Hirdetés

WP7 blog: Februári helyzetjelentés

Ismét egy izgalmas hónapot tudhatunk magunk mögött, február során jó pár fontos történés övezte a Microsoft mobilplatformját. Bár kis hazánkat ez a hír egyáltalán nem érinti, a Windows Phone 7 térnyerésének szempontjából fontos, hogy a Marketplace nemrég öt további ország ( Argentína, Indonézia, Malajzia, Peru és Fülöp-szigetek) előtt is megnyitotta kapuit. A múlt hónapban zajlott le a Google által szponzorált Interaction Awards névre hallgató rendezvény, melyen a redmondi gyártó mobil rendszere is elvitt egy díjat.

Nemrég véget ért a világ legnagyobb mobil telekommunikációs rendezvénye, a Mobile World Congress. A barcelonai eseményen a Windows Phone 7 is nagy erőkkel jelen volt: a platform egy külön standdal is jelentkezett, ám a rendszer a gyártók installációiban is helyet kapott. A Lumia készülékekről is ismert Nokia hétfői sajtótájékoztatóján több olyan információmorzsát is elcsepegtettek, amely számunkra is érdekes lehet. A Lumia 900 névre hallgató csúcsmodellel már a CES kiállításon is megismerkedhettünk, ám most bejelentésre került, hogy a masina nem csupán az Egyesült Államokban, hanem Európában is hamarosan kapható lesz. A gyártó egy kedvező árú WP7-es mobilt is bejelentett, amely a rendszer Tango művésznevű, csökkentett hardveres előírásokkal rendelkező verziójára épül. A 3,7 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 képpontos felbontású masina borítása alatt egy 800 MHz órajelű processzor és 256 MB RAM csücsül, az energiát pedig egy 1300 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri. A finnek a szolgáltatásaik bővítéséről is beszéltek: az új külcsínt és funkcionalitást felvonultató térképszolgáltatás mellett hamarosan megjelenik a Nokia Reading és a Nokia Transport is.

A ZTE alig pár hete dobta piacra a jóárasított Taniát, a kiállításon egy újabb kedvezőárú WP7-es mobilról rántották le a leplet. A mentolosan csengő Orbit név mögött egy Tango-alapú készülék rejtőzik, amely egy 1 GHz órajelű processzort és 512 MB RAM-ot tud felvonultatni. Az előlapon egy 4 hüvelykes képátlójú kijelző feszít, melynek felbontása a redmondiak megkötései alapján 480 x 800 képpontos. A telefon különlegessége az NFC-támogatás, illetve a kettős mikrofon, amely a fejlett zajszűrési eljárás miatt különlegesen jó hangminőséggel kecsegtet.

A rendezvény ideje alatt egy hasznos újdonság is felkerült a Marketplace-be. A Skype névre hallgató alkalmazás megjelenéséről van szó, amely immár mindenki számára ingyenesen elérhető az alkalmazásboltból. Ezek mellett a Microsoft egy újabb kezdeményezést is útjára eresztett, mely a felhasználók véleményeit és tanácsait hivatott összegyűjteni. Az erre a célra fenntartott hivatalos oldalon mindenki megmondhatja, hogy min változtatna, illetve akár az új verziókkal kapcsolatos ötleteket és igényeket is meg lehet osztani.

Ez történt az elmúlt hónapban, hamarosan pedig újabb meglepetésekre lehet számítani, hiszen a közelgő Tango verziót még nem fedték fel teljesen. Reményeink szerint hamarosan egy Lumia 900-ra is rá tudunk tenyerelni, így izgalmas lesz a március is.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények