Hirdetés

WP7 blog: Music+Video hub, mangó ízesítéssel

Mint azt a Mango frissítésről szóló bejegyzésekben is említettük, a 7.1-es rendszerben a zene- és videólejátszásra kihegyezett hub is komoly megújuláson fog átesni. Ennek mibenlétére nemrég derült fény, nem is húzom tovább az időt, íme a Music+Videos hub újításai.

Maga a felület is átesett egy kisebbfajta ráncfelvarráson, ez főleg a vezérlőgombokat érintette. A főoldalra kikerült egy gomb, amellyel a zenéink véletlenszerű lejátszását indíthattuk el, ez a shuffle all songs funkció. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez eddig is elérhető volt, a Songs nézet legelső eleméről van szó; mindenesetre így tényleg egyszerűbb lesz elérni a funkciót. Az új elrendezésben a lejátszási módot vezérlő gombok is jobban szem előtt lesznek: most még meg kell érintenünk az albumborítót az előcsalogatásukhoz, a frissítés után viszont folyamatosan látszani fognak. Segítségükkel egyébként be- és kikapcsolhatjuk a véletlenszerű lejátszást, a kedvencek közé pakolhatjuk az aktuális zeneszámot, valamint az ismétlési módon is változtathatunk. Ehhez tartozik, hogy megjelenik majd a repeat one mód, azaz mostantól egyetlen egy számot is ismételgethetünk a végtelenségig.

Az előzményeket és az új szerzeményeket (History és New) listázó aloldalakat is átláthatóbbá tették. Jelenleg mindkettőt egy-egy horizontálisan görgethető lista reprezentálja, melyekben 8-8 elem kapott helyet. A Mango után ezek szerepét két függőleges irányban lapozható lista veszi át, a limit pedig oldalanként 25 elemre nőtt. A zenelejátszást vezérlő gombok (előző és következő szám, megállítás/lejátszás) mérete megnőtt, és a felső sávba kerültek, így ugyanabban a pozícióban találjuk őket, ahol az úgynevezett mini-playback vezérlők vannak. Utóbbiakat a hangerő-szabályozó gombok egyikének megnyomásával csalhatjuk elő, a dolog bárhonnan elérhető, így például webböngészés közben is mi lehetünk a zenelejátszó urai. A frissítés után egyébként a mini-playback gombjai is nőnek egy kicsit, valamint a képernyőzárra is ki lesznek pakolva, így a kijelző feloldása nélkül is irányíthatjuk majd a lejátszást. Utóbbira egyébként most is van lehetőség, a hangerőszabályozó billentyűk egyikét megnyomva ilyenkor is felugranak a már említett mini-playback vezérlők.

Az előadókat ábrázoló háttérképek minősége is javulni fog, valamint azt is beállíthatjuk, hogy lezárt képernyő esetén az aktuális kép legyen a kijelzőn, továbbá végre a telefonon is készíthetünk lejátszási listákat (ez egyelőre ugyanis csak a Zune szoftver segítségével oldható meg). Kisebb, de hasznos újítás, hogy véletlenszerű lejátszáskor nem csak a következő szám címét, hanem az előadót is láthatjuk az alsó információs sávban. Ugyanez igaz az úgynevezett Smart DJ Mix funkcióra is, amely a Zune-t használóknak ismerős lehet; a szolgáltatás indítása után az éppen játszott muzsika stílusához hasonló számokat dobál nekünk a rendszer, az így kapott mixeket szintén elmenthetjük playlistként. A szolgáltatás két módon működik: vagy a telefonunkról válogatja a következő zenéket, vagy a Marketplace-ről szedi a fájlokat, streamelt médiaként lejátszva. Utóbbi kimondottan jó dolog, hiszen így nem csak a telefonunkon lévő albumokat hallgathatjuk, viszont a használatához Zune pass-ra lesz szülkség. Ezzel Magyarországot sikeresen ki is zárták a felhasználók közül, hiszen hiába lesz elérhető a Marketplace fizetős része kis hazánkban, a zenebolt virtuális ajtaja továbbra is zárva fog maradni, sajnos.

Ugyanígy nem használhatjuk ki a másik újdonságot, az intergált podcast-kezelő rendszert; nagyjából azért leírom, miről lenne szó. Bár már eddig is hallgathattunk ilyesmiket a telefonon, a beszerzésükre mindenképpen szükség volt egy számítógépre és a Zune szoftverre, mivel csak ezek segítségével pakolhattuk tele a mobilt. Ez a frissítés után változni fog, legalábbis a tengerentúlon biztosan: a Marketplace-ben ugyanis meg fog jelenni egy beépített podcast-bolt, videó és hang alapú tartalmaknak egyaránt, a sorozatokra pedig fel is iratkozhatunk majd. Utóbbi egyébként nem csak az USA-ban fog működni, a lényege, hogy a PC-s Zune szoftveren keresztül kell feliratkoznunk az adott podcastra, a következő epizódokat pedig akár menet közben, a telefon segítségével is letölthetünk majd. A Marketplace zenei részlege is megújult, ez a keresés egyszerűsítését és a hasonló stílusú zenét játszó előadók listázását jelenti; sajnos ez sem érint minket. A dologban nem a redmondi cég a hibás, rengeteg jogi hercehurcán kell átesni ahhoz, hogy egy országban beindulhasson egy ehhez hasonló szolgáltatás, sajnos nem megy minden azonnal.

Összegzésképpen úgy gondolom, hogy nem halad rossz irányba a dolog, bár élőben még nem láttam az átdolgozott Music+Videos Hubot; ezek mellett mégis úgy vélem, hogy a kozmetikázások és a két ténylegesen hasznos új funkció (podcast-kezelés és Smart DJ Mix) mellett lenne még tennivaló. Szívesen fogadnám, ha a zeneszámokba is lehetne előre és hátra tekerni (ezt amúgy a videólejátszóba be fogják építeni), ha végre kapnánk egy hangszínszabályozót, valamint a videólejátszás Bluetooth fülessel nem dobná el az A2DP-t. Továbbá arról sincsen információ, hogy a lejátszó támogatni fogja-e a fektetett, azaz landscape orientációt, amely számomra érthetetlen módon még mindig hiányzik a rendszerből.

dr. Kind

Előzmények

  • WP7 blog: Fejlesztői alapozó

    Rövid leírás arról, hogy milyen nyelven fejleszthetünk Windows Phone 7 platformra, és ehhez milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre.

  • WP7 blog: Mindent a hubokról

    Egy rövid bejegyzés Windows Phone 7 speciális tartalommegjelenítési szisztémájáról.

  • WP7 blog: Fél éves a WP7

    Fanfárok, pezsgőbontás, gyertyafújás: a Windows Phone 7 már a hatodik hónapja piacon van.

  • Minden a Windows Phone 7-ről

    Megérkezett szerkesztőségünkbe az első két Windows Phone 7-es telefon. Mindent átfogó bemutató az új operációs rendszerről.