Vizsgálódik Washington, hogy a Mate 60 Pro 5G-s chipje szankciósértő-e

A Kirin 9000S-t gyártó SMIC került ezúttal a kínai-amerikai csörte kereszttüzébe.

Az Egyesült Államok évek óta azon dolgozik, hogy elvágja a Kínai Népköztársaságot az olyan rendkívül fejlett chipektől, modemektől és azok gyártásához szükséges eszközöktől, amelyek fejlesztéséből az USA vastagon kivette a részét. Tulajdonképpen ennek esett áldozatául az akkor hálózatkiépítésben világelső, mobileladásokban pedig ezüstérmes Huawei: a vállalat az 5G-s chipek mellett elvesztette legtöbb nyugati beszállító partnerét és a Google-licencet.


[+]

Most ismét a Huawei kapcsán kezdett vizsgálódásba az Amerikai Kongresszus, írja a Reuters: a Biden kormány azt szeretni megtudni, hogy Kína első számú chipgyártója, az SMIC megsértette-e a szigorú amerikai exporttilalmat, amikor a Huawei részére az 5G modemet visszahozó Kirin 9000S lapkát legyártotta. A kérdés konkrétan az, hogy amerikai vagy amerikai technológiákat használó, szigorú ellenőrzés alatt álló gyártóeszközök a Semiconductor Manufacturing International Corp birtokába jutottak-e a 7 nm-es FitFET node fejlesztésekor és a gyártósorok kiépítésekor.


[+]

Michael McCaul képviselő kérdésére, miszerint az SMIC megszegte-e a chipekre vonatkozó amerikai exporttilalmat, az exportpolitikáért felelős vezető Alan Estevez azt válaszolta: potenciálisan igen, ennél többet viszont a háttérben potenciálisan folyó nyomozás miatt nem tehet hozzá. Magyarul egyelőre semmi bizonyíték nincs az amerikai aggodalmakra. A Mate 60 Pro mindenesetre szimbolikus jelentőségű telefon a Retuers szerint, hiszen fejlett, 5G-s, kínai gyártású chippel szerelték fel. A Biden adminisztráció egyébként egy sor másik kínai vállalatot készül tiltólistára helyezni a Jefferies elemzője, Edison Lee szerint: felkerülhet a Qingdao Si'En, a ChangXin Memory Technologies Inc, a SwaySure és a Shenzhen Pensun Technology Co az amerikai kereskedelmi feketelistára.

Előzmények

Hirdetés