Véget ért az első Mobil Weekend

Amikor azt mondja valaki nekünk, hogy megrendezi az év mobilos eseményét, akkor óhatatlanul elmosolyodunk, ezt a jelzőt ugyanis több konkurens lap használta az általunk szervezett Mobile Meetingre. Az iStart.it által szervezett Mobil Weekendről viszont minden egoizmusunkat és saját olvasóink iránt érzett lelkesedésünket félretéve látni tudtuk, hogy ez egy egészen más esemény lesz, mint az, amit mi csinálunk. Más irányvonalában, és persze más méretében is.

A Mobil Weekend egy fejlesztői megmérettetésnek, egy mobilos alkalmazásversenynek indult, innen nőtte ki magát akkorára, hogy egy olyan háromnapos esemény legyen belőle, melynek fő szponzora a Telenor, helyszíne pedig a VAM Design Center. Nyilván nem mindenki budapesti (szépen is néznénk ki), ezért nem árt tudni, hogy ez a főváros egyik legfelkapottabb rendezvényközpontja, a Deák Ferenc tértől pár perc sétára található, nagyon trendi, nagyon látványos és nagyon nagy. Olyan nagy, hogy mi is gondban lennénk, ha fel kellene töltenünk emberekkel, de a Mobil Weekend akkorát akart szólni, hogy ez lett a helyszíne. És a helyszínhez igazodott minden körítés is, a fényben úsztatott falak és a kiállított technika megmutatta, hogy a rendezők komoly célokkal álltak neki a munkának.

Fejlesztői konferencia pénteken
Fejlesztői konferencia pénteken

A Mobil Weekend egy háromnapos esemény volt, mely péntektől vasárnapig tartott. Pénteken bárki ingyenesen bemehetett a Microsoft Windows Phone 7 rendszer körül forgó konferenciára. Az esemény 9-kor kezdődött és egészen 17 óráig tartott, a rendszer fejlesztőknek történő bemutatása után kiállításokon és különféle esettanulmányokon keresztül szerezhettek információkat azok, akik érdeklődtek a platform után. Az érdeklődés nagy volt, a szervezők szerint 400-nál is többen vettek részt a pénteki nap eseményein, a tömeget mi is láttuk, pótszékeket kellett bevinni az eseményre. A nap zárása már kevésbé sikerült jól, a mobilos VIP Networking eseményt a VAM alagsorában tartották, mely bár nagyon hangulatos helyszín, sötét is, így a borkóstolót tartó cégnek komoly problémái akadtak a nedű poharakba töltésével. A közönségnek pedig azzal, hogy oda tudjanak figyelni a startupokra, ugyanis a szervezők állófogadásnak képzelték el a több órán át tartó prezentációsorozatot, ám a szék nélkül maradt résztvevők koncentrációja nem tartott ki túl sokáig, gyakorlatilag már a nyitóelőadás végére is alig figyeltek páran.

Érdeklődők az expón
Érdeklődők az expón

Szombaton kezdődött a vasárnap estig tartó expó, melyre nem csak a mobiltelefonok, hanem a játékok iránt érdeklődőket is szeretettel várták. A belépés 1500 forintba került, mely úgy tűnik, hogy jelentős visszatartóerővel bír, a pénteki naphoz képest a látogatószám mindenképp elhanyagolható volt, a tervezett több ezres tömeg nem látogatott el a rendezvényre. Pedig az minden szempontból rendben volt, az installációk szépek voltak, Xboxokon, PlayStationökön és Nintendo 3DS-eken is lehetett játszani, aki minden állomáson kipróbálta magát, részt vett egy sorsoláson, ahol több tucat telefonos kiegészítőt és egy nagyjából félmillió forintos Sony VAIO notebookot osztottak szét a látogatók között. Mivel kevesen voltunk a rendezvényen, a móka kedvéért bedobtam a nevem a kalapba, amit elsőként húztak ki, de a nyereményem természetesen nem vettem át (nem a notebookot nyertem meg és nem is egyet a ZTE telefonok közül, azokat nehezebb szívvel utasítottam volna el). Mindenesetre kellemes és egyben furcsa élmény volt visszautasítani egy nyereményt, talán sosem csináltam még ilyet.

Voltak csinos lányok is
Voltak csinos lányok is

Az expó minden szépségétől és a jó játékoktól eltekintve is azt mondhatjuk, hogy a Mobil Weekend gerincét az alkalmazásfejlesztő verseny adta. A szervezők összeállítottak egy 50 alkalmazástervből álló listát, melyek közül végül 11-et válaszottak ki a versenyre. Mindeközben várták fejlesztők, grafikusok, ötletgazdák és marketingesek jelentkezését, akik részt vettek a versenyben. Az 11 tervet szétosztották a sorsolással összeállított, 3-5 fős csapatok között, a feladat pedig az volt, hogy péntek reggeltől vasárnap estig készüljenek el a programok. A kódolást és az érdemi munkát egy közönségtől szeparált helyiségben végezték a szakemberek, munkájuknak pedig meg is lett a gyümölcse, mind a 11 alkalmazás időben elkészült, vagy olyan készültségi fokot mutatott, hogy azt a zsűri már elfogadta.

Fejlesztők versenyeznek
Fejlesztők munka közben

Vasárnap este mi is beültünk arra az előadásra, ahol a pár óra alvás miatt hulla fáradt versenyzők mutatták be munkájuk gyümölcsét. Itt pár órára átfordult a fejemben a Mobil Weekendről megalkotott pozitív kép, a versenyzőnek ugyanis mindössze 5 percük volt bemutatni azt, hogy min dolgoztak az elmúlt napokban; jómagam erős ellenszenvvel viszonyulok a különféle kockázati tőkés startupokhoz, itt pedig szegény versenyzők megkapták azt a körítést, ami miatt az említett események engem leginkább a rabszolgavásárokra emlékeztetnek. Kicsit megalázó volt, ahogy a műsorvezető félbeszakította az egyébként kiváló első előadást, a fejlesztők pedig ennek megfelelően nem is tudták teljesen elmondani, hogy miről szól a programjuk. Pedig a programok kiválók voltak, a történet kapcsán el is döntöttük, hogy a Mobilarena a jövőben kiemelten fogja támogatni a magyar alkalmazások fejlesztőit, mert úgy gondoljuk, hogy a sikerhez nem feltétlenül az kell, hogy egy pénzes befektető picit megtömje a zsebeket, hanem az, hogy egy kiváló alkalmazás nagy publicitást, a fejlesztő pedig visszajelzéseket és sok letöltést kapjon. A Mobilarenának pedig sok olvasója van, úgyhogy minden további nélkül tudjuk támogatni tehetséges honfitársainkat, senkinek nem kerül semmibe; hogy hogyan fogjuk ezt megtenni, arról jövő héten igyekszünk tájékoztatni a tisztelt közönséget.

Nem tudjuk, hogy a szervezők felé gyakorolt éles kritikánk hatására, de a verseny végül jelentős fordulatot vett, ami elég is volt ahhoz, hogy belopják magukat a szívünkbe. A fejlesztők/grafikusok/stb. megtarthatták az alkalmazásokhoz fűződő jogaikat (azaz nem lett egy befektetőé a munkájuk), az 500 000 forintos fődíjat pedig az 5 ember által készített Csatt nevű alkalmazás nyerte, mely amely a papíralapú baleseti kárbejelentő lap mobilon kitölthető változata. A Mobil Weekend szervezői azóta is tárgyalnak a készítőkkel arról, hogy hogyan tudják segíteni munkájukat, az alkalmazás valószínűleg tényleg el fog terjedni, a készítők pedig tulajdonosként anyagi szempontból is élvezni fogják ennek a hozományát. A 11 elkészült alkalmazás többsége egyébként hamarosan megjelenik, az pedig érdekesség, hogy a verseny során 8 darab iOS, 10 Android és 7 Windows Phone 7 alkalmazás készült. Igen, ez összeadva nem 11, szép számmal voltak ugyanis olyan szoftverek, melyeket több platformra is elkészítettek.

Minden hibája ellenére egy nagyon kellemes esemény volt a Mobil Weekend, mi őszintén szólva nagyon sajnáltuk, hogy az expó részre nem voltak többen kíváncsiak. Jövőre folytatódik a dolog, egy rendezvénysorozat lesz belőle, mely vidéki nagyvárosokba is eljut. A szervezők hangsúlyozták, hogy tanultak a hibáikból és jövőre egy ennél is jobb dolgot fognak letenni az asztalra. Mi drukkolunk nekik!

A Telenor Mobil Weekend 2011 képgalériája ide kattintva érhető el.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés