Újra támogatja a Google-féle képernyőtükrözést a One UI, csak keresni kell

A One UI 5.1-es rendszerverziót futtató Samsung okostelefonok és táblagépek ezentúl több eszközzel képesek a képernyőmegosztásra, hála a beállításokban eldugott funkciónak.

Évek óta támogatják a Samsung okostelefonjai a képernyőmegosztást, de viszonylag limitált módon, lévén a Galaxy mobilok csak Miracast-szabványú eszközzel (például Samsung és LG televíziók) működnek együtt a Smart View vagy Smart Things funkcióval, miután a One UI 3.0-val a Samsung eltávolította a Google Cast szolgáltatásokat a rendszerből. A One UI 5.1-es rendszerbe visszakerült, ugyanis van egy eldugott menüpont, melyben bekapcsolható, hogy Chromecast eszközökkel és Android TV-t futtató készülékekkel is menjen a képernyőtükrözés és megosztás.

(forrás: Android Police) [+]

Ahhoz, hogy a funkciót aktiválja valaki, meg kell nyitnia a Smart View menüpontot a gyorsgombok között, majd a jobb felső sarokban található három pontra kell böknie. Ekkor felugrik a beállítások menüpont, itt meg kell nyitni a legalsó almenüt (About Smart View), majd a felugró ablakban tízszer rá kell nyomni a Smart View feliratra. Kérni fog a rendszer egy kódot, ezzel nálunk az Android Police leírását követve működött a dolog: #00rtsp00. Ha beírtuk az előbbi pár karaktert, megnyílik a Smart View fejlesztői beállításainak menüpontja, ezen belül aktívra kell állítani az igényeinknek megfelelő kapcsolókat, de a legfontosabb a Google Cast aktiválása a képernyőmegosztáshoz. Ezek után a telefon képernyőjének kivetítéséhez ugyanúgy a Smart View menüt kell megnyitni, ahol az elérhető eszközök között fel kell tűnnie a Chromecast, Android TV vagy Google TV készülékeknek is.

(forrás: Android Police) [+]

A fejlesztői beállítások között találni legalul egy olyan opciót is, mely tabletekhez jobban passzolhat azok mérete miatt, de telefonnal is érdemes lehet kipróbálni. Ez a Second Screen, ami Windows 10 és 11-es rendszerű PC-kkel működik, és be lehet állítani, hogy alacsony késleltetésre vagy simább képátvitelre van igényünk. Az egyetlen probléma, hogy a Windows csak 16:9 képaránnyal képes kivetíteni a számítógép kijelzőjét telefonra vagy táblagépre, így maradnak fekete csíkok a tartalom körül. De jó hír, hogy van gyorsgomb (Windows + K) a funkció elindítására.

PC-hez csatlakoztatott másodlagos kijelzőként is használható a telefon vagy tablet, ha a fejlesztői beállításokban aktiváljuk a funkciót
PC-hez csatlakoztatott másodlagos kijelzőként is használható a telefon vagy tablet, ha a fejlesztői beállításokban aktiváljuk a funkciót (forrás: Android Police) [+]

Azt nem tudni, hogy a Samsung miért dugta el a funkciót így, a legvalószínűbb ok az lehet, hogy egyelőre tesztfázisban van a megoldás és egy későbbi One UI verzióban kerül majd bemutatásra. Mindenesetre jó hír, hogy a Miracast mellett már a Google Cast technológiát használó eszközökre is tükrözhető teljes egészében a Samsung telefonjainak és táblagépeinek képe.

Előzmények

Hirdetés