Újra adhat el okosórát az Apple, de rossz fénybe került a cég

Felfüggesztette az importkorlátozást egy fellebbezési bíróság, így átmenetileg újra adhat el okosórákat az USA-ban az Apple – de az ügy rossz fényt vet a cégre.

Ebben és ebben az írásunkban korábban részletesen is beszámoltunk arról, hogy konkrétan mivel vádolja a Masimo az Apple-t, és hogyan döntött az amerikai ITC. Lényegében szabadalmi jogsértések miatt betiltották az USA-ban az új Apple Watch okosórák értékesítését.

A véroxigén-szint leolvasásához kapcsolódó szabadalmi jogvita következő lépcsője, hogy az Apple sürgősségi kérelmet nyújtott be egy amerikai fellebbezési bírósághoz, amely most felfüggesztette az ITC importkorlátozását. Átmenetileg így újra értékesíthet Apple Watch okosórákat az USA-ban a cupertinói cég.

A Masimo a dolgozók elcsábításával és a technológia ellopásával is vádolja az Apple-t, utóbbi visszaperelt, mert a Masimo a perek útján akarja népszerűsíteni szerintük a saját, rivális okosóráját.

Elemzők szerint a végleges döntés valószínűleg dollármilliókba kerül majd az Apple-nek, megállapodást és technológiai kerülőt jelent majd a cégnek. A gond viszont az, hogy az ügy nem pénzügyi gondot okoz az óriásnak, hanem rossz fényt vet rá.

A szakértők azt mondják, az Apple rövid idő alatt és fejlesztési költségeket nem nézve tud szükséges szoftvereket kifejleszteni, így ez nem gond a cégnek. Az viszont igen, hogy a per rossz fényt vet rájuk, mert azt sugallja, hogy technológiát lopnak a riválisoktól ahelyett, hogy sajátot fejlesztenének. Az Apple ezért nagy erőkkel küzd a perben, nem csak a mostani szoftvert tartják szem előtt.

Az ITC január 10-ig reagálhat, a fellebbezési bíróság vizsgálja a hosszú távú felfüggesztés lehetőségét.

A Biden-kormány nem vétózta meg egyébként a tiltást, ezért fordult a bírósághoz sürgősségi beadvánnyal az Apple, amely jogi és technikai lépéseken dolgozik. Január 12-ig dönt a vámhatóság arról, importálhatóak-e a frissített Apple órák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények