Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Aweriot
(PH! addikt)
Blog

Nem hittem volna, hogy valaha nekrológot fogok a Mobilarénán olvasni. :(

ON:

A 8.1-et imádtam, a 10-el nem volt hosszabb tapasztalatom, de valahol mégis mélyen sajnálom, hogy vége.

[ Szerkesztve ]


balint82
(senior tag)

Okos döntés, jobban megnézve ők sem gondolták ezt anno komolyan.

Android & ios mellett labdába sem tudtak rúgni.


forgonati
(őstag)

Hát, haldoklott már ez a rendszer régóta. Nagyjából mindenki tudta hogy ez lesz a vége. Lassan már alkalmazás sem lesz rá.


Soybex
(őstag)

Lumia 735 nagyon imádtam. :))


tothmaxy182
(őstag)

Hát azért sajnálom... Várható volt, hogy előbb-utóbb bejelentik...


Thusor
(őstag)

Jó öreg HP Jornada 720 windows handheld PC 2000-rel kiváló szolgálatot tesz a mai napig, mint személyes asszisztens :D.


Scholes9
(PH! nagyúr)

R.I.P. Én szerettem anno, de ez várható volt :)

[ Szerkesztve ]


wesder
(PH! kedvence)
Blog

Azèrt, mègis jó lenne egy 3. OS mert így kb ha van pènzed, iOS vagy Android, ha nincs nagy keret, akkor csak Android van. Ráadásul így valszeg verseny sem lesz annyira OS szinten.


s4tch
(PH! kedvence)

Hehe, pont most hétvégén került a kezembe egy Fujitsu Pocket Loox 720 és egy Motorola MPX200. Jó kis kütyük voltak a maguk idejében.


German_TD
(őstag)
Blog

Kár érte, lehetett volna belőle épkézláb szereplő. Szerettem anno a Lumia 640 XL-t. :(


Bass
(PH! addikt)

+1
Nem lenne baj ha lett volna még alternatíva de igen,sajnos tojtak rá.

[ Szerkesztve ]


.noxwill
(PH! kedvence)
Blog

Szépreményű OS volt, és ha volt valaki/valami amiben benne volt a potenciál hogy beérje az Androidot és az iOS-t, az a Microsoft volt.

És nem mondom, én is szimpatizáltam a rendszerrel. Először egy Lumia 520, majd később egy 920 képében (a 920 a mai napig megvan), és nagyon tetszett az a csempés elrendezés, láttam benne potenciált hogy áttérítsen Androidról, de aztán a 920 (és a Micro) kiábrándított, hogy nincs itt semmi keresnivaló. Mert tökjó hogy a gyártók bitang hardvereket pakolnak össze, de ha maga a Microsoft nem tudja, mit kezdjen saját gyermekével, akkor azt gondolom hogy megérett ez a platform az enyészetre.

Kár érte, kiváló ügynök volt.


Inarus
(PH! addikt)
Blog

Pedig volt már ilyen [link]


atike
(PH! nagyúr)

Kár érte, Nyilván logikus volt a döntés mert tényleg nem egy liga volt a másik két rendszerrel, de jobb lett volna olyan híreket olvasni, hogy felnőttek a feladathoz, és komoly vetélytárssá lettek, mint azt, hogy temetjük őket. A versenynek jót tett volna ha három szereplős a piac...


dajkapeter
(fanatikus tag)

Sok ismerősöm, családtagom használt lumia telefont. Nagyon szerették. Én is szerettem, az egyszerűsége és letisztultsága miatt. Én is vettem volna, de nagyon kevés alkalmazás volt/van rá. Én pedig még finomhangolni is szeretem a rendszert. A win kötött, de jó volt úgy ahogy volt. Nekem tetszettek a telefonok és sajnálom, hogy már nem lesz többé. Volt anno Omniám, nagyon szerettem. Ma is vennék bármikor cégesnek windows-os telefont, de saját használatra csak droid. Sajnálom, hogy vége annak a vonalnak...


EclipseGT
(őstag)

"jobban megnézve ők sem gondolták ezt anno komolyan."

Ahhoz képest eltapsoltak rá jó pár milliárdot. :DDD

Cikkhez:

Első és utolsó Windows-os telóm még anno az Optimus 7 volt. Baromira szerettem.
Megvolt asszem 2 és fél évig.
Akkor is csak azért cseréltem, mert alaplap hibával elszállt, a gari meg már régen lejárt.
Csak hát azóta annyit fejlődött a droid, hogy nem is gondolkodtam WP telóban.


oriic
(HÁZIGAZDA)
Blog

Anno volt egy MPX 200-am meg egy Diamondom is ,szerettem mindkettot a hibak ellenere. Kar a rendszerert, a Surface Phone-ra azert kivancsi lettem volna.


vandor01
(senior tag)

mint ha a Mohacsi veszt olvastam volna a torikonyvbol :F :F
regi regi historia a szamomra megfoghatatlan tavoli multbol :W :W
nem voltam ott nem lattam csak olvasom a regmult tortenetet :D :D


Bici
(PH! félisten)

Meddig marad online a store? Erről van infó?
Nem találom a hírben. :B


aprokaroka87
(PH! kedvence)
Blog

Valahol én sejtettem hogy idén év vége fele lefejezik a rendszert.

Ez van...Az MS végre elismerte hogy bukott a dolog.


whatwhatwhat
(fanatikus tag)

Szomorú vagyok. Sosem volt windows telefonom, de volt a kezemben és nagyon tetszett a design, a csempés elrendezés főleg, és még az, hogy nagyon gyors volt egy alsó(közép?) kategóriás telefonon is. Szinte semmit nem tudok egyébként az os-ről, de én mindig nagy potenciált láttam benne, persze tudjuk, hogy a megvalósítás nem volt igazi. :) Leginkább az tetszett az elképzelésben egyébként, hogy a laptopomhoz hasonló rendszer fogadna, ugyanazokkal az alkalmazásokkal, sőt akár ugyanazt a tevékenységet ugyanazokkal a file-okkal tudnám folytatni. Vagy a continuummal(ha olyan szintre fejlődött volna) teljesen dobhadnám a laptopot, és egy készüléken csinálnék mindent. Úgyhogy sajnálom, hogy ez nem valósul meg. :(


hegegabi80
(őstag)

Én még mindig a Nokia Lumia 520-ast nyüstölöm, amit szeretek, hiszen első okostelóm is egyben, aszem 3 éves.
Sajnos ez várható volt, nem sok jó app volt rá, sok minden csak androidon volt elérhető.
Így nem nagy konkurenica lesz, max a drágább szegmensben, belépő szinten marad az andoid.
A végén kénytelen leszek visszatérni az új 3310-re. :P

[ Szerkesztve ]


quailstorm
(PH! félisten)
Blog

A Windows Phone 7 nem volt alapjaiból újjáépített rendszer (még). Az a 8.0 volt.
A WP7 lényegében a csempés felület volt még mindig a WindowsCE kernelel, igaz, ez a CE7.0-át jelentette, ami messze sokkal fejlettebb volt az 5.0-nál.
A WP7 annyira Windows CE volt, hogy egy iGO8 vagy Opera Mobile 10 Windows Mobile app simán futott rajta, persze ehhez először le kellett ásni a rendszerben, vagy kellett egy HTC HD2.

Windows Phone 8.0-tól NT kernel futott ARM processzoron, annak már volt értelme, a WP7 az születésekor is csak egy UX teszt volt, egy élő mockup, semmi több. Najó, ez durva, de akkor se az volt a fejlesztési irány, hamar ki is halt.

Ezen kívül kicsit bosszant, hogy volt egy frankó tabletes mobilos UI (W8.1), amit a végére kipofoztak, aztán volt nekünk egy universal app törekvésünk, amivel lehetett kvázi egy kódbázissal mobilos és PC-s appot írni. Még egyetemi kurzust is is csináltam belőle, volt olyan csoporttárs, aki megcsinálta a receptappját UWP-re mobil+PC-n és be is mutatta.

Aztán most meg kuka az egész, cserébe az asztali Windows10-et olyan szinten szétbarmolták a lassan induló, problémákra hajlamos, buta felületű és 1 példányban futtatható UWP appokkal, hogy iszonyat. Háttérben futtatás is gond ugye...

Így aztán az áruház is csak PC-re marad. Intel ugye eldobta a veszteséges procit, szóval a kínai occótabok is el fognak fogyni egyszer teljesen.

Szóval az asztali rendszeresek duplán rosszul jártak az egésszel. És ha ezek után a Microsoft tovább forgácsolja szét, ami jól működött, úgy, hogy az UWP lényege már értelmetlen, az nem lesz vicces.

Ehelyett izomból kellett volna dönteni a pénzt az alkalmazásfejlesztőknek, hogy legyen app a platformra. Amíg nincs app, nem lesz elterjedt, amíg nem elterjedt, nincs app. Magától ez nem oldódik meg, köszönjük MS hogy hozzájárultak a 2 pólosú világ monopolhelyzetéhez :U Egyúttal a Nokia szétverésével,
a Meego project legyilkolásával.

[ Szerkesztve ]


FireFox1996
(őstag)
Blog

Nagyon sokáig használtam a Pocket PC-t. De amióta lecserélték őket a csempés felületre, azóta soha többé nem kellett windowsos telefon.


AxBattler
(PH! félisten)

Kár érte, nekem pont megfelelne Lumia 640-em, ha rendesen frissítenék, és a Store is normálisan fel lenne töltve. Normálisan =/= csurig van szeméttel és kémprogrammal, mint Google Áruház. :U

Ez az OS azoknak volt jó, akik az életüket nem a telefonon élték, és okostelefonos funkciókat akartak a Droid végtelen beállításai, testreszabhatósága (értsd: barmolhatósága) helyett... amolyan szabályozottabb, biztonságosabb környezetet.

Hát RIP. A MS fejesek meg x@rjanak sünt minden egyes eladott Lumia után.


negyedes
(PH! addikt)
Blog

kar, de sajnos nagyon lemaradtak android es ios mellett.
Omnia 7, htc 8x es nokia 520. utobbi megvan meg, nem is adom el.


quailstorm
(PH! félisten)
Blog

Voltunk így páran :DDD

Windows Mobile az power usernek messze nagyobb csemege volt, mint egy gúzsba kötött Windows Phone. Főleg a WinMO-s HTC-k voltak isteni jók.


dz1989
(senior tag)

Nem csodálom.
De Ha akarták volna lehet volna tovább folytattni sikeresen. 17évig jól ment? Ha annyira gázos lett volna nem maradt volna meg ennyi ideig. Szerintem...
Amúgy meg volt a maga szépsége. :) Bár anno a Win Phone 7-től kiakadtam
De szerintem a Symbian verte késöbb a Droid.
Nem véletlenül lett androidos(S5mini) Mobilom anno a 1020-as mellett. :(

[ Szerkesztve ]


m_makai
(lelkes újonc)

Már rég halott volt és nem kár érte. Pedig a HTC 8X-nél gondolkodtam rajta hogy váltok. (közvetlen környezetemben volt egy ilyen, első fogdosásra tetszett) Csak aztán kiderült hogy nincs rá semmilyen alkalmazás a gyári meg körülményesen szar. Aztán "csúcs" talán a kétkártyás nokia 640 volt, amit okostelefonnak hazudtak, pedig csak zabálta feleslegesen a mobilnetet, rossz volt rajta a mail kliens (ami nem hotmail volt azt nem kezelte rendesen) nem ment rajta az FB/messenger, a zenelejátszó instabil volt, és ugye semmi nem volt cserélhető... De a telefonálás hangminősége az tényleg top volt, lehúzott ablakkal autóban olyan volt mint ha zárt szobában beszéltem volna. Az ára adta el az összeset mert a cégek a specifikáció miatt azt hitték használható lesz...


aprokaroka87
(PH! kedvence)
Blog

A Windows Phone 7 nem volt alapjaiból újjáépített rendszer (még). Az a 8.0 volt.

és szerintem ezzel pecsételték meg a sorsát


Vtwo
(senior tag)

"És nem azért, mert a rendszer olyan rossz lett volna, dehogy.'
Pedig de...a w10 megbízhatatlansága vastagon benne van szvsz.Az utolsó szög volt a koporsóba.

Amúgy meg menjenek a 3.14csába,lerombolták a legtutibb mobilrendszert. :W

[ Szerkesztve ]


Trevize1987
(senior tag)

Várható volt, de azért mégis ellenszenves lépés. Főleg az, ahogy mentegetőzik, hogy a fejlesztőket próbálták támogatni meg hogy mennyi pénzt öltek bele a szoftverek fejlesztésébe, ők csináltak sok népszerű app-ot az eredetiek helyett... Nem igaz. A legkisebb hajlandóságot sem mutatták arra, hogy pénzt áldozzanak rá és komolyabban elinduljon a platform (egy példa: amikor a Minecraft a kezükbe került, lehetett volna Windows Mobile exkluzív és igen, nagy összegektől estek volna el a többi mobil platformon, de felhasználókat biztos hozott volna... A kezükben lévő AoE szintén)

L800-L920-L1020-L950 vonalon mentem, ezekből a 800-as és főleg az 1020-as nőtt nagyon a szívemhez (az 1020-as minden idők egyik legjobb telója lehetett volna ha nem (már) megjelenésekor elavult hardverrel jött volna ki).

Az egész vonalat sorozatos hibák, szűklátókörűség és infantilitás kísérte végig az MS részéről... Sokszor volt az embernek olyan érzése mintha retardáltak irányították volna ezt a milliárdos céget. Igen, volt hatalmas piaci hátrány, de komolyabb tőkeinjekcióval minden behozható lett volna, áldozatokat kellett volna hozni (emlékeztek az "áron alul" adott Xbox360-ra?). Félvállról volt ez véve, nem is kicsit. Az android meg ugyanezen idő alatt borzalmasan sokat fejlődött. Előtte nem rajongtam érte, de nekem nagyjából a 4.0 óta használható, a 7-es főverzió óta meg egészen kitűnő (persze ehhez az élményhez kellett egy marha jó kis P9-es is).

Ja és amiben az MS minden nagyobb cég alatt van bőven (és remélem már sokadszorra rúgják ki az egész osztályt szőrőstől bőrőstől) az a MARKETING. Semmit, ismétlem, semmit nem csináltak jól. A telekom pr osztálya menőbb a 17 éves hekker gyerek beperlésével mint az MS marketingje.

u.i.: még mindig nagyon hiányzik az MS billentyűzete, semmit nem találtam ami annyira precíz lenne androidon...

[ Szerkesztve ]


hroberto
(PH! addikt)

Volt időszak mikor úgy tűnt, hogy van esélyük, aztán jött a Windows 10, a gagyi műanyag flagshipek... Elkúrták!


Ba cy lus
(PH! kedvence)

Én használtam Windows Phone 8.1-et egy-két évig, aztán jó egy éve androidra váltottam, mert elkezdték hanyagolni a rendszert a fejlesztők. Nem igazán érzem az android "felsőbbrendűségét" azóta sem. A WP-t maga a Microsoft is telibe szarta, a saját alkalmazásaikat nem javították, a külső alkalmazások jobbak voltak. Amíg elérhetők voltak. A rendszer maga pedig a 8.1 denimmel kezdett rosszabb lenni, mint előtte. De akkorra már lemondtak róla, ez egyértelmű, még ha nem is verték nagydobra.
Amúgy itt az volt a döntő momentum a bukásban, hogy túl későn érkeztek.

[ Szerkesztve ]


balint82
(senior tag)

Ez jó, azóta ezen szakadok :D "A telekom pr osztálya menőbb a 17 éves hekker gyerek beperlésével mint az MS marketingje."


Puma K
(PH! kedvence)
Blog

Mennyire akartam anno azt az Asus P525-öt te jó ég! :Y
Imádtam és most is ahogy kinéz az egész eszköz... hibátlan :B :))


Ateszpapa
(őstag)

Sokáig szenvedtek vele, épp ideje volt.
Nem sokat ér egy okostelefon appok nélkül...


fateless
(PH! kedvence)
Blog

Én még a 2003-assal léptem be az okostelefonos világba, és máig van kb 10 régi WinMo telefon itthon. Az iPhone előtti időkben vagy vettél egy Symbian telefont, amivel körülményesen tudtál pár dolgot csinálni, vagy WinMo és akkor nagyjából "bármit" megtehettél.
Annakidején annyira nem ismerték az emberek az okostelefonokat, hogy amikor 2007-ben kijött az iPhone, és akkor épp egy Samsung i780-ast használtam, naponta megkérdezték tőlem, hogy ez-e az új iPhone. Megdöbbentő, hogy 10 év alatt mit változott a világ.
Azért a régi időket nagyon szerettem, főleg mikor a 2003-asról WM5-re váltottam...


Timer
(őstag)

Szép összeállítás, gratulálok a szerzőnek.

Azzal viszont én sem értek egyet, hogy a WM10 jó lett volna. Pestiesen szólva, egy ordas nagy f_skupac volt az első bájtjától az utolsóig, és aki mást állít, az nem használta napi szinten. Alapvető stabilitási gondok adódtak, az akkumulátort zabálta, cserébe legalább laggolt rendesen. Mindez 6 hónappal a bemutatása után sem változott, dacára a frissítéseknek. Az emberek tömegesen menekültek az Insider bulidekre, hátha ott javul a helyzet, persze csak rosszabb lett.

Az atomstabil 8.1 után ez egy rendes tökönb@szása volt minden tulajnak.Mármint azoknak, akik megkapták, a frissítést ugye, erről mintha nem is olvastam volna a cikkben, pedig a 9-es sorozatot szépen kiherélték az inkorrekt magatartásukkal a tisztelt marketinges urak.

920-at használtam majdnem 2 évig, és imádtam, meg is van emlékként mind a mai napig. Ezért is váltottam 930-ra, de az csak félévet bírt nálam, mert a WM10 érkezésével - érdekes módon - a 8.1 is kezdett meghülyülni, az addig jól működő email kliens kezdett hektikusan szinkronizálni (gyári visszaállítás sem segített), stb.

Emlékszem, a fórumokon kifejezett menete volt annak, hogy hogyan is kell JÓL WM10-re frissíteni a telefont.

Belakott 8.1 >> GYALU >> szűz 8.1-re WM10 telepítés, minden frissítése >> GYALU >> Friss WM10 újbóli belakása. Biztonsági mentés visszaállítása ellenjavallt, természetesen.

Na, a fenti mantra betartásával ha volt egy kis szerencséd, akkor esetleg nem maradt a menüben 8.1-es csempe kiszürkítve, és a telefon csak egy fokkal merült lassabban, mint a Titanic.

[ Szerkesztve ]


quailstorm
(PH! félisten)
Blog

Nokia sara a körülményesen pár dolog...
Installserver hackelt N95-öt 100-szor hamarabb használnám újra, mint az Omnia II-t. Tovább kapott még az S60v3 is appokat, szebbek és jobbak voltak.


Ghoosty
(őstag)

Hát engem az elbaltázott alsó kategóriás készülékekkel veszítettek el, pedig nem sokon múlott volna, hogy legyen. Találtam megfelelő készüléket, de kispórolták belőle a led villanót, így elemlámpa funkciónak annyi. Találtam egy másikat is, abba képesek voltak fixfókuszos kamerát rakni, nem volt igényem szuper kamerára, de azért az már túl gagyi lett volna. Amiben meg minden megvolt azok meg már jóval drágábbak voltak, mint az androidos megfelelőik. Így a Windows phone már örökre kimarad az életemből.


Mill3r
(tag)

Néhány évvel ezelőtt, amikor még az alsó-(közép) kategóriában hulladék volt a droid, akkor még volt reménysugár. Egy árban sokkal jobb volt a wp. Nem tudott semmi extrát, de használható volt, nem laggolt. Kimutatható volt a wp részesedése a piacon, igaz a legtöbb eladott teló az alsó-közép kategóriában volt.
Azért sajnálom, hogy ez lett belőle. :( Majd nosztalgiával és együttérzéssel tekintek a tartalék lumiámra.


vince
(őstag)

Nem volt WP készülékem (a korábbiakról nem is beszélve), de mindig szimpatikus volt a rendszer, követtem a teszteket, híreket. Gyanús volt, hogy egy jó ideje semmi mozgolódás nincs a témában, hát ez lett a vége :(


szupermacs
(PH! kedvence)
Blog

Én az FxOS-t jobban sajnálom. Itthon csak nagyon gyenge Alcateleket adtak ki, pedig még a fejlesztőket is támogatták telefonokkal. Semmi nem lett belőle, én pedig láttam jövőt abban, hogy nem appokkal kell bohóckodni a telefonokon.


.Szaki.
(őstag)

Nagyon nagy kár, hogy megint egy OS-szel kevesebb van a piacon. Szerintem az nagyot téved, aki ezt pozitívumként éli meg, mert legalább az alacsonyabb kategóriákban is volt verseny két OS között, gondolok itt a WP és az Android rivalizálására. Most, aki nem flagship-et szeretne, nincs választási lehetősége, van az Android és az Android. Ennyi. Nekem volt WP 8.0-8.1-es mobilom egy Lumia 625 személyében, sokkal jobban szerettem, mint a későbbi Androidos telefonomat, nekem a csempék nagyon átjöttek, abszolút funkcionális volt az egész és szerintem még szép is volt. A gond akkor kezdődött, hogy minden egyes rendszerfrissítés csak rontott a készüléken, na meg az áruház hiányos kínálata volt az igazi halál. Másfél év után a telefonom használhatatlan lett. A mai napig nem értem, hogy hogyan lehetett egy ilyen rendszert így tönkrecseszni, pedig színesebb volt így a mobilvilág, hogy 3 OS közül lehetett választani. Én sajnálom. R.I.P


Rusher4587
(kvázi-tag)

Mit csinaljak szegeny 930-asommal? :(
Patika allapotu, mar a boltban felkerult ra a tok meg a folia, amit azota sem vettem le...
Majd a gyereknek jo lesz a homokozoba... :O


SkyLine3000
(PH! addikt)

És pl a droid miért/mire nem jó? Nekem nem hiányzik egy 3. rendszer. Tökéletesen megteszi a droid. Nem éreztem sosem késztetést winphone-ra. A csempéiktől lábrázást kaptam... Nem véletlen pusztult ki. A droidtól nagyon le volt maradva.
Persze tiszteletben tartom, aki szerei/szerette.
Ha másért nem, ahogy írtad, esetleg a verseny miatt nem lenne rossz még egy rendszer, de annak meg annyira sok lenne a lemaradása, h egyáltalán nem zavarna be az ios/droid állóvízbe és ugyanúgy kihalna, mint a winphone...
Ezektől függetlenül egy időben a kamera miatt erősen gondolkodtam egy Pureview 808ban, vagy egy Lumia 1020-ban.

[ Szerkesztve ]


szupermacs
(PH! kedvence)
Blog

,,A csempéiktől lábrázást kaptam... Nem véletlen pusztult ki."

Szerinted a csempék miatt volt bukta a rendszer?


Timer
(őstag)

6 hónap garival adtam el 40 ezerért, bő 1 éve. Így csak a kétharmadát buktam el az árának.

[ Szerkesztve ]


quailstorm
(PH! félisten)
Blog

Elvi hibás rendszer volt, technikailag kivitelezhetetlen, a gyerekjáték szintet soha nem tudta volna átlépni.

(#47) SkyLine3000: harmadik rendszer jó, mert nem hagyja belekényelmesedni a többi gyártót a szerepébe.

Ezen kívül a droid rettentően pazarló, iszonyatosan fragmentált, míg a WindowsPhone csak Qualcomm volt fixen belátható hardverekkel.

Droidra egy komolyabb 3D appot megírni kemény fejtörés, ha fostaligákon is akarod futtatni (Vivante), de amúgy is sok GPU-ra kell külön optimalizálni.
Sok API levelt kell észben tartani.

üzenetek