Saját tervezésű 5G-chipekkel térhet vissza a Huawei

Kínai kutatócégek állítása szerint már az év végén 5G-s készülékeket mutathat be a szankciók sújtotta Huawei.

A független kutatócégekkel kapcsolatban álló több iparági forrás is azt indikálja, hogy a Huawei a  kínai Semiconductor Manufacturing International Corporationnel együttműködve nekilát az 5G-chipgyártásnak. Az okostelefon-piaccal foglalkozó külsős kutatócégek értesülése szerint a Huawei a SMIC N+1 nevű gyártási eljárását kombinálja a saját elektronikus tervezési automatizálási (EDA) szoftvereivel.

Korábbi értesülések alapján az SMIC gyártástechnológiája a konkurens gyártók 7 nanométeres gyártástechnológiájának felel meg teljesítmény és erőforrásigény tekintetében, noha az N+1 node nem 7 nanométeres csíkszélességgel dolgozik. Korábban holland és japán gyártók is bejelentették, hogy nem bocsátanak rendelkezésre fejlett EUV litográfiával dolgozó eszközöket a SMIC-nek, de a források szerint a kínai félvezetőgyártó valahogy megoldotta, hogy egyszerűbb, módosított DUV eszközökkel is elérje a 7 nanométeres csíkszélességgel megegyező teljesítményt.

A holland ASML Holding HV vezérigazgatója mondjuk már januárban jelezte, hogy az embargó nem feltétlenül lassítja meg Kína technológiai előrelépését, sőt, akár ösztönzőleg is hathat a saját technológia minél gyorsabb kifejlesztésére, ami ezek szerint így is lett, ezzel együtt a gazdasági elemzők szerint ezek az 5G chipek nem lesznek versenyképesek, noha a Huawei megengedheti magának, hogy benyelje a többletköltségeket az 5G-s piacon való részvétel érdekében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés