Kipróbáltuk a készülő Android 9-et

Befutott a negyedik fejlesztői rendszercsomag, avagy a harmadik béta az Android P-hez. A számozás már biztos, a nyár végére várt főverziónak a süteményes nevét azonban még titok övezi. – írta: Bone123, 8 hónapja

Új kezelősáv és műveletek

Hirdetés

Idén talán minden jobb lesz – gondolja az átlagos mobilfelhasználó az androidos frissítések tekintetében, ugyanakkor évről-évre megismétlődik a forgatókönyv, miszerint a referenciamodellekre hamar kijön az update, a legtöbb márka viszont akár hónapokat ül saját csomagja közzétételen. Ezen próbált tavaly segíteni a Project Treble, az Android rendszer architektúrájának újraszervezése, hogy a partnerek egyszerűbben, gyorsabban és gördülékenyebben végezhessenek a rájuk eső munkával. Az, hogy az Android P (édességes nevén a legtöbb tipp szerint peppermint, vagyis borsmenta) hamarabb landol-e az újabb és régebbi készülékeken, a következő hónapokban derül majd csak ki, jó hír viszont, hogy rengeteg telefon részt vesz a béta tesztelésben.

Az Android P béta változata a Nokia 7 Plusszon is kipróbálható
Az Android P béta változata a Nokia 7 Plusszon is kipróbálható [+]

Ez egyszerre jelent nagyobb gyártói érdeklődést és persze több tesztelőt, hiszen már nem csak a Pixeleken, hanem az Essential PH-1-en, a OnePlus 6-on, a Sony Xperia XZ2-n, a Vivo X21-en és az X21 UD-n, az Oppo R15 Prón, a Mi Mix 2S-en és a Nokia 7 Pluson is kipróbálható. Mi az utóbbit kaptuk kézhez rövid ismerkedésre. A HMD-s eszköz jelenleg a kettes számozású bétát és összességében a harmadik fejlesztői változatot futtatja. Időközben viszont már kijött a hármas számú béta, bár egyelőre csak a Pixelekre, úgyhogy saját kútfőből és az online olvasottakból is dolgozunk rövid betekintőnk során. Nem fogunk mindenre kitérni, és a fejlesztőket érintő változások helyett is leginkább a felhasználók számára nyilvánvaló eltérésekről beszélünk.

Ilyesmiből pedig bőven akad, kezdve mindjárt az új, virtuális kezelősávval. Eltűnt jobbról az alkalmazásváltó gomb, ehelyett középen egy méretesebb ovális jel pihen, a balján pedig a vissza ikon, amely a harmadik béta esetében a fentieknél kevésbé tolakodó kivitelt kapott. A főoldalra lépve egyébként még a vissza gomb is eltűnik, hiszen ott amúgy se lenne funkciója, mindenesetre éppen akkor átszabni ezt a sávot, amikor az iPhone X / OnePlus 6-féle gesztusvezérlés frappánsabban kiválthatja, nem feltétlenül időszerű.

A főképernyő gombon a hosszú érintés továbbra is a Google Segédet vagy a képernyőtartalom leolvasását hívja elő régió és nyelv szerint, magyarul ugyebár még nem lehet az asszisztenssel csevegni. A gombról felfele pöccintve ugyanakkor megjelennek a nemrég használt alkalmazások kártyái, alattuk opcionális keresősávval és öt indítóikonnal. Ha az ember határozottabban tolja fel az ujját, akkor pedig az alkalmazásmenübe jut, így kikerülve a felesleges főoldalra való visszalépést. Ez mondjuk a Nokia 7 Plus esetében csak a főoldalon működött, máshol kétszer kellett felsimítani az alkalmazáslistához, a Pixeleken viszont bármely appból egy mozdulattal oda lehet jutni. Kényelmetlenebb lett az osztott képernyős elrendezés elérése, azt ugyanis az alkalmazáskártyák legtetejét megérintve kell kérni, hosszúkás, nagy mobilokon ez pedig jó eséllyel fogásváltással jár.

Eddig az alkalmazásváltót duplán lenyomva lehetett a legutóbbi két app között váltani, mostantól viszont elég csak röviden jobbra húzni az ujjat a kezdőlap gombon. Ha hosszan húzza végig az ember, jobbra-balra az összes app között kényelmesen, egy mozdulattal görgethet, ami annyira jó ötlet, hogy fura, miért csak akkor jutott a Google eszébe, amikor ez a sáv kezd kimenni a divatból. Ráadásul gyárilag továbbra sem rejthető el az alsó szekció, és általában csak két ikon van rajta, ebben a formában tehát csak a helyet pazarolja. Egy harmadik ikon mindenesetre felbukkanhat rajta: ha az automatikus képernyőforgatás ki van kapcsolva és a tulaj a készülékét megdönti, ugyebár nem történik ugye semmi. Megjelenik ugyanakkor egy kis ikon, amivel mégiscsak kényszeríteni lehet a fekvő elrendezést, ami hasznos tud lenni.

Hirdetés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények