Hirdetés

WP blog: Alkalmazásfejlesztés 30 nap alatt?

Az okostelefonok térnyerésével robbanásszerű növekedésnek indultak a platformok mögötti alkalmazásboltok, az eltérő felhasználói szokások és igények miatt pedig folyamatosan újabb és újabb típusú programok készülnek el. A legjobb ötletek gyakran a fejlesztéshez nem értő felhasználóktól származnak, ám a megvalósításhoz értelemszerűen mindenképpen szükség van egy programozóra (és nem mellesleg egy grafikusra); ha az embernek nincs ilyen beállítottságú ismerőse, egy-egy elképzelés megvalósítása könnyen sokba kerülhet.

Így simán előfordulhat, hogy emberünk alkalmazásfejlesztésre adja a fejét, ám a kódolásban nem jártas felhasználók számára kész rémálom lehet felkutatni egy érthető leírást, amely nem épít múltbeli tapasztalatokra. A Microsoft emiatt egy új mikroszájtot indított útjára, mely pont a hasonlóan szorult helyzetűeknek próbál segítséget nyújtani. A redmondi szoftveróriás új szolgáltatása egy 30 napos ingyenes képzést biztosít, mely a rendszer sajátosságaira és a fejlesztés alapjaira fókuszál.

Az egy hónapos intervallum egy hetes periódusokra van osztva, melyek nagyban építenek egymásra, így érdemes sorrendben haladni. Az első hét az alapvető princípiumokkal, a felhasználói felületek sajátságával és azok tervezésével foglalkozik, különös figyelemmel a Windows Phone platform egyedi vezérlőire. A második heti program egy kicsit mélyebbre megy, itt többek között a belső tárhely használatára, az élő csempékre és a navigációra is kitér a szerző. A harmadik héten a kamerakezelést, a push értesítéseket és az integrált szolgáltatásokat veszi sorra, az utolsó hét pedig elsősorban az optimalizálásokra és az elkészült szoftver feltöltésére fókuszál.

Persze egy ilyen képzés nem mindenható, ha valaki komolyan gondolja az alkalmazásfejlesztést, érdemes az alapoktól kezdeni és az adott platform minden apró részletén átszaladni, ám az tény, hogy már ezzel a 30 napos netes tanfolyammal is elegendő kezdő lökést, illetve viszonylag használható tudást kap a felhasználó. A 30 days to launch névre hallgató kezdeményezés ezen a linken érhető el, a megértéséhez angol tudás szükséges. További információért a fejlesztői alapozó bejegyzéseinket ajánljuk, az első az alap környezetet mutatja be, a második a mangós újításokra fókuszál.

dr. Kind

Előzmények