Nokia 5 - ötlettelen

A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok. – írta: AliceWake, 2 éve

Bevezető, tervek, tartozékok

A HMD által ismét feltámasztott, okostelefonos Nokia branddel nem alaptalanul voltak magasak az elvárások. A finn gyártó és telekommunikációs óriás évtizedekig meghatározó volt a mobilpiacon, később a Microsofttal közösen jegyzett eszközök szintén helytállónak bizonyultak, noha a platform az esetenként kiemelkedő kameraképességek mellett sem tudta tartani a lépést az Androiddal. A barcelonában bemutatott nyitószéria legkisebb modelljéhez már volt szerencsénk, illetve alkalmunk, hogy átpörgessük a Nokia történetét, amiben a HMD Global Oy és a Nokia jelenleg három új, androidos készüléke a legújabb fejezet.


Nokia 5 és Nokia 3

A licencéra premierje kétségtelenül emlékezetesre sikerült a Nokia 3310 újraélesztésével, noha a megvalósítás közel sem generált olyan pozitív érzelmeket, mint az alapötlet. Cserébe tényleg mindenkinek világos lett, hogy a márka visszatért (noha a hagyományos telefonok végig elérhetők voltak) – azoknak is, akik még abban az időben léteznek, amikor A Nokia volt A mobiltelefon, és azóta nem nagyon törődtek az egész szegmenssel. Legalábbis tervben van. Illetve folyamatban is, csak az eddigi tapasztalatok alapján ennek kimenetele, legalábbis egyelőre, de kérdéses.


[+]

A HMD Global eddig összesen hét darab, robotos okostelefont tervezett be, amelyek közül a Nokia 3-at szánta a belépő szintre (majd árazta a középkategóriába). Bár, elvileg lesz Nokia 2 is, ami az előzetes információk alapján nem teljesen biztos, hogy jó ötlet. Sőt, a Snapdragon 212 1 GB RAM-mal sokkal inkább a kifejezetten rossz ötlet kategóriába esik. A Nokia 7-ről eddig annyit tudunk, hogy valószínűleg lesz, kifejezetten potens lapkakészlettel, ami feltehetően a Snapdragon 660-as, illetve a Nokia 8, amit kedvező árral és csúcsfelszereltséggel ígértek. Utóbbit viszont, ha minden igaz augusztus 16-án be is mutatják.


[+]

A Nokia 5 papíron lényegesen jobban fest, mint a kisebb Nokia, ami inkább hozta a papírformát, ami már eleve nem mutatott olyan jól, noha az MT6737-es szett 2 GB rendszermemóriával alapvetően nem tűnik veszélyesnek, csak kissé szerény. Viszont kevésbé hatékony optimalizációval és szegényes rendszerrel párosítva kifejezetten kedvezőtlen összképet festett a kitűnő kialakítású és remek anyagokból összerakott szerkezetről. A Nokia 5 ugyan specifikáció szerint jobb teljesítményre hivatott, ugyanolyan prémium minőségű és (szerintem) csinos, mint a Nokia 3, de az árkategóriában ez még mindig kevés, az optimalizációs problémák, apróbb bugok pedig sajnos ez esetben is fennállnak.


[+]

A csomagolás viszont nagyon menő. A négyszögletes, fiókos kialakítású, világos alaptémával rendelkező, alacsony dobozra rajzolt készülék milliméterre pont tök ugyanakkora, mint a valós termék. És úgy is néz ki. Ez az elmés apróság igazán méltó a márkanévhez, a mögötte lévő kép pedig egyértelműen az ikonikus Connecting People szlogent idézi. Ez úgy összességében baromi szívmelengető és roppant elismerésre méltó munka. A készülék a dobozban jobb oldalt fekszik, alatta SIM-tű, vagy ahogy a Nokia egészen találóan nevezi: SIM kulcs (és dokumentáció). A tartozékok a bal oldalról kiemelhető kartonhasábban szoronganak. Innen előszedhetünk egy hagyományos kialakítású mikrofonos fülhallgatót, egy igen jó minőségű microUSB töltő- és adatkábelt, valamint a hozzá tartozó 2 amperes, matt fekete töltőfejet. A lapkakészlet egyébként támogatja a Quick Charge 2.0-s szabványt, a töltőfejen viszont nem jelezték, hogy ilyesmire képes lenne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nokia 5.1 - 5.1-es körzet

    Ismét nem üti meg az ingerküszöböt, viszont továbbra is minőségi és esztétikus készülék. De a Nokia márkajelzésen kívül nagyjából ennyit tud üzembiztosan.

  • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

    Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

  • Nokia 1 - go, Android, go!

    A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

Előzmények