Hirdetés

WP7 blog: Decemberi helyzetjelentés

A tavalyi év utolsó hónapja talán egy fokkal csendesebb volt, mint az azt megelőzőek, de így is több fontos eseményről számolhatunk be. Kezdjük a sort egy Nokia-specifikus frissítéssel: a Lumia 800 tulajdonosoknak fontos hír lehet, hogy az akkumulátor-problémát orvosló javítócsomagok még ebben a hónapban megérkeznek majd.

A legfontosabb talán, hogy új mérföldkőhöz érkezett a Windows Phone 7 alkalmazásboltja, a Marketplace. A boltból elérhető programok száma átlépte a lélektani határnak számító 50 ezres lépcsőt, a folyamat mintegy tizennégy hónapig tartott. Összehasonlításképpen ehhez az Android Marketnek 19 hónapra, az App Store-nak 12 hónapra, az Ovi Store-nak 26 hónapra, a BlackBerry App Worldnek pedig 27 hónapra volt szüksége; ez egyértelműen a platform sikerességére utal.

Apropó sikeresség! A DigiTimes nemrég készített egy elemzést, amely a redmondi szoftveróriás idei térnyerésére fókuszál mobilos fronton. Ez alapján a Windows Phone 7 részesedése tovább fog nőni, az idei év végére a 6 százalékot is el fogja érni, ezzel megszerezve a harmadik legnagyobb részt az okostelefonok piacából.

A készülékek frontján is mozgolódás van, a nemrég piacra került Nokia Lumia 800 után a finnek most egy újabb készüléket indítanak újra. A Lumia 800 kistestvéreként is felfogható Lumia 710-ről a tavalyi Nokia World konferencián hullott le a lepel, a telefont pedig már több országban is meg lehet vásárolni; kis hazánkba pedig valószínűleg még ebben a hónapban megérkezik. A telefon egy 3,7 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 képpontos felbontású, napfényben is jól látható ClearBlack TFT-IPS érintőkijelzővel van szerelve, a borítás alatt pedig egy 1,4 GHz órajelű Qualcomm Snapdragon processzor és 512 MB RAM lapul. A finnek a Lumia 710-zel a fiatal vásárlókat célozzák meg, a mobil öt különböző színben (fekete, fehér, sárga, kék és rózsaszín) lesz kapható.

A finnek pedig nem állnak meg, ami a Lumia 800 sikere után nem is csoda. Jelenleg a pletykák szerint két új készüléken is dolgoznak, melyekről a napokban le is rántják a leplet, ha minden jól megy. A Lumia 900 névre hallgató telefon személyében a Nokia új csúcsmobilját tisztelhetjük majd. A Lumia 800 készülékházához nagyon hasonló borítású mobil a szóbeszéd szerint egy 4,3 hüvelykes képátlójú képernyőt fog kapni, azaz szignifikánsan méretesebb lesz a 3,7 hüvelykes megjelenítővel szerelt kistestvérénél. A másik telefonról viszont szinte semmit nem tudni, legalábbis a nevén kívül, a jövevényt ugyanis Lumia 719-nek fogják hívni.

Mozgalmas lesz tehát az év első hónapja, reményeink szerint hamarosan rá tudunk tenyerelni egy Lumia 710-re. Ha pedig minden jól megy, egy Samsung Omnia W is el fog látogatni a szerkesztőségünkbe, izgalmas hónapnak nézünk tehát elébe.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények