Rámozdult a Nokia a kiselefántra az Asha miatt

Tegnap mutatkozott be világszerte az elsősorban a fejlődő országok piacaira szánt Nokia Asha 501, azonban a készülék itthon is kapható lesz a harmadik negyedévtől kezdődően. Hazánkban azért volt ez egy különleges esemény, mert nem sokkal korábban a Fővárosi Állat- és Növénykertben kiselefánt született, amire 1961 óta nem volt példa. Az internetes névpályázaton a szanszkrit eredetű Asha nyert, ennek remény a jelentése.

Platina fokozatú támogató a Nokia
Platina fokozatú támogató a Nokia

Az Elefántház mellett tartott sajtóeseményen aztán kiderült, hogy a magyar nokiások mind arra szavaztak, hogy legyen Asha az újszülött, s ha már így alakult, akkor a Nokia lett a Fővárosi Állat- és Növénykert ezidáig első platinafokozatú támogatója, amely minimum 3 millió forintos adományozást jelent.

Sárgában, nokiás ikonokkal
Sárgában, nokiás ikonokkal

Az Asha 501-ről korábban már írtunk, a nagyon olcsó szegmensben versenyző csöppség sokféle színben lesz kapható valamivel 30 ezer forint alatt. A készüléknek nem ez a különlegessége, hanem az, hogy ezen a modellen debütál az Asha OS, amivel az Asha már okostelefonnak minősül nem csak a Nokia, hanem nemzetközi szervezetek szerint is, hiszen nem csak adatkommunikációs szolgáltatásai teszik azzá, hanem az utólag, online módon telepíthető alkalmazások is. Ezek egyébként továbbra is Java nyelven íródnak, azaz a korábbi Asha telefonokra írt appok viszonylag egyszerűen portolhatók az új készülékre, amelyet még az idén további Asha OS-sel felvértezett modellek követnek majd.

A TFT kijelző napfényben nem látszik túl jól
A TFT kijelző napfényben nem látszik túl jól

A mindössze 3 inches, QVGA felbontsú, TFT érintőkijelzővel rendelkező telefon a Lumia család formavilágt örökölte. A képernyő direkt napfényben elég nehezen látható, viszont a rendszer meglepően fürge. Bár arról nincs információ, hogy milyen processzor és GPU hajtja meg a masinát, vélhetően nem valami durva cuccról van szó. A beépített memóriát microSD-vel tudjuk bővíteni, a dobozban lesz egy 4 GB-os kártya is. Van WLAN, a kamera alapszintű, 3,2 megapixeles, autofókusz és villanó nélkül szerelték rá a hátlapra, amely cserélhető.

Több színben, cserélhető hátlappal
Több színben, cserélhető hátlappal

A rendszert swype mozdulatokkal lehet irányítani, az alkalmazásokat tartalmazó képernyő mellett van egy fast lane panel is, amelyen a legutóbb végzett tevékenységeink listázódnak időrendi sorrendben, nyilván ezek shortcutok is, tehát vissza tudunk ugrani a megérintett funkcióba. Az Asha 501 kétkártyás verzióban is piacra fog kerüni, rendkívül hosszú akkumulátoros üzemidőt ígér a cég és bármilyen színben is vesszük meg, tutira piros headset jár majd mellé, mert egy kutatás szerint az a menő.

Nincs viszont 3G, a kamera csak QVGA videót tud rögzíteni, nincs NFC, GPS, ez tényleg egy belépő szintű készülék, a kérdés csak az, hogy mennyire lesz versenyképes az olcsóbb androidos gépekkel, hiszen mire ténylegesen kapható lesz, addigra valószínűleg egyre több olyan, sokkal többet tudó és alig drágább okostelefon lehet piacon, mint amilyen a nemrég tesztelt Huawei Y300. A Nokiának fel kell kötnie a gatyót, remélhetőleg lesznek úgy konfigurált Asha modellek is majd a piacon, hogy azok árban, vagy szolgáltatáskínálatban megszorongathassák a legolcsóbb jelenlegi okostelefonokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés