Teljes specifikáció érkezett a Z Fold 3-hoz

Két nappal a bemutató előtt még nem hivatalosan, de már gyakorlatilag mindent lehet tudni a hajlítható kijelzős csúcstelefonról.

Az első generációs Samsung Galaxy Fold egy nagyon bátor koncepció kissé kompromisszumos, méregdrága, de lenyűgöző megnyilvánulása volt, ami a hajlítható mobilok mezőnyében sokáig egyeduralkodó volt, később a Z Fold 2 pedig már jóval magasabb szintre emelte a használhatóságot, új ötletekkel adott értelmet a hajlításnak, és még mindig nagyon ritka jelenségként őrzi meg az efféle telefonok egyediségét. A harmadik generáció behozza a képletbe az S Pen támogatást az idén elmaradó Note-széria helyett, és számos egyéb érdekességet is felvonultat majd.


[+]

A Z Fold 3 5G szinte biztosan két darab Dynamic AMOLED 2X kijelzővel érkezik, a könyvszerű hajlítás módja a szokásos maradt, kinn egy viszonylag kicsi, elnyújtott, 6,2 hüvelykes panelen (832 x 2260 pixel, 24,4:9) intézhetjük el az egyszerűbb dolgokat, kinyitva pedig 7,6 hüvelyknyi, közel négyzetes panel tárul elénk 1768 x 2208 pixel felbontással. Mindkét panel 120 Hz-es megjelenítésre lesz képes, a külső pedig értelemszerűen Gorilla Glass Victus üveggel lesz védve a karcolódások ellen. Kint hagyományosnak mondható lyukba kerül a 10 megapixeles szelfikamera, ettől számíthatunk jobb képminőségre, odabent viszont egy 4 megapixeles (bár lehet, hogy 16 megapixelről, 4-1-es képpontegyesítéssel), teljesen a kijelző alá rejtett szelfiegység kerül f/1,8-as apertúrával.


[+]

Hátul három darab kamera a szokásos három látószöget hozza, a felbontás sem változik, 12 megapixelben készíthetjük majd a fotókat. A főkamera természetesen optikai képstabilizálással, f/1,8-as apertúrával, dual pixel autofókusszal, viszont 1,8 helyet csak 1,4 mikronos szenzorpixellel érkezik, a telefotó kamera 2x-es zoomot, optikai képstabilizálást és f/2,4-es lencsét kap, miközben az ultraszéles modul 123 fokos látószöget és f/2,2-es apertúrát kínál. Tavalyhoz képest nagy változás lesz, hogy a Samsung itt már engedélyezi a 8K videófelvételt, ez remélhetőleg nem csak azt jelenti, hogy ők is rá akarnak valami újat írni a specifikációs táblára, hanem hogy végre tényleg ott tarthat a mobilos feldolgozás, hogy már 8K-ban is érdemes lehet egy-egy snittet felvenni. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a főkamera talán képpontegyesítéssel éri majd el a 12 megapixelt, ami még jelentős szenzorméret-növekedés esetén is megmagyarázná a csökkent szenzorpixelt.


[+]

Nincs Exynos lapka említve az előzetes specifikációban, kizárólag a Snapdragon 888 van feltüntetve, így remélhetőleg régiófüggetlenül ezt kapja majd az, aki leteszi ezt a nagyon komoly összeget a mobilért. Ez még nem a Plus változat, amit leghamarabb a Honor Magic 3 vagy a Xiaomi Mi Mix 4 hozhat a piacra, cserébe viszont minden esetben 12 GB RAM-mal gazdálkodhat a felhasználó, és 256 vagy 512 GB-os tárhelyet választhat a mobilhoz, bővítési lehetőség nélkül.


[+]

Minimálisan kisebb, 4400 mAh kapacitású lett az akkumulátor, arányaiban viszont ehhez képest jóval jelentősebb karcsúsításon esik át a mobil, kinyitva 6,4 milliméter „vastag" lesz a korábbi 6,9 milliméter helyett, összecsukva pedig 14,4 milliméteres lesz ez az érték 16,8 helyett. Könnyíteni is sikerült rajta, 282 helyett 271 grammot nyom a kütyü, ráadásul még egy IPX8-as vízállóság is összejött, ami nem csak a hajlítható Samsungok között, de általában a hajlítható mobilok között is világelső. A tartósságról állítólag a 200 000 alkalmas hajlítási teszt gondoskodott: hogy el tudjuk képzelni ezt a számot, 5 éven át minden nap több mint 100-szor kellene kinyitnunk és becsuknunk a mobilt ahhoz, hogy elérjük, és rendeltetésszerű használat mellett még ezután sem eshetne baja a készüléknek.


[+]

Aki azt remélte, hogy a készülékházba integrálják az S-Pen helyét, annak csalódnia kell: kizárólag egy, hozzá tartozó védőtokba lehet majd becsúsztatni az eszközt, erről a 91 Mobiles osztott meg fotókat: ez a kiegészítő minden bizonnyal csorbítja majd a Z Fold 3 légiességét, cserébe viszont az S Pen kedvelőinek eddig soha nem látott méretű kijelzőpanelt ad a kreativitáshoz.


[+]

Nem lesz semmi meglepetés adatkommunikációs téren, 5G-modem, fizikai nanoSIM és eSIM támogatás, Wi-Fi 6 (812.11 a/b/g/n/ac/6, két csatorna, direct, hotspot, stb.), Bluetooth 5, NFC, GPS-vevő a szokásos (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS) támogatási listával, UWB-támogatás, továbbá adott az oldalsó ujjlenyomat-olvasó és sztereó hangszórópár is. Meg persze az 1900 eurós ár, ami alulról karcol bele a 700 ezer forintba: valószínűleg a Z Fold 3 sem lesz tömegtelefon, augusztus végétől viszont várhatóan elérhető lesz, zöld, fekete és fehér/ezüst kombinációkban.

Borítókép: Galaxy Z Fold 2, a cikkben szereplő fotók azonban a Z Fold 3 előzetesei

Azóta történt

  • Nem egyszerű a Z Fold3 S-Pen kompatibilitása

    A hajlítható mobilok között elsőként ad okostollas opciót az új Fold, viszont ez nem úgy történik, hogy bármilyen S Pennel használhatjuk, és bizony a Fold tolla sem lesz jó a többi Samsunghoz.

Előzmények

  • Samsung Galaxy Z Fold2 - ég és Fold

    Beérett a Samsung hajlíthatós koncepciója, a második generációs Fold már olyan, mint amilyennek lennie kell. Viszont még mindig méregdrága.

  • Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

    A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Hirdetés