

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy az amerikai Qualcomm félvezető óriás bepanaszolta a kínai Meizut a pekingi szellemi tulajdon bíróságánál, ugyanis az álláspontjuk szerint az utóbbi készülékei több 3G/4G szabadalmukat sértik, és nem hajlandóak azokért licencdíjat fizetni. A Meizuk egyébként általában MediaTek és Exynos rendszerchipet használnak, ami önmagában nem zárja ki bizonyos szabadalmak licencelésének szükségességét (gondoljunk csak a „Microsoft adóra”), bár ez esetben a gyártó nem ismeri el a Qualcomm követeléseit. Éppen ezért, új jogi frontot nyitott a félvezető óriás, sőt: mindjárt hármat: panaszt emelt az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottságnál (International Trade Commission), keresetet nyújtott be a mannheimi regionális bíróságon (Németország) és Franciaországban is jogorvoslattal él szabadalmai megvédésére.

Az MX6 a széria eddigi legszebb modellje
Az MX6, a széria eddigi legszebb modellje is MediaTek SoC-t használ [+]

„A Meizu elzárkózása a jó szándékú licencfeltétel-tárgyalások elől szabadalomsértő termékei forgalmazása és disztribúciója kapcsán nem adott más lehetőséget a Qualcomm számára, mint szabadalmaink további jogi úton történő megvédése” – közölte Don Rosenberg, a félvezető vállalat képviselője a Qualcomm sajtóközleményében. Mint minden ilyen eset, hosszasan, akár évekig is elhúzódhat, és valamelyik vagy mindkét fél kasszája tetemesen megcsappanhat az ügyvédek és a perköltségek kifizetése miatt, így nem elképzelhetetlen, hogy végül a tárgyalótermen kívül jutnak egyezségre a felek.

Előzmények

  • Meizu MX6 - 10 mag: igen. B20: nem

    Kipróbáltuk a mutatós, bár megjelenésben nem túl eredeti MX6-ot, amely igencsak erős hardvert kínál a középkategória tetején, ám szűkös itthoni hálózati támogatást.

  • Bepanaszolta a Qualcomm a Meizut

    A chipset tervező óriás keresete szerint a Meizu mobilkészülékei több 3G-s és 4G-s szabadalmukat is sértik.

Hirdetés