Teljes értékű támogatást hoz az Android Q az összecsukható panelekhez

Nem alaptalan a Samsung és a Google eheti, hajtogatható kijelzős mobilkészülékhez tartozó bejelentését mobiltörténeti pillanatnak nevezni. A FlexPai ugyan előbb mutatott be egyszer majd megvásárolható, összecsukható terméket, a koreai és az amerikai vállalat ugyanakkor szoftveroldalról is mögé kívánja tenni a támogatást, a technológiákról és az új anyagokról nem is beszélve.


(forrás: PhoneArena)

A fent látható prototípus működés közben prezentálja egy készülék két kijelzőjének eltérő megjelenését és ahhoz passzoló felületelrendezését. Ez már a Samsung One UI működés közben, ami „normál formában”, az Android 9-cel együtt érkezik az idei Galaxy csúcskészülékekre, és ami már alkalmazkodni fog a gyártó 7,3"-es belső és 4,3"-es külső kijelzővel várt, félbehajtható készülékéhez.


(forrás: PhoneArena) [+]

Összecsukva láthatóan mobilelrendezésben jelennek meg az ikonok a cover display becenevű, kisebb panelen, szétnyitva pedig táblagépes formában (main display). A folytonosság lesz a műfajban a kulcsszó, azaz a zavartalan váltás az egyik nézetből a másikba, és a Google Android-szinten is rajta van a dolgon.


(forrás: Android Developers)

A fenti animáció befele és kifele összecsukható megjelenítő esetében is jól mutatja a gördülékeny átmenetet a két elrendezés között, és a keresőóriás rövidtávon alkalmazásszinten, hosszútávon pedig a következő főverzió kódjában kívánja a támogatást elhozni. Ez az első alkalom egyébként, hogy a Google nyíltan beszél az Android Q-ról, a natív foldable támogatást elhozó verzió persze várhatóan csak 2019 nyarán lesz kész. Addig tehát marad a korlátozott támogatás a keresőóriás részéről, míg a Samsung saját kútfőből terjeszti ki a szoftverfelületet.

Multitasking a jövőre érkező Samsung One UI felületén
Multitasking a jövőre érkező Samsung One UI felületén (forrás: PhoneArena) [+]

Ez nem csak egy alkalmazás könnyed formaváltását jelenti: a gyártó demózta három app egyidejű futtatását (multi-active window). Ezt jelenleg nem támogatja az Android, viszont új szintre emelheti a multi-taskingot és a produktivitást. Arra is lesz lehetőség, hogy összecsukva egy, szétnyitva három alkalmazás jelenjen meg, megjegyezve a különféle elrendezéseket, és ott folytatva a folyamatokat, ahol a felhasználó félbehagyta (multi-resume).

A legtöbben persze egyidejűleg egy alkalmazást használnak, és a Google ígérte: a YouTube például hamar alkalmazkodni fog a formaváltáshoz a két kijelző, avagy egy kijelző két formája és felbontása között. A Flipboard pedig már demonstrálta is a hibátlan átmenetet a Samsung platformján, úgyhogy láthatóan a fejlesztők is motiváltak.

A FlexPai valóban hajlítható, szépnek viszont nem lehet mondani
A FlexPai valóban hajlítható, szépnek viszont nem lehet mondani (forrás: CNet) [+]

Első körben persze nem fognak az összehajtható és szétnyitható kijelzős mobilok esztétikai vagy ergonómiai versenyt nyerni, ám mint mindig, ezúttal is évek távlatában gondolkodik a piac, tehát lesz idő a dolgon csiszolni és finomítani. Nem véletlen, hogy az LG, az Oppo, a Motorola, a Xiaomi, a Lenovo és a Huawei részéről is hallani terveket műfajon belül, tíz év távlatából pedig 2018 novembere lehet az a kiindulópont, amikortól a hajtogatható mobilok korszakát számon tartjuk. A munka nagy része persze még hátra van, az alapok legalábbis, ha más nem, roppant érdekesek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés