S23 Ultra 8K videó: volt, nincs!

A Samsung előbb kikapcsolta, majd megmagyarázta a dolgot.

Szerintünk még 30 fpssel sincs szükség 8K felbontású videofelvételre, elvégre kevés kijelző és lejátszó létezik a világon, amelyik a 7680 x 4320 pixelt hibátlanul jeleníti meg, és nem is tűélesek az ekkora felbontású felvételek teljes nagyításban, elvégre igen apró, quad-Bayer szűrős mobilszenzorok rögzítik. De azért a dolgot felajánlotta a Galaxy S23 család, mutatjuk is saját példáinkat:

Rengeteg a részlet, de az is tény, hogy ekkora felbontáson nem hibátlan a képstabilizálás és nem minden optika ajánlja fel a 8K-t, plusz temérdek erőforrást használ a rögzítés. Így is meglepetten tapasztalták a Galaxy S23 Ultra tulajdonosok, hogy a júniusi biztonsági hibajavító csomag telepítésével eltűnt a nagy bitsűrűségű videórögzítés opció és a 8K 30 fps felvétel. Az indoklás viszont csak most jött meg a Samsung Members koreai fórumán, ahol az egyik kamerafejlesztésért felelős szakember elmagyarázta: a nagy bitsebességű videórögzítés túl hardverigényes, ezért a kiegyensúlyozott rögzítés és lejátszás érdekében kikapcsolták.

Nehéz türkörfordítást értelmezni, mindenesetre a hozzászólásláncban mintha arra céloznának, hogy legalábbis a nagy bitsűrűségű opciót érintő hibát javították – az augusztusi biztonsági hibajavítással kiderül majd, hogy ez a 8K 30 fps visszatérését is jelenti, vagy az továbbra is kikapcsolva marad. A Galaxy S22 mindenesetre felajánlja a 8K 24 fps rögzítést a júliusi biztonsági csomaggal.

Előzmények

Hirdetés