Torzít az Xperia XZ Premium lencséje? A Sony reagált

Gyönyörű lett mind a Sony Xperia XZs, mind pedig az XZ Premium. A két mobil egyaránt 19 megapixeles Motion Eye szenzort használ f/2-es G lencsével, és friss konklúziónk az utóbbi phablet hátlapi kamerájáról az, hogy nappal igen jó képeket lő (noha az algoritmuson lehetne finomítani), bár este azért kevésbé előnyös a helyzet.

Az is tény viszont, hogy nem tud egyik piaci rivális sem 960 fpssel lassított felvételt rögzíteni, és még ha ez tizedmásodpercekig opció csak, némi szerencsével akkor is igen szemrevaló felvételek készíthetők. Az Xperia Blogon nem is a szuperlassításról vagy az algoritmusról, hanem a lencse oldaláról jelent meg némi kritika.

iPhone vs. XZ Premium
iPhone vs. XZ Premium (forrás: XperiaBlog) [+]

A két említett Xperia több tulajdonosa is jelezte: kifejezetten szabályos geometriai formákat (mondjuk négyzetrácsot vagy laptop billentyűzetet) fotózva, aminek egyenesnek kellene lenne, ívet, sőt: némi hullámzást kap.

Samsung Galaxy vs. XZ Premium
Samsung Galaxy vs. XZ Premium (forrás: XperiaBlog) [+]

Az is igaz persze, hogy valamekkora lencsetorzításra mindig számítani kell, ám a Sony épp azt emelte ki, hogy erre korrekciós megoldást vet be az automatika. A fenti két képen ugyanakkor, egy iPhone-nal és Samsung Galaxyval összevetve, az XZ Premium valóban látványosabb torzítással rögzített, de ez szemre a lenti laptop fotóján is észrevehető.

Laptop felülnézetből
Laptop felülnézetből (forrás: XperiaBlog) [+]

Mi a normál témáinkat rögzítve és a hétköznapokban fotózva egyébként nem lettünk ugyanerre figyelmesek (a galéria megtekinthető itt), persze nem is kerestük a szabályos geometria formákat, de akkor következzék egy általunk lőtt laptopfotó.


Még egy laptop, ezt már mi lőttük [+]

A gyártó közleményben reagált. „A Sony Mobile Communication kapott néhány felhasználójától olyan észrevételt, miszerint Xperia XZs vagy XZ Premium készülékük egyes esetekben torzított fotókat készítettek. Szeretnénk minden vásárlót biztosítani: új Motion Eye kameránk a lehető legjobb egyensúlyt teremti meg a képminőség és fejlett funkciók között. Az észrevételek nem írnak le szokatlan jelenséget nagylátószögű lencsék használatakor, és (ennyi torzítás) elfogadott a szakmában. Úgy gondoljuk, mindent egybevéve a lehető legjobb képminőséget nyújtjuk, miközben több fér bele a témából a fotóba a nagy látószögnek köszönhetően.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

Hirdetés