Hirdetés

WP7 blog: Mango összefoglaló és videók

Bár a keddi sajtótájékoztatón fellibbent a fátyol a legfontosabb újdonságokról, az elhangzottakon kívül még jópár képesség érkezik a Mangóval. A mai posztban a beszámolóból kimaradt képességekből szedünk össze egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül.

  • A pletykákkal ellentétben a Windows Phone rendszer verziószáma nem 7.5-re, hanem 7.1-re ugrik a frissítés telepítése után.
  • Összevont postafiók (linked inbox): összeköthetjük e-mail fiókjainkat, így a leveleket egy alkalmazás égisze alatt kezelhetjük.
  • A People Hubban Facebook checkinre is lesz majd lehetőség.
  • Hang alapú üzenetkezelés (handsfree messaging): a beépített hangfelismerő motor (speech-to-text) segítségével gépelés nélkül vihetjük be az üzeneteinket. A dolog visszafele is működik, a szöveget hanggá transzformáló technológia (text-to-speech) az üzenetek felolvasását is lehetővé teszi.
  • A frissítés a keresést is érinti: a lekérdezések eredménylistájában az internetes találatok mellett a helyi alkalmazások és a Music+ Videos, valamint a Pictures hub tartalma is megjelenik, valamint a Marketplace releváns találatai is belekerülnek a listába.
  • Fejlesztett élő csempék: a főoldal kis dobozkái (live tiles) több információt lesznek képesek megjeleníteni, egy alkalmazás pedig több csempével is rendelkezhet.
  • Az új böngésző mivoltáról már beszámoltunk, a Mango már az Internet Explorer 9-cel fog operálni, a programmal kapcsolatban több kérdés is érkezett hozzánk. Flash támogatást nem fogunk kapni, HTML5 és Silverlight viszont lesz.
  • Microsoft Lync: a redmondi óriás csevegőkliense is belekerül a rendszerbe, arról viszont nincs információnk, hogy ez milyen formában lesz.
  • Saját csengőhangok: igen, egyéni dallamokat is definiálhatunk majd.
  • A Bing Vision segítségével a fényképek tartalmára, a Local Scouts-szal pedig POI-kra kereshetünk, erről már volt szó. Az viszont új, hogy a filmekre, eseményekre, termékekre és földrajzi helyekre irányuló keresések találatait egy összegzőkártyán (egyszerűen a card névre hallgat) keresztül is nézegethetjük, amely a releváns információkat és a passzoló alkalmazásokat tömöríti egybe.
  • A beépített zenelejátszó, a Zune sem úszta meg: az alkalmazást hanggal is vezérelhetjük majd, a felületen felajánlja az éppen játszott zenéhez hasonló muzsikákat, valamint lejátszási listákat is összeállíthatunk a mobilon (ezt eddig csak a Zune szoftverrel tehettük meg), ide kapcsolódik, hogy Smart DJ támogatást is kapunk. Ha diszkózás közben zárjuk le a készüléket, a zárképernyőn megjelennek a médiavezérlő gombok, a háttérkép pedig az adott albumborító lesz.
  • Fejlesztett Office Hub: SkyDrive, Outlook Tasks és Office365 integrációval bővítették ki az alkalmazást.
  • A windows Phone 7.1-en rejtett WiFi hálózatokhoz is csatlakozhatunk majd.
  • Megjelenik az OMTP Visual Voicemail szolgáltatás, bár ez kérdés, mennyire érinti kis hazánkat.
  • A Marketplace az eddigi 16 mellé további 19 ország számára nyitja meg kapuit, melyek között -dobpergés- kis hazánk is megtalálható. A maradék 18 ország listája pedig a következő: Brazília, Chile, Kolumbia, Csehország, Dánia, Finnország, Görögország, India, Japán, Dél-Korea, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Svédország, Dél-Afrikai Köztársaság, Svájc. Magát a Marketplace alkalmazást is továbbfejlesztik, a program többek között új felhasználói felületet kap.
  • Bekapcsolható lesz az úgynevezett szülői felügyelet, hogy ez pontosan mit takar, még nem tudjuk.
  • Maps javítások: bizonyos utakon forgalmi adatokat is láthatunk majd, a térkép pedig útvonaltervezés esetén is lapozható lesz
  • A rendszer nyelvi beállításai is kibővültek, mi ezen a ponton is örömtáncot lejthetünk, hiszen a déligyümölcsről elnevezett frissítés a magyar nyelvet is elhozza a telefonokra. Ezen kívül elérhető lesz a kínai (egyszerűsített és tradícionális), cseh, dán, holland, finn, görög, japán, koreai, norvég, lengyel, portugál, orosz és svéd nyelv is. A magyar menüről vettünk egy rövid videót is.
  • A kameraszoftver végre elmenti majd a beállításokat, a fényképezővel lőtt fotók minőségén is javítanak, az exponáló gomb pedig a képernyőre kerül (ez azt engedi sejtetni, hogy a Microsoft a fizikai gombok tekintetében is enyhítenek a megkötéseken), valamint a fényképezéskor hallható hang is kikapcsolható. Ide kapcsolódik, hogy egy arcfelismerő algoritmust is implementálni fognak a redmondiak, amelyet a Pictures Hubban használhatunk ki

A sajtótájékoztatón levetített videóprezentáció is napvilágra került, melyen Joe Belfiore, a Microsoft mobil iparágának főigazgatója mutatta be az új funkciókat. Ezen felvétel és a legutolsó pontban emlegetett, a magyar nyelvi beállításokra és a multitaskingra fókuszáló videó jelen bekezdés alatt látható.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények