Samsung interjú a 3GSM kapcsán

A jövő héten nyit 3GSM World Congress Barcelonában, ennek kapcsán Kunos Balázs, a hazai Samsung mobil üzletágának vezetője válaszolt kérdéseinkre.
Mekkora a Samsung hazai piaci részesedése?

Ellentétben néhány versenytársunkkal, én nem szívesen bocsátkoznék becslésekbe, mert semmilyen hivatalos adat nem áll rendelkezésre a készülékpiac méretére és az egyes gyártók piaci pozíciójára vonatkozóan. Az utóbbi néhány napban két versenytársunk is közzétette szakértői becslését a tavalyi piac méretére vonatkozóan, mely becslések egymáshoz képest mintegy 600 000 db-os eltérést mutatnak. Hivatalos források hiánya miatt szerintem túlzott magabiztosságra utal az is, ha bármely gyártó helyezési sorrendet állít fel és hirdet ki a készülék-szállítók versenyében. A képet az is torzíthatja, ha egy gyártó belföldi piacrészesedéseként tart számon olyan eladást is, amelyet ugyan magyarországi viszonteladó vásárol meg tőle, de a végfelhasználók számára történő értékesítésre külföldi országban kerül sor. Ezt az ellentmondást az oldhatná fel, ha a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is készülhetne kutatás a mobiltelefonok hazai piacára vonatkozóan. Szinte minden európai országban egy piackutató cég adataira alapozva mondhatja el a gyártó, hogy az adott készüléke sikeress, ill mekkora az országban/régióban a piacrésze. A becsült eladási mennyiségek által meghatározott piaci helyezésnél egyébként számunkra sokkal fontosabbak más mutatók. Hosszú távú sikereinket elsősorban nem az alapozza meg, hogy egy adott évben mekkora volument értékesítettünk. Nem egy gyártót láttunk már elvérezni azután, hogy néhány évvel korábban a magyar piac legmeghatározóbb szereplői között tartották őket számon. Sokkal fontosabb a tevékenység jövedelmezősége, mert ez biztosíthat forrást azon marketing-költségek fedezésére, amelyek nélkülözhetetlenek a Samsung mobil márkaismertségének növeléséhez. A márkáról kialakított pozitív kép megteremtéséhez azonban legalább ennyire fontosak a megbízhatóan, lehető legalacsonyabb meghibásodás mellett működő mobiltelefonok. Mi ezekben az értékekben hiszünk!

Hogyan értékeli a Samsung tavalyi évét hazánkban?
A mobil üzletág 2006-ban ismét nagyon sikeres évet zárt Magyarországon, messze meghaladva a 2005. évben értékesített volument. Dinamikus növekedésünk főként annak köszönhető, hogy a tavalyi év második felétől már az alsó árkategóriában is jelen vagyunk készülékeinkkel, a belépő színtű kamerás telefonok versenyében pedig a piac egyik legmeghatározóbb szereplőjeként tartanak minket számon. Készülékeink kiemelt szerepet kaptak mindhárom mobilszolgáltató karácsonyi kommunikációjában. Felső és prémium kategóriában is sikerült megújulnunk, az Ultra Edition termékkategória (D900, X820), valamint az érintő billentyűzettel (E900) ellátott telefonjaink bevezetése segítségével. Megígérhetem, hogy prémium kategóriában nagyon sok érdekességgel, újdonsággal fogunk előrukkolni az idei évben is. Itt is szeretném hangsúlyozni, hogy bár fontos a mennyiségi fejlődés, de csak oly mértékben, hogy a növekedés közben ne sérüljön a Samsung márka megítélése sem. A tavalyi év során ezen a téren sem volt okunk szégyenkezni. Úgy látjuk, hogy a Samsung mobiltelefonok ismertsége és elfogadottsága is tovább nőtt 2006-ban.

Melyik készülék volt a legsikeresebb a tavalyi évben hazánkban/világszinten?


Az Ultra Edition készülékek közül a D900 sikere volt a legnagyobb az év második felében ill az E900 is fantasztikus eladásokat produkált Európa szerte. Mivel Ázsiában ill Amerikában másmás készülékek kerülnek piacra, nem összehasonlítható világszinten termékeink sikere. Magyarországon egyébként az olcsó kamerás készülékek iránti kereslet jelentős mértékben növekedett, melynek köszönhetően pl. az X660, X510 és X530 készülékeinkkel tarolni tudtunk a tavalyi évben.

Mi lesz a Samsung magyar weboldalával? Lesz-e fejlesztés?


A weboldalunk formai és tartalmi szempontból rendkívül kötött a központi előírások miatt, ezért egyéni fejélesztésekre nincs nagyon lehetőségünk. Természetesen a felhasználók visszajelzéseit továbbítjuk a központba és biztosak vagyunk abban, hogy hamarosan lehetőségünk lesz megújulni ezen a területen is.

Milyen bejelentéseket várhatunk a 3GSM Kongresszuson?


Barcelonában a Samsung a legújabb készülékeit mutatja be, nagy mértékben építve a tavaly rendkívül sikeres Ultra Edition termékkategória folytatására. Tehát még vékonyabb készülékek, még több tudással. Igyekszünk ismét újat mutatni a telefonjainkkal. Február 13-án lesz a Samsung sajtótájékoztatója a katalán fővárosban, akkor válnak ismertté a nagyközönség számára azok a termékek, amelyek 2007-ben fókuszba kerülnek.

Hogyan és milyen módon figyel a Samsung a vásárlók visszajelzéseire?


Rendkívül fontos a vásárlók visszajelzése helyi és világszinten is. Új készülékek fejlesztésekor a koreai központ nagy figyelmet fordít ezekre a visszacsatolásokra. Sokan hiányolták pl. hogy a Samsung telefonok a klasszikus értelemben nem csengenek és rezegnek egyszerre, ezt kijavították, megkönnyítették az SMS küldést és a vásárlók elégedettségének növelése érdekében az akkumulátorok teljesítményét is még tovább javítják.

Mi alapján dől el, hogy a köztudottan széles modellpaletta mely elemei kerülnek Magyarországon hivatalosan is forgalomba?


A bevezetendő készülékeink körét viszonteladóink és a magyarországi mobilszolgáltatók határozzák meg, minthogy a végfelhasználókkal nem állunk közvetlenül kapcsolatban. Egyébként a közvetlen kapcsolat kialakítása terén is komoly lépésekre készülünk az idei évben. Nagy öröm számunkra, hogy a kezdeti évek nagyon szűk Samsung készülék-kínálata után a múlt évben már képesek voltunk kielégíteni szinte valamennyi piaci szegmenshez tartozó vásárlói igényt. Kínálatunk mára már valóban meglehetősen szélesnek mondható.

Akar-e a Samsung még vékonyabb telefonokat csinálni?

Ezen a területen is sok meglepetést tartogatunk még. Természetesen a készülék mérete mellett a támogatott szolgáltatások köre legalább annyira fontos, ezért a forma és tartalom párhuzamos fejlesztése a cél továbbra is, megőrizve a Samsung készülékekre kezdettől jellemző egyedi stílust.

Mikor láthatjuk Európában is a 8 és 10 megapixeles készülékeket?


A Samsung egyenlőre nem tervezi ezen készülékek bevezetését Európában.

Mi a Samsung álláspontja a Wi-Fi-vel kapcsolatban?


A Samsung már beleteszi okostelefonjaiba a Wi-Fit, így volt ez az i750-nél és most az i600-nál is. W-Fi-vel ellátott Samsung mobilokkal a jövőben egyre gyakrabban találkozhatunk. Igyekszünk a legújabb technológiák által kínált funkciókat az elsők között alkalmazni a készülékeinkben, ez a HSDPA és a Mobile TV esetében is világosan látszik.

Mik a jövő funkciói a Samsung számára?


A Samsung számára azoké a funkcióké a jövő, melyek a különböző vásárlói csoportokba tartozó felhasználók számára értéket jelentenek. Lehet ez a még nagyobb felbontású kamera és kijelző, magasabb színvonalú zenehallgatási funkciók, PUSH e-mail, Mobile TV, stb.

Várható-e, hogy a Samsung nagyobb hangsúlyt fektet az okostelefonokra? Milyen operációs rendszert preferál?

Az i600 az eddig legjobban sikerült okostelefonunk, hamarosan Magyarországon is kapható lesz. Ultravékony, elegáns, QWERTY billentyűzettel felszerelt HSDPA telefon, mely támogat számos üzleti szolgáltatást. Mindenképpen a Windows operációs rendszeré a jövő a Samsungnál.

Azóta történt

Hirdetés