Villámhardverrel érkezett a Mate 40 Pro

A Kirin 9000 az első integrált 5G modemmel szerelt, 5 nm-es chipset, amely a kolosszális méretű Mate 40 Próval és társaival debütált.

Több csúcsszériát futtat a Huawei, és sokan tartják úgy, hogy a Mate vonal a legtutibb és legversenyképesebb. Nem alaptalan: egy ideje vele debütál a mindenkor legfrissebb HiSilicon Kirin chipet, és a Trump adminisztráció lépései, illetve az Egyesült Államok szankciói épp ezt nyirbálták meg a legjobban. A TSMC szeptember 15-éig szállíthatott ugyanis a Huawei-nek, és időszűkében összesen állítólag csak 8,8 millió Kirin 9000 SoC indult útnak, és nem egy régióra vagy telefonra kell a készletet szétosztani. Éppen ezért első körben Kínában kerül a mai főszereplő piacra, és várhatóan csak később érkezik a hazai polcokra, a készlet pedig ki tudja, meddig tart ki.


[+]

Pedig van oka a Huawei-nek a büszkeségre: a Kirin 9000 az első 5 nm-es csíkszélességen készülő mobilplatform, amelybe 5G modemet integráltak, és amely kiemelkedően magas, 3,13 GHz-es Cortex-A77 teljesítménymagot vet be. Ehhez további három hasonló processzormag jár 2,54 GHz-en, illetve négy 2,05 GHz-es a Cortex-A55 variációból. A grafikus feladatokat a Mali-G78MP24 (!) látja el. A Kirin 9000 15,3 milliárd tranzisztort vet be és erős NPU-t és ISP-t tartalmaz. Kezdőkiszerelésben az ütőképes hardverhez 8 GB RAM és 256 GB-os tároló jár, nano memory bővítési lehetőséggel. A tálca amúgy alulról húzható ki és két nanoSIM-et vagy egy NM kártyát fogad be, plusz a nálunk járt modell tartalmaz beépített eSIM-et is.


[+]

Újdonság továbbá a WiFi 6+ modem a 160 Hz-es csatornák támogatásával, plusz megvan a Bluetooth 5.2 és a többcsatornás navigációs modul (A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, SBAS). Ám azért mégiscsak a küllemnél kezdődik egy telefon szemrevételezése, és a sok, aszimmetrikus kamerapúpos riválissal szemben a Mate 40 Pro tejüveg kivitelű hátlapjára jó ránézni, ugyanis középre tájolta tárcsás lencserendszerét, melynek élén 50 megapixeles főkamera van (RYYB szenzor, 1/1,28", 23 mm, OIS, octa PD + lézer AF, f/1,9). A széles látószögű Cine egység 20 megapixeles (18 mm, f/1,8, autofókusz, makrók), a zoomkamera pedig 5x-ös periszkópos (12 megapixel, f/3,4, 125 mm, OIS, PDAF). A sort hátul 3D ToF modul zárja, amiből előre is került egy a 3D arcazonosításhoz és a hatékony háttérelmosáshoz.


[+]

A szelfikapszula a P40 Prótól átöröklődött, ám némileg fogyott, így ha a dolog nem is esztétikus, jelenléte könnyen elfelejthető. A 13 megapixeles kamera ráadásul széles látószögű (18 mm), így többen elférnek benne, de egy érintéssel válthatunk szűkebb látószögre. A 6,76"-es panellel a Mate 40 Pro úgy is meghízott, hogy kávából alig maradt, és sokak bánatára az 1344 x 2772 pixeles, 90 Hz-es HDR OLED panel elég jelentősen lekanyarodik a fémváz oldalára (88 fokig egész pontosan), de ügyes algoritmus kiküszöböli a vétlen érintéseket. A virtuális hangerőszabályzás tavalyról megmaradt, ám szerencsére a nyomógombos kezelés visszatért jobbra, a bekapcsoló fölé. A képernyő optikai ujjlenyomat-olvasót is rejt, plusz adott a mindig aktív kijelző.


[+]

Minden tudnivaló a HMS-ről!

Szintén újítás, avagy visszatérés a sztereó hangzás a fémváz alján és tetején elhelyezett ráccsal – ettől független a képernyő tetejére visszatérő, szinte észrevétlen beszédhangszóró, ami az akusztikus hangtovábbítást váltja. A telep maradt a 4400 mAh kapacitásnál, ám immár 66 watton gyorstölthető, háromnegyed órás teljes ciklussal (negyed óra alatt 51% megy bele), a vezetékmentes etetés pedig 50 wattra hízott. Nem hiányzik a fordított Qi töltés, ám ennek jóval alacsonyabb a teljesítménye, szóval leginkább hordozható kütyük töltésére érdemes bevetni. A Mate 40 Pro EMUI 11-et futtat egyelőre Android 10-es alapokon, ezt már ki is próbáltuk.


[+]

A HMS ökoszisztéma természetesen adott, a Google-szolgáltatások viszont hiányoznak – segítséget HMS tudástárunkban adunk az átköltözéshez. Aligha meglepő a borsos árazás: a Huawei jókora monstruma 1200 eurón nyit, és várhatóan még idén megérkezik a hazai piacra, ám errefelé releváns árat még nem tud a gyártó hazai képviselete kommunikálni. Nyilván jócskán befolyásolja majd a széria sikerét az USA Huawei elleni fellépése, a termék mindenesetre a küllem, a fürge hardver és a kamerák oldaláról mindenképpen versenyképesnek tűnik, és ezt saját tapasztalatból mondom.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés