Újabb elmarasztaló ítélet Liang Mong-song ellen

A tajvani Liang Mong-song másfél évtizedig dolgozott a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited fémvezető óriáscégnek, mielőtt 2009-ben, családi okora hivatkozva elhagyta a vállalatot. Ezt követően két évig a Sungkyunkwan University dél-koreai egyetemen tanított, ahol a TSMC szerint fontos információkat szivárogtathatott ki a Samsungnak a következő generációs chipek gyártástechnológiáját illetően. 2011-ben aztán (a TSMC-nél aláírt szerződés egyik kikötésének lejárta után, melynek értelmében két évig nem szegődhetett rivális cégez) a Samsung LSI részlegéhez került, ugyanebben az évben korábbi munkaadója pedig beperelte, hogy megakadályozza a riválisnál való ténykedést. Mindezeket a tajvani CommonWealth magazin írja elemző cikkében.

Különleges és meghökkentő Samsung Galaxy S6 edge formavilága
A Galaxy S6 edge SoC-je, az Exynos 7420 a Samsung 14 nanométeres FinFET gyártástechnológiájával készült [+]

A publikáció szerint a TSMC attól tartott, hogy Liang már a „Samsung által szponzorált” privát egyetemen, a szerződésbeli kikötés aktív időtartama alatt olyan információkat juttatott állítólag „tíz samsungos diákjának”, amelyekkel a 65 és 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát követően a dél-koreai cég gyorsan 28, 20, majd idén 14 nanométerre tudott váltani, ez utóbbival gyakorlatilag állva hagyva riválisát, komoly megrendeléseket kapva az Apple-től és a Qualcommtól. A Liang ügyben a tajvani bíróság már két olyan elmarasztaló döntést is hozott, melynek értelmében a korábbi TSMC munkatárs nem dolgozhat a Samsungnak, és most egy azt fenntartó ítélet született, azaz december 31-ig meghagyta a tiltást. Az ítélet alapja egy olyan TSMC által felkért, független szakértőkből álló csoport jelentése, amely megállapította, hogy az utóbbi évek samsungos gyártástechnológiai megoldásai sokkal jobban hasonlítanak a TSMC megoldásaira, mint korábbiak, és ebben Liangnak kulcsszerepe lehetett. A Samsung 14 és a TSMC 16 nanométeres FinFET gyártástechnológiájának még több a közös vonása, és a kettőt már nehéz megkülönböztetni strukturális elemzések alapján, olvasható a DigiTimes beszámolójában.

Apple iPhone 6
Az iPhone 6 folytatásának chipsetjei javarészt a Samsung 14 nanométeres technológiájával készüléhetnek [+]

Miközben olyan szalagcímeket is lehet olvasni, mint a Samsung processzoros titkokat lopott a TSMC-től belső segítséggel, érdemes megjegyezni, hogy a tajvani bíróság nem marasztalta el a dél-koreai óriást, és ez ügyben a TSMC sem indított pert ellenük, a bírósági ügy Liang személyét illeti. Az ExtremeTech figyelmeztet, hogy bár a szivárogtatás megállapítása fontos döntés volt, bizonyítani egy esetleges perben, hogy a TSMC titkait fel is használták a dél-koreaiak, nem lenne egyszerű. Az ExtremeTech hozzáteszi: bármennyire is intelligens Mr. Liang, a félvezető részlegben több száz mérnök között dolgozik. Az, hogy az ügynek lesz-e folytatása, még nem tudni, mindenesetre a következő években a 10 és 7 nanométeres gyártástechnológia kapcsán folytatódik a Samsung és a TSMC rivalizálása, és az utóbbi alighanem továbbra is szeretné távol tartani korábbi munkatársát az előbbitől.

Azóta történt

Hirdetés