Rekordot döntött az Ubuntu EDGE

Az Ubuntu EDGE minden kétséget kizáróan az idei év egyik legérdekesebb készüléke, mely legfőbb célja az okostelefonok és teljes értékű asztali számítógépek közötti határmezsgye teljes elmosása. Az Ubuntu Touch és Android operációs rendszereket egyaránt futtató készülék valóra váltásához a Canonical a Linux közösség segítségét kérte, egészen pontosan a 32 millió dolláros projektet az elővásárlásokból szeretné megvalósítani. A túlságosan is ambiciózus célkitűzés elérésére a következő 67 órában nem sok esély mutatkozik, azonban az eddig lefoglalt több min 15000 készülékből így is több mint 10 millió dollár folyt be, mely minden eddigi közösségi finanszírozású projekten túlmutat.

A komoly érdeklődés persze nem véletlen, hiszen a 825 dolláros tervezett árú telefonhoz így 150-200 dollárral olcsóbban lehet foglalóval hozzájutni, vagyis az elővásárlásból a vásárló és a Canonical is profitál. Az eredeti tervek szerint a 124 x 64 x 9 milliméteres Ubuntu EDGE 4,5 hüvelykes, zafírkristállyal védett 720 x 1280 képpontos kijelzőt, 8 megapixeles fő és 2 megapixeles előlapi kamerát, duál-LTE modemet, GPS, WLAN, Bluetooth 4.0 és NFC modult, MHL kimenetet, 4 GB RAM-ot, és 128 GB belső tárhelyet kapott, ráadásul a mellékelt dokkoló segítségével monitorhoz és gombsorhoz is csatlakoztatható.

Azóta történt

Előzmények

  • Ubuntu Edge – számítógép a telefonban

    Asztali számítógépekre szánt alkalmazások futtatására is képes lesz a Canonical négymagos processzorral, 4 GB operatív memóriával és 128 GB belső tárhellyel szerelt okostelefonja.

  • Az Ubuntu táblagépes felületéről

    Fejlesztők számára már csütörtöktől elérhető lesz a Canonical táblagépekre optimizált operációs rendszerének próbaváltozata.

  • Táblagépekre is megérkezett az Ubuntu

    Este ötkor startol az Ubuntu bejelentése, mely egy táblagépes verzió érkezését sejteti. Élőben követjük a történéseket.

Hirdetés