Motorola Moto E4 Plus - lassan járj, tovább érsz!

A középkategóriában versenyző Moto phablet nem éppen fürge, viszont jól néz ki, lényegre törő rendszert futtat és sokáig bírja egy töltéssel. – írta: Bone123, 1 éve

Külső, kijelző

Hirdetés

Sokan eljutottak arra a véleményre, hogy tulajdonképpen elég az, amit egy olcsóbb mobil hardverszinten nyújt, sokkal fontosabb a lóerőknél ugyanis az, hogy a zsebokost milyen gyakran kell adapterre helyezni. Legyen szó egy roppant zsúfolt napról a telefonon lógva, rengeteg játékról vagy GPS használatról, esetleg többnapos kirándulásról áramforrás nélkül: mindig jó, ha nem kell az akkumulátorszázalékokat kémlelni. A Moto E a Lenovo kötelékébe tartozó Motorola belépősorozata, a negyedik generáció pedig ezen belül is kettévált: az E4 5”-en és kisebb akkumulátorral a szűkösebb zsebeknek és vékonyabb pénztárcáknak szól, míg a középkategóriában versengő E4 Plus valamivel többért 5,5”-re növelt képátlót és brutálisan nagy, 5000 mAh-s telepet kínál.


[+]

Ha küllemben és hardverben nincs is nagy eltérés (mindkét HD kijelzőt a MediaTek MT6737-es négymagos SoC hajtja meg), a méret és a telep alapvetően különíti el a preferált célcsoportot. A kisebbik észrevétlen zsebtárs, míg a nagyobbik 198 grammjával igazi nehezék, de legalább minden oldalán lekerekítették, hogy a 155 x 77,5 x 9,55 milliméteres monstrumot kisebbnek lehessen érezni valódi kiterjedésénél. A képernyőkeret a 720 x 1280 pixeles IPS panel körül persze jókora, de legalább odafért alá a védőüvegbe süllyedő ujjlenyomat-olvasó, fölé pedig az 5 megapixeles kamera, a fénymérő, a közelségérzékelő, az értesítési és villanó LED, valamint a beszélgetési hangszóró.

Kijelző-teszt
Moto E4 Plus Xiaomi Mi A1 Honor 6X Vivo Y66
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 463 nit 471 nit 556 nit 576 nit
Fehér fényerő (min.) 7,3 nit 1,9 nit 5,4 nit 5,7 nit
Fekete fényerő 0,32 nit 0,33 nit 0,29 nit 0,50 nit
Kontrasztarány 1447:1 1428:1 1952:1 1153:1
Színhőmérséklet 7273 K 7404 K 8166 / 6590 K 8076 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az IPS panel egész jól használható napfény alatt, bár éjjel túl jól is, ezen segíthet az automatikusan bekapcsoló kékfényszűrő. A kissé hideg kalibráción bár módosítani nem lehet, élénkebb színeket választani igen. Ha oldalról téved a Moto E4 Plusra a tekintet, sárgás elszíneződésre és alacsonyabb kontrasztarányra lehet figyelmes, az érintési érzékenység viszont megfelelő. Nem volna az igazi, ha a képernyőből helyet raboló kezelősávot nem lehetne elrejteni, ám a Moto Műveletek szerencsére felkínálja ezt a biometrikus azonosító bevetésével: a főoldal eléréséhez csak meg kell érinteni, vissza jobbról balra simítva lehet jutni, az alkalmazásváltót pedig fordítva előcsalni.


[+]

Hosszabban az olvasóra telepedve kikapcsol a képernyő, még hosszabb ideig rajta maradva pedig indul az asszisztens. Jegyezzük meg: néha belezavarodik a rendszer, hogy épp melyik műveletet végezzük, bár ennél is ügyetlenebb az egykezes elrendezés. A képernyő közepét hosszan megérintve, majd valamely alsó sarok felé húzva az ujjat egyszer-egyszer valóban lekicsinyülnek a tartalmak, máskor viszont nem kívánt műveletet vesz be az adott alkalmazás. Ez pont elkerülhető lett volna, ha fordítva, lentről felfele húzná az ember az ujját, vagy a biometrikus azonosítót háromszor lenyomva aktiválná az egykezes elrendezést.


[+]

A szenzor egyébként ujjlenyomatos védelemre kitűnően alkalmas: megfelelő mennyiségű minta bevitele és az olvasó nagy részének letakarása után megbízhatóan működik, a főoldalra két másodperc alatt juttatva a tulajdonost. A rezgőmotor viszont lehetne erélyesebb. A méretes házhoz remek konstrukció tartozik, a két nanoSIM és az egy microSD foglalathoz pedig levehető hátlap – a javarészt fém, alul-felül műanyag elem lepattintása nélkül nem lehetne a három járathoz hozzáférni. A kisebbik E4-gyel szemben a Plus telepe ugyan nem cserélhető, de ki akarná a 5000 mAh-t akkumulátort kivenni? Erre akkor sincs szükség, ha a mellékelt, 10 wattos adapterrel bő három óra feltölteni, mert utána napokig ellátja energiával a phabletet.


[+]

A csomagolás egyébként még egy hagyományos kialakítású headsetet, némi leírást és a jótállási jegyet, valamint a microUSB kábelt rejti, amely alul, a mikrofon és a monó hangszóró mellett tud a Moto mobilhoz csatlakozni. A 3,5 milliméteres füles felülre mehet. A karcok szempontjából jó hír, hogy a hátoldal síkja alá süllyed a méretes kamerarész a 13 megapixeles szenzorral és a LED villanóval. Ezektől külön kapott helyet a másodlagos mikrofon, lejjebb pedig a denevéres logó. A hangerőszabályzó és a bekapcsoló jobb oldalon, nagyjából kényelmesen elérhető magasságban várja a hüvelykujjat, bár ettől még az egyötöd kilós masina egykezes használata bűvészmutatvány marad, de hát a méret a jó üzemidő érdekében kötött egyik kompromisszum. A lóerők hiánya a másik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények