Hirdetés

Xperia blog: Ellenállhatatlan, mégis ellenálló

2013-ban is megrendezték a Mobile World Congress névre hallgató eseményt, ami Európában már évek óta a legnagyobb mobilkommunikációs kiállításnak minősül. A Mobilarena szerkesztősége is részt vett ezen a nagyszabású rendezvényen, ahol többek között a Sony is megmutatta csúcskészülékeit a nagyérdeműnek. Szereyncsére lehetőségünk nyílt interjút készíteni Stephen Sneedennel, a japán gyártó marketing menedzserével, aki számos érdekes információt osztott meg velünk. A Stephennel készített beszélgetés kapcsán megtudhattuk, hogy a Sonynak nagyon fontos az, hogy készülékeik a víznek és a pornak is ellenálljanak, hiszen ez már a Távol-Keleten teljesen alapelvárás lett az újonnan megjelenő termékek kapcsán. Hozzátette, hogy ez a hozzáállás Európában még nem alakult ki a felhasználókban, ám biztosra vehető (és van is igazság benne), hogy hamarosan az öreg kontinensen is fontos tényező – és egyben előny – lesz a telefonok rezisztivitása.

Az "IP" megnevezés az angol Ingress Protection kifejezésből származik, ami magyarul behatolás elleni védelmet jelent. Valójában a minősítés azt hivatott megmutatni, hogy az adott eszköz elektronikáját védő tokozás – vagyis maga a készülékház – mennyire nyújt védelmet a környezeti behatások ellen. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az "IP" betűpáros után jellemzően két számjegy áll, az első a szilárd, a második pedig a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. Természetesen minél magasabbak az értékek, annál magasabb a védelmi szint is (pl. IP67).

Az IP besorolás a következőképpen alakul szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség esetén:

  • 0: Nincs védelem
  • 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
  • 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
  • 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
  • 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
  • 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
  • 6: Teljes mértékben védett por ellen

A víz elleni védettség pedig a következők szerint működik:

  • 0: Nincs védelem
  • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
  • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
  • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
  • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
  • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
  • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
  • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig)
  • 8: Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1m-nél mélyebben)

A Sony Xperia Z a 2013-as év első olyan csúcskészüléke Európában, amely az IP57 szabványnak megfelel. A fentiekből kiolvasható, hogy ez a minősítés nem károsító mértékben védettséget jelent a por ellen, de a masina az egy 1 méter mély vízben történő úszkálást is kibírja nagyjából 30 percig.

Az IP57-es védettség eléréséhez persze külsőleg is jelentős változtatások szükségesek egy úgymond átlagos mobiltelefonhoz képest. Ha körbeforgatjuk az Xperia Z-t láthatjuk, hogy a beszédhangszórón és a mikrofonon kívül nem találunk fedetlen bemeneti nyílásokat. Az említett részektől sem kell tartani, ugyanis a Sony tökéletesen szigetelte azokat, így még a kis réseken sem szivároghat be víz körülbelül 30 perc időtartamig. Az oldalak teljesen zártak, akár a microUSB, vagy a 3,5 milliméteres jack csatlakozókhoz, akár a SIM és microSD foglalatokhoz szeretnék hozzáférni, minden esetben egy kis ajtócskát kell kinyitnunk ehhez. Mivel az "IP" minősítés elég szigorú keretek között zajlik, így Z-t is közelebbről szemügyre véve a láthatjuk, hogy itt tényleg nincs helye betörni a víznek, nem véletlen, hogy a japán gyártó ezt a hivatalos képeken is igyekszik hirdetni, de emellett számtalanszor találjuk a Sony újdonságát egy tál vízben is, ha esetleg promózásra kerülne sor.

A Mobilarena szerkesztősége szintén véleményt formált a vízállóságról, és egyöntetű döntésünk alapján hasznosnak találtuk eme képességet. Nagyszerű dolog úgy elővenni egy telefont, hogy nem kell figyelni a szakadó esőre, hiszen használat után csupán le kell törölni a kijelzőt, és a mobilunknak garantáltan semmi baja nem lesz. Emellett nem egyszer fordul elő sajnos az sem, hogy a száraz nyári melegben a szél által felkavart por okoz kellemetlen perceket – maximum a szemünknek, a telefonnak biztosan nem –, de sok ember ejtette már bele készülékét vízbe akár fürdés, akár munka során, ám az IP57-es védettség pont az ilyen történetek miatti idegeskedést igyekszik kiküszöbölni, ami a Sony Xperia Z-nek mindenképpen előnyére válik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények