Százmillió 3G előfizető Európában

Öt évvel az első európai kereskedelmi WCDMA, azaz 3G hálózat beindítása után, idén május végén már több, mint százmillióan vették igénybe a szélsebes adatátviteli technológiát Európában. Az Informa World Cellular Information Service beszámolója szerint 2008 május végén 101,5 millió WCDMA előfizetés volt Európában, mely a 910,8 millió aktív előfizetés 11,1 százaléka. Az első kereskedelmi hálózat Olaszországban indult be 2003 márciusában, ahol jelenleg is a legmagasabb, 28,7 százalékos a 3G mobilok aránya.
Jól megfigyelhető, hogy ahol az olcsó adatcsomagokat kínáló 3 jelen van, ott a 3G előfizetések aránya sokkal magasabb. Ilyen Olaszország mellett Anglia, Ausztria és Svédország is. Kelet-Európában a 3G készülékek aránya lényegesen alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Egyedül Grúziában és Szlovéniában magasabb, mint 10% a WCDMA készülékek aránya. Az Informa elemzése szerint a 3G mobilok folyamatos áresése miatt várhatóan 2011-re Kelet-Európában is 10% fölé fog emelkedni a nagysebességű adatátvitelre képes készülékek aránya.
Fontos megjegyezni, hogy az Informa kimutatása csak a WCDMA képes készülékek és adatkártyák arányát vizsgálja azt nem, hogy azokat adat vagy csak hanghívásra használja-e tulajdonosa. A 3G mobiltelefonok értékesítése némileg lassult Nyugat-Európában is, mely elsősorban a 3G és HSDPA adatkártyák iránti kereslet növekedésével magyarázható. A HSDPA hálózatok elterjedésével és a mobil adatcsomagok árának csökkenésével együtt egyértelműen növekszik a mobil adatcsomagok iránti kereslet is. A svéd PTS beszámolója szerint 2007-ben 2,1 milliárd euró bevétel származott mobil adatcsomagokból, melynek 5 százaléka USB modem vagy adatkártya forgalomból származik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés