Tovább növekvő PDA-piac az EMEA régióban

A Canalys piackutató cég kiadta az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségre vonatkozó PDA-piaci helyzetelemzését, 2004 második negyedévére, amely a kézigépek és okostelefonok eladási adatainak erős növekedését tartalmazza.

A normál és "drót nélküli" kézigépeladások összesen 43%-al nőttek a tavalyi év azonos negyedévéhez hasonlítva (közel 900 000 darab). A Canalys szerint, a "hagyományos" kézigépek eladásai éves viszonylatban 31%-al, a különböző vezeték nélküli hálózati elérést támogató (wireless) változatoké 200%-al nőttek.

A HP továbbra is vezet a régióban, ahogy az már egy éve is volt, most 28,3 százalékát birtokolja a piacnak. A második helyen a palmOne 19.8 százaléka található. A HP eladásai 64 százalékkal nőttek az tavalyi hasonló negyedéves adatokhoz képest, a palmOne viszont 16 százalékot esett azóta. A harmadik helyen érdekes módon - olyan cégeket maga mögé utasítva, mint a Dell és a Toshiba - a Medion áll. Ez az európai cég jellemzően alsókategóriás Pocket PC-ket értékesít, melyekhez GPS vevőket lehet párosítani. Bár nem jutott az első háromba, de a RIM (a Blackberry készülék gyártója) szállításai 230 százalékkal nőttek ebben a negyedévben. A T-Mobile és az O2 által eladott "drótnélküli" kézigépek 154 illetve 79%-kal bővültek tavalyhoz képest.

Itthon is már mind a három mobil operátor kínál vezeték nélküli kézigépeket. A Vodafone például nemrég kezdte reklámozni a Blackberry egységeit. A T-Mobile már régóta kínálja itthon is a sikeres MDA sorozatát, egyedül talán a Pannon GSM lóg ki a sorból, aki a Sony Ericsson P800/900 készülékeken kívül mást még nem értékesít - nyilván ami késik nem múlik.

Az okostelefonok és a kamerás mobilok már egy ideje folyamatosan nyomják lefelé a PDA-k eladásait az EMEA régióban. Az elmúlt negyedév sem volt ez alól kivétel, majdnem háromszor annyit adtak el belőlük, mint a kézigépekből. Az összmennyiség tavaly óta 57%-kal nőtt (ugyanabban a negyedévben vizsgálva). Továbbra is a Nokia vezeti a piacot, 80.4%-os piaci részesedéssel, miközben eladásai éves viszonylatban 61%-kal nőttek. A legközelebbi versenytársa, a SonyEricsson csak 8.9%-os részesedést tudhat magáénak, miközben eladási darabszáma 9%-kal csökkent. A harmadik helyen a Siemens áll, 3.7%-os részesedést magáénak tudva. A palmOne több, mint 23.000 Treo 600-at adott el az elmúlt negyedévben, az első negyedévhez képest 39%-os növekedést érve el.

A Symbian OS dominanciája letagadhatatlan a piacon, a 94%-os részarány magáért beszél. A Microsoft részesedése körülbelül 4%-ra csökkent egy aránylag jó első negyedév után, míg a PalmSource majdnem 2%-os részesedést ért el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés