Új rekordokat dönt a ROG Phone 5s és 5s Pro

360 Hz-es érintésérzékelési frekvenciával, Snapdragon 888+ rendeszerchippel érkeznek az újdonságok, az akár 18 GB RAM pedig szintén megdöbbentő érték.

Ha gamer mobilokról van szó, az Asus aligha veszi félvállról a feladatot, hosszú évek alatt felépített ROG (Republic of Gamers) márkanevüket nem strapálják le gyenge készülékekkel, és ahogy már az első ROG Phone is nagyon jó volt 2018 végén, és idén év elején a sima ROG Phone 5 is egy méretes plecsnivel távozott tőlünk, erre tesz most még rá egy méretes lapáttal a ROG Phone 5s és 5s Pro.


Hagyományos kávák jutottak előre, cserébe nincs noccs, és van elöl egy nagy hangszórópár: ja, meg persze a sajtóképekben emiatt alig látni az előlapot[+]

Kezdjünk az alapoktól: két nagyon hasonló eszközről beszélünk, 173 x 77 x 9,9 milliméteres dimenzióik szinte megegyeznek a sima 5-ösével, ahogy a 238 grammos tömeg sem változott sem, egyforma a kijelzőméret, a 6000 mAh kapacitású akkumulátor, nincs érdemi változás a kamerarendszerben, és ugyanazt a durva adatkommunikációs pakkot nyújtja az új duó, mint a féléves előd, több ponton is történtek azonban érdekes előrelépések.

A képen látható, Kunai 3 három nevű gamepad opcionális kiegészítő
A képen látható, Kunai 3 három nevű gamepad opcionális kiegészítő [+]

Kijelző szempontjából tehát 6,78 hüvelykről, Samsung-féle E4 AMOLED technológiáról, 1080 x 2448 pixel felbontásról (érdekes, 20,4:9-es képaránnyal), 144 Hz-es képfrissítésről, akár 1200 nitre felugró fehér fényerőről és 111,23%-os DCI-P3 színtérlefedésről beszélhetünk, támogatott a HDR10 és a HDR10+, továbbá adott az always-on megjelenítés, a beépített ujjlenyomat-olvasó a védettségről pedig a Gorilla Glass Victus gondoskodik. Érdekesség, hogy 360 Hz-re ugrott fel a mintavétel a korábbi 300 Hz-ről, ezzel jelenleg iparágvezető az Asus. A hátlapi megjelenítés (PMOLED technológiás színes kijelzővel) csak a Pro változat esetén van meg.

A sima ROG Phone 5s tartozékai
A sima ROG Phone 5s tartozékai [+]

Snapdragon 888 Plus rendszerchippel dolgoznak az újdonságok, tehát adott a 2,99 GHz-es órajel a Cortex-X1-es (Kryo 680) bivalyerős rendszermagon, 5 nanométeres a gyártástechnológia, az Adreno 660 grafikai egység továbbra is nagyon komoly grafikai teljesítményt nyújt mindenféle játékhoz, tovább fejlődik a hűtés GameCool 5 fantázianéven, a Pro változat esetén pedig alapból jár 18 GB RAM (LPDDR5), ami a jelenlegi körülmények között felfoghatatlan mennyiségű memória egy Android rendszerrel a háttérben. A Pro változatban ott figyel az 512 GB-os tároló, a sima ROG Phone 5s viszont 8, 12, 16 vagy 18 GB RAM-mal, illetve 128, 256 vagy 512 GB tárhellyel is érkezhet. A külső, ventilátoros hűtő – ami AeroActive Cooler 5 néven a sima változatokhoz külön megvásárolható, a Prókhoz viszont alapból jár – kapott egy kisebb újratervezést, állítólag 10 Celsius fokkal tudja csökkenteni a CPU mag hőmérsékletét.


[+]

Ultraszonikus szenzorok vannak a mobilok oldalán, amikkel a kontrollerek triggereit imitálják, ezúttal AirTrigger 5 néven jön, a Pro modell pedig hátra is beépített érintésérzékelést kapott, ezzel L2/R2 triggereket is adva a játékosoknak. A mindkét modellben megtalálható ultrahangos oldalsó érzékelők kettős kézmozdulatokat is támogatnak, például koppintást és csúsztatást, vagy koppintást és húzást a széleskörű irányíthatóság érdekében. Alul és oldalt is van rajta egy-egy USB-C port, a ritkán előforduló oldalsó megoldás nyilván a fektetett kijelzős játék melletti töltéskor lesz hasznunkra.


[+]

Nem változtak az adatkommunikációs viszonyok, szinte minden van, amire szükségünk lehet. Az SA/NSA 5G hálózatok támogatását értelemszerűnek nevezhetjük, ezen kívül adott az akár 1 Gbps sebességű WiFi 6E (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2x2 MIMO), Bluetooth 5.2, NFC és GPS-vevő (GPS, Glonass, Galileo, BeiDou, QZSS, NavIC) egyaránt. A kihangosított élményről előlapi hangszórók gondoskodnak Dirac HD Sound minősítéssel, hétmágneses rendszerben, Cirrus Logic erősítővel. Nem maradt el a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, sőt, egy ESS DAC gondoskodik az analóg hangkimenet jó minőségéről.

Jobb oldalt van a ROG Phone 5s Pro
Jobb oldalt van a ROG Phone 5s Pro [+]

Ezúttal sem hangsúlyos a kamerás oldal, maradt a 64 megapixeles, Sony IMX686 szenzorra építő főkamera, a 13 megapixeles, OmniVision-alapokra épített 125 fokos ultraszéles egység, és az 5 megapixeles makrókamera egyaránt, nyilván lehet akár 8K-ban videózni 30 fps-sel, de szinte biztos, hogy kamerás téren ez a készülék sem lesz kiemelkedő, inkább egy korrekt középkategóriás eszköz szintjét hozza majd képalkotás terén. A 24 megapixeles előlapi kamerába sem nyúltak bele, a 2D arcazonosítás pedig továbbra is elérhető biometrikus feloldási mód az ujjlenyomat mellett.


[+]

Áraink még nincsenek: az előd 8/128 GB RAM-mal 290 ezer forintos indulóárat kapott, tehát ilyen, vagy ennél magasabb nyitóár képzelhető el az újdonságokkal kapcsolatban. A sima ROG Phone 5s kizárólag egy 65 W-os töltőadaptert, egy kábelt és egy egyszerű tokot villant a dobozban, a Pro modell viszont külső ventilátoros hűtővel jön, ami külön megvásárolva önmagában egy 20 ezer forintos kiegészítő. Hozzánk várhatóan csak a negyedik negyedévben jön a termék. A fekete szín (Phantom Black) mindkét típushoz adott, a fehér viszont csak a simából érkezik, ez Storm White névre hallgat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés