Jövőre több lesz a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó

Már idén év végéig is 42 milliós leszállítási számokat jósolnak az aprócska érzékelőknek, jövőre azonban ez alsó hangon duplázódhat. – írta: szentkuti11, 8 hónapja

A kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó az idei CES-en vált kipróbálhatóvá, és bár azóta már több mint fél év telt el, még mindig csak néhány mobilban érhető el a technológia, ilyen például a Vivo X20 Plus UD, X21 UD, a Porsche Design Huawei Mate RS, a Meizu 16-széria jelenlegi tagjai vagy a Xiaomi Mi 8 Explorer Edition. A megrendelések persze folyamatosan érkeznek gyártói részről, a Digitimes cikke szerint idén év végéig 42 millió leszállított darab juthat el a mobilgyártókhoz, 2019-ben pedig a 100 milliós határ fölé fog érni ez a szám.


[+]

Ezekből a szenzorokból is többféle létezik, az optikai az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, így jelenleg ez képviseli az eladások jelentős részét, de kezd utat törni magának az ultrahangos elven működő technológia is, ami nem képileg azonosít, hanem az ujjlenyomatunk réseit elemzi a visszaverődés sebessége alapján. Ez utóbbi technológia drágább, de számos előnye van, így jövőre már százalékosan is nagyobb hányadot képviselhet a piacon. A technológiában közös, hogy mindkettőhöz OLED kijelző kell, ami jelenleg a koreai gyártók számára kedvez, de feltörekvőben vannak a kínai gyártók is, például a Tianma és a Visionox.