Stabilizálódni látszik a Nokia

A gazdasági válság nem kerülte el a távközlési szektort sem. A bizonytalanabb helyzet miatt a készülékek életciklusa átlagosan 3-6 hónappal megnyúlt, mely révén a teljes piac körülbelül 12 százalékkal csökkent, így a második negyedév során összesen 268 millió telefon talált csak gazdára. A finn óriás az év elején jelentette be fennállásának legrosszabb negyedévét, mely után egyes elemzők már akár veszteséget is kilátásba helyeztek elsősorban a leginkább keresett érintőkijelzős modellek hiánya miatt, ám ezzel ellentétben a helyzet stabilizálódni látszik, bár az N97 hűvösebb piaci fogadtatása és számos érintőkijelzős modell csúszása miatt a gyártó csökkenteni kényszerült az idei évre tervezett kilátásait.

A második negyedév során a finn óriás összesen 103,2 millió telefont értékesített, mely ugyan 15 százalékkal alulmúlja az előző év azonos időszakának eredményeit, de 11 százalékos emelkedést mutat az előző negyedévhez képest. A gyártó jelenleg a piac 38 százalékát tudhatja magáénak, mely az előző évhez képest 2 százalékos csökkenést, de a márciusig tartó negyedévhez képest 1 százalékos bővülést jelent. Habár a készülékek átlagos eladási ára az egy évvel korábbi 74, illetve múlt negyedéves 65 euróról 62 euróra csökkent a profit mégis 676 százalékos emelkedést mutatott. A gyártó árbevétele és nyeresége az előző éves 13,15 milliárd illetve 1,56 milliárd eurós szintről 9,91 milliárd illetve 427 millió euróra csökkent, de ez is komoly fejlődés az előző negyedéves 9,27 millárd eurós árbevétele és mindössze 55 millió eurós nyereségéhez képest.

Az okostelefonok piaca az elmúlt 3 hónap során 41 millióra bővült, melyből a gyártó továbbra is 41 százalékot tudhat magáénak. Ezen időszak alatt 4,6 millió Nseries és 4,7 millió Eseries készülék talált gazdára, míg a Nokia 5800 XpressMusic készülékből újabb 3,7 millió kelt el, vagyis összesen több mint 6,8 millió példányban fogyott a szeptemberi bevezetése óta. A fejlesztés alatt álló érintőkijelzős modellek csúszása, az N97 csúcsmodell vártnál hűvösebb fogadtatása, a Nokia Siemens Networks gyengülése és a konkurens gyártók egyre erősebb termékei és egyre agresszívabb árpolitikája miatt a finn óriás csökkentette az idei éves előrejelzéseit. Míg korábban piaci bővülést jósolt, addig az újabb jelentés szerint csak a jelenlegi szint tartására lehet számítani, míg a hálózati részlegen kismértékű gyengülés is bekövetkezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés