Hirdetés

WP7 blog: Júliusi helyzetjelentés

Ismét eltelt egy hónap, a Windows Phone 7 környékén pedig tovább dübörögtek a történések. A platform saját alkalmazásboltja, a Marketplace kínálata nemrég lépte át a bűvös 25 ezret, a kínálat pedig továbbra is rohamosan nő. Júliusban egy díjjal is gazdagodott a rendszer az International Design Excellence Awards 2011 rendezvényen. A Windows Phone 7 OS az Interactive Product Experiences kategóriába szerezte meg az aranyérmet; az elnevezés magyarra körülbelül az interaktív termékélmények szókapcsolatra fordítható le.

Augusztus elsején pedig egy újabb mérföldkőhöz érkezett a rendszer: elkészült a Mango RTM verziója. A három betűs rövidítés a Released To Manufacturing szavakat rejti; ez már a végleges verziót takarja. A frissített OS-t nagyon komoly tesztelésnek vetették alá, a folyamatról publikáltak is néhány adatot. Az automatikus tesztek naponta tízezer készüléken futottak, melyek összesen több millió óráig tartottak. Az ellenőrzési folyamatba rengeteg külső gyártót és szoftverfejlesztő céget is bevontak, hogy a tesztek a rendszer lehető legtöbb aspektusára kitérjenek.

Nemrég egy videóklippben is debütált a WP7, de nem úgy, mint azt az ember gondolná. A redmondiak rendszerét futtató készüléket nem a kamera előtt láthatja a nagyérdemű, a telefon maga volt a kamera. A felvételt ugyanis egy Windows Phone 7-es készülékkel rögzítette Todd Cole, aki a rendező szerepét is magára vállalta. Természetesen a nyers felvételeket egy kisebb-nagyobb utómunkával hozták végleges formára; az eredmény a bekezdés felett látható.

A klipp után egy kicsit komolyabb vizekre evezünk, nemrég bejelentették ugyanis az első Mango ízesítésű telefont: lehullt a lepel a Fujitsu Toshiba által gyártott, egyelőre IS12T kódnévre hallgató mobilról. A masina 3,7 hüvelykes képátlójú kijelzőt kapott, a WP7-ben sztenderdnek tekinthető 800 x 480 képpontos felbontással. A belső tárhely 32 GB kapacitású, a készülék pedig korlátozottan vízálló borítást kap majd. A telefon három színben (többek között az alább látható rózsaszínben) lesz elérhető, ez szó szerint üde színt fog hozni az egyelőre a feketét előnyben részesítő kínálatba. A 720p videók rögzítésére is alkalmas kamera pedig 13,2 megapixeles fotók készítésére lesz alkalmas, amely egy igen komoly szám; kérdés, hogy a telefon képminőség téren képes lesz-e felnőni a felbontáshoz.

A cikket pedig egy videóval zárom, amely az első, a Mango frissítés hatásait bemutató hivatalos felvétel. Az alább megtekinthető klipp többek között a csoportokat, az élő csempéket, az üzenetek tárgy szerinti csoportosítását és az alkalmazások közötti váltást demonstrálja.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények