Trösztellenes pert varrtak a Google nyakába

Az Egyesült Államok szerint versenyellenes, ahogyan a Google saját keresőmotorja használatára kényszeríti partnereit és felhasználóit.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának trösztellenes szárnya Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana és Dél-Karolina főügyészének aláírásával pert indított a Google keresőszolgáltatásának versenyellenes magatartása és eljárása miatt. A vádirat kiemeli: az elmúlt évtizedben az online keresés hangsúlya a számítógépről a telefonképernyőre tevődött át az USA-ban, és arrafelé jellemzően a Google Kereső az elsődleges ilyen felület. A keresőóriás dollármilliárdokat fizet az Apple-nek, a gyártópartnereknek és a szolgáltatóknak, hogy ez így is maradjon, nem egyszer megtiltva a szerződött feleknek, hogy más szolgáltatást használjanak.


(forrás: Xconomy)

Sérelmezi továbbá az Igazságügyi Minisztérium a Google taktikáit, miszerint a Kereső csomagban érkezik, Androidon például a Chrome-mal, mint alapvető böngészővel vagy a Mapsszel, mint elsődleges térképszolgáltatással társítva. Az efféle dominanciát a Google ráadásul épp a keresőszolgáltatáshoz kapcsolódó reklámbevételekből tudja fenntartani és finanszírozni, ami szintén versenyellenes. A Kereső kapcsán Európában amúgy már többször elmarasztalták a Google-t, az Egyesült Államokban pedig a Microsoft és az Internet Explorer elsődlegessége kapcsán született precedensértékű ítélet.

Rövid válaszában a Google az Igazságügyi Minisztérium jogi eljárására csak annyit reagált, hogy mélységesen hibás a szervezet érvrendszere, a felhasználók a Google-t ugyanis azért használják, mert azt preferálják, és nem azért, mert nem találnak jobb alternatívát. A peranyag itt olvasható, a Google hosszabb válasza pedig itt.

Azóta történt

Hirdetés