Hirdetés

Tovább mélyülhet a szakadék iPhone és iPhone közt

Kiszivárgott Apple-dokumentum szerint idén csak a Pro modellek kapnak gyorsabb Wi-Fi kapcsolatot.

Belsős használatra szánt Apple-dokumentum jelent meg az interneten egy @Unknownz21 nevű fiókon keresztül, mely a D8x kódnév alatt készülő iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max, valamint a D3y kód alatt készülő iPhone 15 és 15 Plus antenna-architektúráját ábrázolja. Az ábrán az iPhone 14-es szériához (D2y az alapmodellek és D7x a két Pro) képest bevezetett változások láthatók, illetve az is, hogy a Wi-Fi 6E a D8x modellekre, vagyis az iPhone 15 Próra limitált. A MacRumors azt írja, a kiszivárgott ábrán látható adatokat igazoló információt szereztek más forrásból is, ezért szinte biztos, hogy a sima iPhone 15 és a Plus marad a Wi-Fi 6-nál. Az Apple a termékei között az iPad Pro táblagépeket, a Mac mini asztali gépet és a MacBook Pro laptopokat is elkezdte az elmúlt években ellátni Wi-Fi 6E-t támogató modemekkel, így azok képesek az újabb, 6 GHz-es frekvenciát is használni a 2,4 és az 5 GHz mellett / helyett.


(forrás: MacRumors) [+]

A Wi-Fi 6E előnyei között a nagyobb sávszélesség, gyorsabb le- és feltöltési sebesség, alacsonyabb késleltetés és nagyobb kapacitás, így például egy teljes otthoni hálózaton képes gigabites lefedettséget biztosítani az 1,2 Ghz-es (5,9 és 7,1 GHz közti) spektrumon. Használatához ugyanakkor a standardot támogató router és a hálózatra csatlakozó eszköz is szükséges, ezek elterjedtsége pedig egyelőre nem nagy.

Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E
Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E (forrás: PC World)

A fentebb látható rajzot kiszivárogtató forrás szerint az iPhone 15 Pro modellekben már 3 nanométeres A17 SoC dolgozik majd, és igazak a korábban szárnyra kapott pletykák, melyek szerint a némító kapcsoló kivételével búcsúznak a fizikai gombok a keretből. Az iPhone 15 ezzel szemben az Apple A16-os lapkát kapja és megtartja a megszokott gombokat. Szintén csak pletyka egyelőre, de további különbség lehet a 2023-as iPhone-szériában az egységes USB-C csatlakozó adatátviteli sebessége is, míg az alapmodellek maradnak a 2.0-s standardnál, addig a Pro változatok 3.2-es Thunderbolt 3-mal lehetnek felszerelve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés