Szemmel is vezérelhető lesz az iPad és iPhone

Új kisegítő lehetőségeket jelentett be az iPadOS és iOS rendszerekhez az Apple.

Több olyan új funkciót jelentett be az Apple az iOS és iPadOS rendszerekhez, melyek megkönnyíthetik a felhasználók életét, elsősorban talán a mozgáskorlátozottakét. A frissítések az Apple közleménye szerint “ebben az évben hamarosan” elérhetők lesznek, valószínűleg ez az iOS 18-at jelenti.

A legfontosabb új kisegítő lehetőség a szemkövetés (Eye Tracking) lesz, ami nevéhez hűen a felhasználó szemének mozgását használja fel a beviteli parancsokhoz. A tekintet fókuszának eltolódását követve az iOS és iPadOS rendszer az Apple Vision Pro eszközhöz hasonlóan jelölhet majd ki elemeket, görgethet, illetve navigálhat akár alkalmazásokban is. Az Apple leírása szerint a funkcióhoz nem kell majd speciális hardver, az Apple készülékeiben már meglévő előlapi kamerarendszerrel és eszközön történő tanulással. A cég ígéri, minden a funkcióval kapcsolatos számítás, feldolgozási folyamat és adat az eszközön marad, nem kerül megosztásra interneten keresztül.


(forrás: Apple)

Első blikkre kevésbé tűnik hasznosnak az Apple Music új funkciója, a haptikus zene vagy zenei rezgések (Music Haptics), ami az Apple zenestreaming szolgáltatásán keresztül szinkronizálja az iPhone rezgőmotorját a lejátszott dal ritmusával, ezzel segítve a hallási korlátokkal rendelkezőket a zene élvezéséhez. Az Apple Music mellett a funkció más lejátszókban is elérhető lesz, az API-t megkapják a fejlesztők, így például a Spotify, Deezer, Tidal és mások is beépíthetik saját alkalmazásukba.

A hangparancsok (Vocal Shortcuts) segítségével a Siri képes lesz felismerni nem hagyományos verbális jelzéseket is különböző folyamatok elvégzéséhez. Ehhez kacsolódik az atipikus beszédfelismerő (Listen for Atypical Speech) frissítése, melynek segítségével a készülék pontosabban felismeri és megérti majd a beszédet érintő korlátokkal (pl. ALS, sztrók) élő felhasználó kommunikációjának egyéni jellemzőit. Ez a funkció is a készüléken futó gépi tanulást használ.

(forrás: Apple) [+]

Az Apple CarPlay is megkapja a hangfelismerést és hangparancsokkal történő irányítást, ezen felül színszűrők is beállítható lesznek, és a Sound Recognition segítségével akár az olyan környezeti hangok, mint a szirénák, duda, riasztó felismerésére és a sofőr figyelmeztetésére is képes lesz.

Új funkció a CarPlay-ben
Új funkció a CarPlay-ben (forrás: Apple) [+]

Azokat pedig, akik nem sofőrködnek, de utazás közben használják az iPad vagy iPhone készüléküket, a kinetózis (utazási betegség) megelőzése érdekében képes lesz a tablet vagy telefon pontokat megjeleníteni a kijelzőn és a készülék beépített szenzoros tudására hagyatkozva azokat úgy mozgatni, ahogy a közlekedési eszköz is mozog.


(forrás: Apple) [+]

Egyéb kisebb frissítések, hogy a nagyító funkció külön olvasómódot kap, frissül a Braille beviteli funkció és japán nyelvi támogatást kap. A lebegő gépelés funkció felnagyítja majd a szövegbeviteli mező azon részét, melybe épp ír a felhasználó. A virtuális trackpad bekapcsolható lesz az AssistiveTouch funkción belül, a kijelző egy részét érintőpaddá alakítva, illetve az előlapi és hátlapi kamerák használhatók lesznek a Switch Control funkcióval felismerni az ujjak összeérintését, mint beviteli parancsokat.

A frissítések az iOS és iPadOS rendszer mellett a visionOS rendszerbe is érkeznek majd, valamikor ebben az évben később, várhatóan az őszi iOS 18 megjelenéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés