Videón a Samsung Blue Earth

Évente több mint egymilliárd mobiltelefon talál gazdára, melyek jelentős része egy-két éven belül elektronikus hulladékként végzi, vagyis évente 100.000 tonnánál is több veszélyes hulladék keletkezik, melyhez körülbelül ugyanennyi csomagolóanyag, kezelési útmutató, kábel, headset és egyéb, a pályafutásukat szintén hulladékként végző kiegészítő is tartozik. A gigantikus mennyiségű mobil-hulladék szakszerű kezelése nem könnyű feladat, ám ha a telefonok eleve olyan anyagokból és olyan gyártástechnológiával készülnek, mely az életciklusuk végén egyszerűbb újrafelhasználhatóságot biztosít, akkor a szétszerelés, újrahasznosítás és megsemmisítés művelete nagymértékben leegyszerűsíthető.

A korábban bemutatott Samsung Blue Earth már eleve úgy készült, hogy a teljes életciklusa alatt a lehető legkevésbé terhelje a környezetet. A felhasznált anyagok jelentős része biológiailag könnyen bontható, illetve újrahasznosított anyagokból, környezetbarát gyártástechnológiával készült, mely révén a hulladékká váló mobil is könnyeben lesz megsemmisíthető. A telefon hátlapján találtató napelem egyetlen órányi napfürdőzéssel 10 percnyi beszélgetési időt képes biztosítani, vagyis napos környezetben tartva a telefont a töltés művelete szinte teljesen elkerülhetővé válik, mely szintén csökkenti a környezet terhelését és az áramtermeléssel járó széndioxid-kibocsátást.

A dél-koreai gyártó környezetbarát mobiljának pontos specifikációja továbbra sem ismert, ám az alant látható videóból egyértelműen kiderül, hogy létezik belőle valóban működő példány is. Feltételezések szerint a Samsung Blue Earth még ebben az évben kapható lesz, ám ára és megjelenési dátuma egyelőre nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés