Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

Mondjuk kereső terén nincs is nagyon konkurenciája. Böngésző terén egy fokkal jobb a helyzet, de azért ott sincs akkora választék.


ROBOTER
(PH! addikt)

No igen. A MicroSoft keresője szerintem úgy működik, hogy meghívja a google keresőjét, majd veszi annak komplementer-halmazát és így garantáltan a legkevésbé releváns találatokat kapod. És ez nem csak a bing-re, explorer/edge automatikus kiegészítésére vonatkozik, hanem több MicroSoft termék belső keresési rendszerére is.


san01
(PH! addikt)
Blog

Jaj, már megint ez a kielégítetlen, frusztrált nő. Az gondolom rendben van, hogy windows frissítés után kiteszik az asztalomra azt a hulladékhalmaz Edge-et. Meg, hogy kb minden gyártó a saját programjait nyomja.


<Adamsky>
(PH! kedvence)

Biztos velem van a baj, de én nem értem, hogy most mit is akar az EU VB. Most a Google-ös ökoszisztémával van bajuk vagy a keresőmotorral? Utóbbi - még a Chrome-ban is - pikk-pakk átállítható. Előbbi meg hát ... azért "nyílt" rendszer ide vagy oda, mégiscsak a Google fejleszti. Esetleg azt is elvárnák, hogy a Google szedje ki a "Google Asszisztenst" is? Az Apple-t miért nem nyektetik ilyesmivel? Vagy mivel az egy zárt rendszer, ott mindent lehet?

Szerintem, addig míg fel lehet tenni mást, a szükségtelen alkalmazás pedig letiltható vagy jobb esetben törölhető, lehet volna fontosabb (nem akarnék most itt politizálni) dolog is, mint ezen pörögni.

[ Szerkesztve ]


Fred23
(PH! kedvence)

Nekem nincs rendben, szeretem a kényelmet a saját minimalizmusommal karöltve! Tudnék örülni, ha eztán nem lenne előtelepítve a Chrome, ott a Play Store, töltse le magának, akinek kell!

janeszgol: az előtelepített Chrome szerintem egyedül abban az esetben lenne elnézhető, ha nem csak tiltani, de törölni is lehetne azonnal. Nekem nem kényelem a megléte, ugyanis sosem használom, egyből letöltöm az Operát, az az első lépésem.

Az is baj egyébként, hogy teli van szemetelve a teló sokszor alapból, de bootloader nyitás meg root után általában ugrik a gari is.

[ Szerkesztve ]


janeszgol
(PH! kedvence)

Megint az a helyzet, hogy a nagyokosok mindent néznek, csak a felhasználót nem. Igen is legyen kötelező a Chrome és a Google kereső. Kell egy támpont az embernek. Akinek meg nem felel meg, ott a Play. Ez ugyan az a bullshit, mint anno az MS és az Internet Explorer esete. Ott úgy oldották meg, hogy válsztani lehetett a setupnál, mit tegyen fel. Én az MS helyében alapból telepítettem volna a felhasználónak az Explorert, a Firefoxot és a Chrome-ot, aztán majd eldönti a user, mit használ. A Maxthon nem tudom, hogy került a listába anno, bár egy jó cimborám azt használt évekig.

De ha ennyire zavarja a döntéshozókat, akkor:

1, telepítsen más böngészőket is alaphelyzetben
2, írjanak jobb keresőt, mint a Google.

Fred23, a kényelem nem az, hogy elő van telepítve a szolgáltatás?

[ Szerkesztve ]


Narxis
(PH! nagyúr)
Blog

Szánalom ez az EU! :(((


n0_gAboR
(őstag)
Blog

Ez azért nem ilyen egyszerű sajnos.
A rendszerszintű webview komponens is ki van már szervezve a Chrome-ba, hogy könnyen és biztonságosan updatelhető legyen.
Ugyanez igaz a Chrome custom tabs-ra (amikor a web content egy új activity ben jelenik meg, egy lebutított Chrome-ban, az alkalmazás színsémájához igazodva).
A chrome egy szükséges rendszerkomponensé nőtte ki magát.
Ettől függetlenül egy első indításkori keresőmotor választó könnyen megoldható lehetne

[ Szerkesztve ]


vicze1
(PH! nagyúr)

És az Edge + Bing-gel mi lesz? Ráadásul kontext menüből kiírhatatlan... Böngésző választót se láttam még, mivel soha senki se telepíti az N-es Windows-t, és a gyártók teljesen leszarják a régiókat.

OK, hogy megszüntetjük egyik gyártó versenyelőnyét rendben, de akkor előnybe helyezzük a másikat, és ha az kerül túlnyomó fölénybe, akkor annak a versenyelőnyét szüntetjük meg és ez megy végtelenségig? Mi értelme van ennek így?
Ja igen pénzbehajtás... És a valóságban ezen felül nincs is következménye...

Ha a Google ki is veszi kötelező appokból a két érintettek, akkor is már mellékelni fogják a gyártók, már teljesen mindegy. Tehát nem gyengítik valósan a Google-t. Ahogy a IE dominanciáját se a EU döntése törte meg, sőt mire döntés született meg rég nem volt piacvezető.

(#8) n0_gAboR: A Webview egy különálló rendszerkomponens, ami a Store-ból frissül, teljesen kiírthatod a Chrome-ot és ugyan úgy működni fog. Az hogy maga az alap azonos egy dolog, de a Webview-ban nincs semmilyen Google szolgáltatás, csak egy HTML render program.

[ Szerkesztve ]


Fred23
(PH! kedvence)

"A chrome egy szükséges rendszerkomponensé nőtte ki magát."

Vajon miért? :U Erre mondom azt, hogy ha lehet, oldja meg nekik valaki, hogy nagyon ráqrjanak!


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

Azért, mert ez rendszeresen frissül, biztonságos marad, szemben a jóskapista letöltött böngészőjével (főleg a régi megoldáshoz képest, amikor AOSP böngésző volt a rendszer része, és a gyártók lustaságának megfelelően frissült évente egyszer talán). Különben a felhasználó qrna rá, ha megnyit egy linket és jön a malware a telefonra. Főleg mivel a kedves gyártók jó része több hónapos elmaradásban van a biztonsági javítások kiadásával (ha egyáltalán foglalkozik vele).


Fred23
(PH! kedvence)

Szeretném én eldönteni, hogy vállalom -e a kockázatot, illetve hogy megterhelő -e számomra a nagyobb szabadság! Ezzel szerintem simán csak hatalmas, kábé behozhatatlan versenyelőnyt akarnak szerezni.

[ Szerkesztve ]


clon
(fanatikus tag)

Ez az egész arra mehet ki, hogy a guglit nem tudták megfogni a reklámbevételek utáni adózás miatt és ha ott nem ment keresnek másik lehetőséget. Ez nem egyedi eset, hiszen valamikor a win-esetében is volt eu "csökkentett" verzió a böngésző miatt.

Érdekes azért, hogy a gugli meg a face is választásokat befolyásol gyakorlatilag mindenütt ahol elérhetőek az nem probléma...


punky10
(PH! addikt)

Miért is.Nem muszáj egyiket sem előretelepíteni,csak akkor nincs Play áruház sem.Van jópár kínai belpiacos telefon,amin nincs Google alkalmazás,vegyél olyat... ;] Az beleillik a minimalista világodba...
Nem értem a hisztit.A táblagépemen 2 böngésző van alapból,a Google-s és a Samsungos.Mindkettőnél 4 mozdulat a keresőmotor átváltása.A telefonomban szintén 2 böngésző van,Chrome és a Xiaomi sajátja.Ott is mindkettőnél 4 mozdulot a váltás.Én a rendszer által biztosítotg alkalmazások közül a böngészőt és az SMS alkalmazást használom,minden másnál külső appot teszek fel.Mégsem zavar,hogy van rajta gyári zenelejátszó,filmnéző,naptár,fájlkezelő,notesz,telefonkönyv,időjárás,számológép,galéria,irodai csomag,fotó-alkalmazás...stb.Feltelepítem amit szeretnék használni,legfeljebb lesz a zenelejátszóból 2 is.Na és?Ha netán valamiért elromlik az egyik(pl hibás frissítés)akkor sincs gond,amíg ki nem javítják használom a gyárit...


Fred23
(PH! kedvence)

Simán vennék is, ha megfelelnének egyéb feltételeimnek is az ilyen telefonok.

Nem véletlen, hogy a Chrome kábé 50%-on áll a mobilos böngészők között; ha az Opera lenne előtelepítve, tuti nem 5%-on állnának! (Nem vagyok Chrome hater egyébként, mikor néha kipróbálom, egészen jónak találom mindig.)


clon
(fanatikus tag)

A kínai telefonon azért nincsen gugliplay mert azon a kínai verziója van, tehát ott is van a play rendszerhez hasonló így az elmélet arra is vonatkozik, hogy van rajta a rendszerhez köthető áruház meg böngésző is.
Az eu azért nem tesz semmit a kínai ellen mert azok hivatalos forgalmazásban nem kapható az eu-n belül. Azon kínai ami viszont kapható hivatalosban az eu-ban az viszont szintén tartalmaz play és gugli böngészőt.

Itt a választás elvéről van szó amit a win esetén is megléptek jó pár éve böngészőügyileg, de akár a mail rendszerrel is eljátszhatnák ugyanezt a vádat - arról nem is beszélve, hogy gugli mail cím majdhogynem kötelező a droid telefonnál ha használni akarod.


vicze1
(PH! nagyúr)

Olvasd már el amit írtam... :U
A Webview-nak semmi köze a versenyelőnyhöz, más rész egy letiltható komponens mind a Chrome, mind a Webview (nálam minden a kettő le van tiltva, saját felelősségemre).
Te döntheted el hogy használod-e vagy sem, senki se kényszerít rá.

A Webveiw semmilyen versenyelőnyt nem ad.

Ha jól gondolom, többet magaddal te lennél az első aki hangosan ekézné a Google mikor valami biztonsági hiba kerül a rendszerbe mert nem frissül a webview...

Gondolkodni azt már minek. :U


vicze1
(PH! nagyúr)

"megléptek jó pár éve böngészőügyileg"

Elmeséled mikor láttál valaha is böngésző választót? Vagy ismersz bárki is aki látott?
Ha nem N-es Windows-t használ valaki akkor soha nem találkozott vele. És valahogy mégse az Edge/IE a legelejtettebb böngésző. Érdekes...

"gugli mail cím majdhogynem kötelező a droid telefonnál"
Kizárólag akkor kötelező, ha Google szolgáltatásait akarod használni, minden más sestben nem kell, pl. Samsung esetén semmi szükséged rá, és használhatod a Samsung Store-t bármi más azonosítóval.


clon
(fanatikus tag)

A böngészőválasztó kötelezettség volt a büntetés elkerülése érdekében és mivel nem valósult meg így többször is megbüntették a wint-t a cég bevételének 1%-ra. Tehát kötelezték csak a win a büntetést választotta, így talán érthető miért nem teljesen az elhagyást akarják hanem guglinak a választást, hogy fizessen büntetést.

Igen és a gugli megjegyzi, hogy "csak" a play a biztonságos, holott ott is voltak-vannak fertőzött app-ok de minden más telepítés nem megbízhatónak minősít. Így azért megvalósul a monopol helyzet mert terelnek a saját felé ahol vásárlás vagy app-on belüli vásárlás lehetséges.

A lényeg akkor is az, hogy pl. a gugli sem fizet annyi adót eu-n belül mint amennyit vélelmezhetően kellene, így megpróbálják máshogyan beszedni a különbözetet. Senki nem foglalkozna az ilyen ügyekkel, ha a gugli sem kerülné az adózás.


TM.
(újonc)

Az opera 5%-on van droidon? Ez komoly?


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

Mivel nem értesz hozzá (mondjuk a fejlesztőkkel agy lapon említhető szinten), így inkább jobb az, ha nem te döntöd el, ne is haragudj. Így is használhatod a kedvenc böngésződet, miért fáj az, hogy ott egy másik is?


szabogabor10
(PH! kedvence)

Helyes. De az összes nagy céget indokolt lenne megbüntetni. És nem ilyen kis pár milliárdos összeggel.

[ Szerkesztve ]


vicze1
(PH! nagyúr)

MS nyilván nem a büntetést választotta (legalábbis nem direkt), egyszerűen a EU úgy ítélte meg hogy MS nem telesítette a feltételt megfelelően.

Mire 2010-ben meglett a "BrowserChoice.eu" már 50% alatt volt a IE, és a drasztikus hanyatlásnak, semmi köze nem volt a választóhoz, hanem egyszerűn szar volt. :)

És ez a lényeg, nem versenyelőnyök miatt csökkent az IE részesedése, hanem mert ha valami működik minek mást használni? Ha meg nem működik akkor keresel mást, ahogy tették ezt az emberek az IE-vel.

Érdekes statisztika. És ebből az OSX vs. iOS az igazán érdekes, és az a hatalmas differencia ami a kettő között van. Na itt látszik az, hogy milyen amikor egy gyártó kizár minden mást a platformjáról és kényszeríti a felhasználóit a beépített használatára. Androidon látszik, hogy aki cserélni akar az cserél, aki nem használja a Chrome-ot és elvan vele, mert működik. MacOS-en viszont majd a userek fele cseréli a Safari-t és ez arról árulkodik, hogy egyszerűen nem jó és nem szeretik az emberek, pont ahogy IE-t nem szeretik hiába "kényszeríti" a gyártó, ha valami nem jó és van lehetőséged a userek cserélni fogják.

Egyszerűen az terjed el ami a legjobban használható, értelmetlen mesterségesen megpróbálni szabályozni, mert nem lesz hatása. Azon kívül, hogy az EU beszedi a pénzt semmi hatása nem lesz.
Sokkal értelmesebb lenne, akkor már pénzzel támogatni a többi böngésző fejlesztőjét, hogy akár marketingre tudjanak költeni, annak sokkal több értelme lenne, mint büntetni a nagyokat.

A kereső kérdésébe bele se menjünk, mert tisztában van vele mindenki, hogy a Google-nek nincs alternatívája. Mikor Egde-ben nem veszem észre, hogy nincs átállítva szabályosan néha fájdalmasak a találtok...

Az adó elkerülés egy dolog, és azt máshogy kell szabályozni, így max. filléreket szednek be.

[ Szerkesztve ]


Fred23
(PH! kedvence)

& vicze1:

Mondjuk valóban mindegy, mit gondolok, mert tényleg nem rajtam áll, de engem akkor is zavar, hogy a számba akarják rágni a sajátjukat, és hogy az nem törölhető a mobilomról. A letiltás számomra nem elégséges megoldás, ennyi. Nem tetszik, hogy nem törölhetem garivesztés nélkül a saját készülékemről.

TM.: Attól függ, melyik statisztikát nézed, de azért nagyjából persze hasonló eredmények vannak! Én ezt láttam legutóbb.


vicze1
(PH! nagyúr)

Ez már a te fejedben lévő probléma nem pedig olyasmi a valós aggályokat okozna.

A statisztikában nagyon szépen látszik, hogy Opera milyen szépen csökkent ahogy az UC kiszorította Indiában, úgy, hogy a régióban lassan 50% felett van.
És ez is azt támasztja alá, hogy az emberek azt használnak mit akarnak, teljesen lényegtelen mi van előtelepítve. Ha van olyan tulajdonsága egy SW-nek ami az adott régióban, egyszerűen jobb, akkor azt fogják használni.


TM.
(újonc)

Tulajdonképpen nem rossz ahhoz képest, hogy az egyetlen független böngésző a listában. Az összes többi "csomagolva" jön. (Lehet mégis van ennek valami jelentősége? :D)
Kár, hogy nincs"egyéb"rovat.


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

Miért, az UC és az IE az mivel jön előtelepítve? :) Meg a Firefox, ami gondolom az "egyéb" rovatban szerepel, hiszen a grafikon nem nagyon éri el a legtöbb ponton a 100%-ot. Amúgy vicces, hogy van egy 125% vonal is a statisztikában, az kimondottan hasznos oda :D


TM.
(újonc)

IE gondolom a win phone-okkal jöhetett, az UC meg a kínai belpiacosokkal.
http://www.ucweb.com/a/press/2012/0620/2280.html
Durva, de ami erre a diagramra rákerült, tényleg szinte kizárólag valamilyen formában előtelepített.


vicze1
(PH! nagyúr)

Ezekből a statisztikákból Kína nagyrészt teljesen kiesik, a tűzfal miatt.
Amúgy nézd meg a letöltés számokat.(Ugye Kína megint csak nincs ebben benne.) ;) Ez bizony India miatt van és ott nem előretelepített, mégis 50%+.

Amúgy visszatérve kicsit a használhatóságra, ez a statisztika 100% mutatja azt is, hogy mennyire használható a Firefox mobilon. ;]

[ Szerkesztve ]


MaCS_70
(PH! nagyúr)

Tehát az zavar, hogy van egy szerves, összehangolt egység, és ha azt "erőszakkal" meg akarod bontani, akkor annak vállalnod kell a következményeit.

Az EU versenyjogi gyakorlata számomra amúgy elég, hmmm, érdekes. Mondom ezt úgy, hogy sajnos dolgoztam vele.
Ha nem tudnám, hogy hozzáértő emberek foglalkoznak vele, akkor azt mondanám, hogy fogalmatlan dilettánsok, így viszont valami másra vagyok kénytelen gondolni.

Valami olyasmi történik, hogy ha valaki létrehoz valami értéket, amivel a konkurencia elé tud kerülni, akkor ahelyett, hogy ezt élvezhetné, inkább a versenytársakat hozzák vele szemben előnyös helyzetbe azzal, hogy ők a jelzett előny létrehozásának erőfeszítése nélkül élvezhetik annak a gyümölcseit. Ez persze kissé sarkított megfogalmazás, de brüsszeli versenyjogász kollégám is elismerte, hogy egyébként tényleg ez történik.

A piaci verseny kényes jóság, mert sajnos tényleg szabályozni kell, de az EU mintha egy túlzottan protekcionista, szocialista irányba ment volna el, amivel nem szabályozza, hanem kinyírja a versenyt.

MaCS


Fred23
(PH! kedvence)

"ha azt "erőszakkal" meg akarod bontani, akkor annak vállalnod kell a következményeit."

Ha az általam módosított szoftver a telóm téglásításával járna, legyen az enyém a felelősség, ezt nem vitatom. A baj az, hogy nem csak annak a következményeit kell vállalnom, amiről én tehetek, hanem például egy rossz ragasztás miatti leváló kijelzőt vagy digitizer hibát is az én nyakamba varrnak, amennyiben törlöm a garis telómról a böngészőjüket. Szerinted ez így oké?

Win10-en is így szoktam meg, az Edge is rendszeresen megy a levesbe. Most már kíváncsivá tettél: vajon egy előre telepített Win10-es notiról ha törlöm a MS böngészőjét, ugrik a noti garija, vagy sem? Windows esetén nem tudok ilyen garivesztésről, de már nem zárnám ki. :F Mondjuk ellenőrizni nem fogja senki, de elméleti kérdésként akkor is érdekel, kíváncsi lettem, mit gondol erről a MS! Szerintem ők engedékenyebbek.

[ Szerkesztve ]


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

A probléma az, hogy ha már belenyúlsz a szoftverbe, nehéz bizonyítani bármelyik félnek bizonyos hibák okát, így egyszerűbb és tisztább, ha így adják a garanciát. De amúgy van olyan cég, aki nem vonja meg root miatt.


pudliszan
(újonc)

Nem nagyon értek ehhez, de pár dolog nem világos, amiket írtatok.

1. A Chrome nem csak tiltható, hanem ADB-vel uninstallálható is. Igaz a fájlok nem törölhetőek, de azért az nem tétel manapság.
2. Miért is van a system webview csakis a Chrome-ban, mikor van külön is? Vagy ez, vagy az.
3. DuckDuckGo miért nem jó? (guglizom mert kellenek az előzményeim)

Egyébként meg egyetértek a EU-val, a verseny jó. Az előtelepítés nem probléma, ajánljon fel elsőre választást, hogy maradjon-e vagy választok Playből. Speciel én nem használom, Szóval örülnék, ha nem kellene ADB-znem minden guglis appot, ami nem kell. Pl. instant appok szolgáltatását hiába törli az ember, Play visszarakja automatikus frissítés kikapcsolása esetén. Az ilyet nem szeretem.


MaCS_70
(PH! nagyúr)

"A baj az, hogy nem csak annak a következményeit kell vállalnom, amiről én tehetek, hanem például egy rossz ragasztás miatti leváló kijelzőt vagy digitizer hibát is az én nyakamba varrnak, amennyiben törlöm a garis telómról a böngészőjüket. Szerinted ez így oké?"

Nem, ez így nem oké -- és szerencsére jogellenes is. Jótállás keretében a kötelezettnek kell bizonyítania azt, hogy a felhasználó rontotta el a készüléket. Ugyan elég kiterjesztő az értelmezés, de a látható hardverhibákra nem tudják ráfogni a garanciavesztést, még ha ezer helyre le is írják.

MaCS


Solten
(őstag)
Blog

Ez "remek", de a tobbi kereso egy rakas hulladek.


no more
(PH! kedvence)

Miért, van alternatívája a Google keresőnek? ;]


vicze1
(PH! nagyúr)

:K

A legnagyobb probléma a gyakorlattal, hogy egyrészt e mocsok lassú bürokratikus folyamat, ami olyan sokáig tart, hogy mire érdemi ítélet születik, addigra a piaci helyzet 2x megváltozhat, mert a tech már csak ilyen.
A másik dolog pedig az, hogy gátolja a versenyt azzal, hogy nyomás alá helyezi az okkal piacvezető gyártót. Egy ingyenes termék mint pl. a böngésző esetén különösen felháborító, hisz direkt nyereség még csak nincs is rajta.
Igenis az a megfelelő út, hogy az EU 100 millát Mozillának, hogy fejlesszen egy értelmes böngészőt, ne pedig egy Trabantot.

(#31) Fred23: Azt továbbra se értem, hogy a te pszichés problémádat miért kéne figyelembe venni. A kellékekben megbújó másik kék parancsikon nem zavar? Az már

A telefon megvételekor elfogadnod a felhasználó feltételeket ami tartalmazza a garanciára vonatkozó feltételeket is, így megint csak a te döntésed, hogy milyen feltételekkel veszel. Te fogadod el a feltételeket a termék megvásárlásával.

Mellesleg ha Opera felhasználó lennél, akkor Viváldit használnál nem a Google bérenc banda kreálmányát. ;] ;] ;]


san01
(PH! addikt)
Blog

Ez a UC browser akkor egy hulladék. Nem is értem ki használja...


exedoc
(fanatikus tag)

Mit tudnak kukacoskodni már, komolyan bagatel. Egyre inkább hasonlít az eu a szomszéd nyugdíjas nénire komolyan.


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

DuckDuckGo egyszerűen fapados. Sokkal kevésbé informatívabb, és mivel nem követik a netes tevékenységed, így nem is tudják kimondottan rád szabni a találatokat sem.


punky10
(PH! addikt)

Te örülnél neki,ha nem lenne eløretelepítve,más nem.Szerintem valószínűleg a másik oldal van többségben,nem Te,így el kell fogadnod,hogy a Google őket szolgálja ki.Akinek nincsennek extra igényei,az rendesen kihasználja a Google-rendszert:a telefon első bekapcsolásánál megadja a Google egyik appjában regisztrált adatait,és onnastól a telefon tudja kezelni az összes telefonszámot,minden fontos adattal együtt,egy másik Google alkalmazásban benne van az összes könyvjelzője...stb.Neked ez nyűg,másnak nem...

[ Szerkesztve ]


pudliszan
(újonc)

Fuss neki újra, és olvasd el, mit is írtam.

" Az előtelepítés nem probléma"

Egyébként használok nem egy-nem kettő guglis appot, magát a Google-t leginkább, elég sok mindenre, kártyákat is. A névjegyeket is természetesen, Drive-ot stb.. Az a probléma, hogy csak ADB-vel lehet leszedni, ami nem kell. Böngészőt meg lehessen választani, ha már van system webview úgyis.

[ Szerkesztve ]


punky10
(PH! addikt)

De miért nincs választási lehetőséged?Feltelepíted és használod,ami tetszik...A felhasználók nagyobb része nincs benne a "mobiltelefóniában"egyszerűen csak használja azt.Első bekapcsoláskor előjönne egy ablak:válasszon böngészőt,szerinted mit csinálna a többség?Rábökne az elsőre,és lépne tovább.Ugyanez a keresőmotorral.Hányan tudják,hogy mi az?Kiválasztaná az elsőt,és lépne tovább.Ha a lista ABC sorrendben lenne,akkor pedig menne a rinyálás,hogy milyen szar,hogy elromlott..stb.Az elemzők meg csodálkoznának,és nem értenék,hogyan indulhatot be ilyen gyors ütemben a Bing népszerűsége... ;]
Aki mást használ,az már egy kicsit ért a telefonhoz.Fel tudja telepíteni a neki tetsző böngészőt,és tudja használni.Az pedig,hogy megmarad a Chrome...A rendszer része,de nem kötelező használni!Ha pedig annyira idegesít az az ikon,akkor is tudsz tenni ellene,mert le lehet szedni.Tudod is,hogyan kell,akkor mi a probléma?


hati
(PH! addikt)
Blog

Egyszerűen ezeket az apokat nem system appként kellene belerakni a droidba és már is leszedhetné, akit zavar. Ha meg vki BL-t nyit + twrp (azaz root sem kell), akkor a system-ből is törölgethet nyugodtan apk-kat.


pudliszan
(újonc)

Most, hogy elolvastad, mit is írtam, lehet beszélni a lényegről, ami még mindig nem igazán van meg neked.
Óriási hirdetési piacról van szó, a korlátozott verseny növeli az árakat, amit végül mi fizetünk meg. Az EU sem hobbiból foglalkozik ezzel. Nem a bírságra fáj a foguk. Akkor az Apple 13 milliárdját sem az írek kapnák vissza, hanem megtartanák maguknak.
Eszközoldalról meg szerintem elvárható, hogy a lehető legkevesebb erőforrásomat pazarolják olyanokkal, amire nincs igényem. Illetve mint írtam pl. az instant appok szolgáltatása simán visszarakatja magát, sőt fut is. Soha egyetlen egyet nem használtam, igényem sincs rá, de egy csomó más is feleslegesen rendszeralkalmazás.

hati
Ennyi. Viszont pl. Huawei ezután már BL-nyitókódot sem ad, a gari meg eddig is ugrott, szóval azért a root nem igazi megoldás, más okokból sem.

[ Szerkesztve ]


Friczy
(tag)

Na itt látszik az, hogy milyen amikor egy gyártó kizár minden mást a platformjáról és kényszeríti a felhasználóit a beépített használatára.

iOS-en sem zárja ki az Apple a többi böngészőt. Nekem is fenn van a Firefox és a Chrome is, az más kérdés, hogy nagyon ritkán nyitom meg.


vicze1
(PH! nagyúr)

Mivel nem lehet Safarin kívül semmi más alapértelmezett, így létezik másik böngésző, de kb. csak dísznek. Az meg, hogy HW gyorsítás hiányában minden más böngésző felveszi a csiga sebességet nem javít ha helyzeten.
Ugyan az a helyzet mint WP esetében, ahol volt "3rd party" böngésző, de az IE/Edge motort használta és csak egy GUI overlay-t csinált, default ugyan úgy nem lehetett.


azbest
(PH! félisten)
Blog

No nézzük, akkor a grafikont

Chrome - a chromium google szolgáltatásokkal kiegészített változata. Eredetilet a webkit1 böngészőmotorra épült, míg az apple-vel való sikertelen együttműködés miatt forkolták és nagyrészt újraírták a Blink motorban.

Safari - a webkit2 böngészőmotor az alapja, amely nyilt forrású, de a fejlesztési irányban az Apple az elsődleges döntéshozó.

UC browser - A kínai alibaba fejlesztése. WebKit alapú volt. Ma már úgy tűnik, hogy a chromium blink és microsoft trident motorját használja. A tridentet az ms böngészőjére optimalizált, például banki oldalakon.

Samsung Internet - Chromium alapú.

Opera - ma már chromium blink alapú.

"Android" - ez valószínű, hogy midnenféle alkalmazás, amiben weblapot nyithatsz meg és a webview-t használja, nem állít be saját user agentet.

IEMobile - ez a kihalóban lévő régi microsoftos mobil

BlackBerry - passz, ez is kihalt, gondolom ma már valamelyik nagyot használják.

Nokia - ez a kihalt symbianos lehetett.

Szóval foglaljuk csak össze: lényegében minden elterjedt böngősző a webkit motor leszármazottja. Az apple és google összezördülés óta pedig a többség chromium alapú különböző mértékig. Ebbe pedig értelemszerűen a legtöbb pénzt a google fekteti. A többiek is biztosan tesznek be a közösbe, de ők főleg haszonélvezői a szabadon felhasználható böngészőmotornak. Nem találtam hirtelen olyan statisztikát, ami mutatja a főbb hozzájárulókat. Csak a szakadás előtti webkit statisztikát találom, abban a legnagyobb hozzájáruló a google volt.

Másrészt a mostani google üldözés mögött részben azt látom, hogy némelyik mobil gyártónak fáj, hogy a google egyre inkább megköveteli, hogy az ő szolgáltatásait felhasználó készülékekre legyen hosszabb távú frissítés. Ez pedig költség a gyártóknak és igyekeznek ott fúrni, ahol csak lehet. A gyártók érdeke, hogy szabadon felhasználhassák a google szolgáltatásait, ami komoly hozzáadott értéknek számít, akár úgy is, hogy soha nem adnak ki adott készülékre frissítést, ezzel a google brandjében is károkat okozva.

A titkos megállapodásokban lehetnek olyan részek, ami valóban sérti a felhasználók és más cégek érdekeit. Például olyasmi elfogadhatatlan, hogy más gyártó szoftverének mellőzése legyen követelmény a google részéről. De az, hogy megkövetelik a terméktámogatást, az egyáltalán nem baj, csak a gyártók nem akarnak fizetni sem ezért, sem a szoftverekért.

Ha nem csak a valóban más szolgáltatás és szoftvergyártókat akadályozó megállapodások megszüntetésére megy ki a játék, hanem arra, hogy a gyártók a saját szoftvereiket tolhassák a felhasználó képébe, továbbra is a google szolgáltatásai és szoftverei felhasználásával, akkor a fejlesztésből is vesznek ki pénzt. A google ellene lobbizó gyártók is nagyrészt a google munkájára építenek, ezzel rengeteget spórolva. Szóval legyen nagyobb átláthatóság, de azt se felejtsük el, hogy ki fizeti a ceh nagy részét most és ha a gyártók rövidtávú pénzfejési céljai érvényesülnek, akkor a közös alap miatt a fejlesztések is mindenkinél lelassulnak, mert a gyártók nem fognak teljesen független megoldást fejleszteni drága pénzen.

Olyan ez, mint a viccben:
Vidéki vendéglőben:
- Tessék mondani, cigánypecsenye van?
- Van, de akkor zene nincs . . .

[ Szerkesztve ]


Bluesummers
(senior tag)

Foglalja a helyet, ahogy nagyon sok másik alkalmazás. Hozzá nem értőknek jó megoldás, de pont emiatt van a "lenyomjuk a torkodon, jó lesz ez neked!" hozzáállás. Fred23-mal értek egyet.


sheratan
(Jómunkásember)
Blog

Hát igen, a 32-64 gigás tárhelyek és memóriakártyák korában nagyon hiányzik az az 50-100MB, amit az ilyen appok foglalnak.

üzenetek