8K zoomvideóval és műholdas SOS-sel készül az S24 Ultra

10, 12, 50 és 200 megapixeles szenzor tarkíthatja a hátlapot, jön a műholdas SOS.

A legtöbb kínai márka letisztázta a mobilok kamerarendszerét, és rendre nagyméretű, illetve nagyfelbontású, quad-Bayer szűrős szenzort használ a normál, az ultraszéles és egy vagy több zoomkamera esetében egyaránt. Ez lehetővé teszi olyan átmeneti vagy virtuális látószögek használatát, ahol ügyes szenzorzoom biztosít remek képminőséget, a teleobjektívet beleértve, így az utóbbiból nincs kettőre szükség, vagy kettővel még több az opció. A Samsung eddig viszont konzervatív receptből dolgozott: az S23 Ultra 200 megapixeles kamerája volt az egyetlen nagyfelbontású, az ultraszéles 12 megapixelen állapodott meg, és hiába a sokrétű, 3x-os és 10x-es teleobjektív, ha a 10 megapixeles szenzorok felvételét 12 megapixelre skálázva középszerű lett a vonalélesség.

Íme, állítólag ilyen lesz a Samsung Galaxy S24 UltraÍme, állítólag ilyen lesz a Samsung Galaxy S24 UltraÍme, állítólag ilyen lesz a Samsung Galaxy S24 Ultra Íme, állítólag ilyen lesz a Samsung Galaxy S24 Ultra. Forrás [+]

Ezen a recepten változtathat részben az S24 Ultra, de még mindig nem kíván minden kamerát quad-Bayer szűrősre cserélni, maradhat ugyanis a 12 megapixeles ultraszéles és a 10 megapixeles 10x-es zoomegység. Megoldhatja viszont a Samsung a 200 megapixeles főkamerával a minőségi 2x-es és 3x-os nagyítást, úgyhogy a 3x-os teleobjektív 5x-ös optikai nagyításra válthat, mögötte a 10 megapixeles szenzor pedig 50 megapixelre. Ebből nem csak a drasztikusan jobb részletesség profitálhat: jóval méretesebb szenzorral az esti képminőség is, nagy pixelszámmal pedig a főkamera mellett ez az egység is bekapcsolódhat a 8K videófelvételbe.

A műholdas SOS segélykérést sikerült képernyőképen megörökíteni
A műholdas SOS segélykérést sikerült képernyőképen megörökíteni (forrás: SamMobile) [+]

Ha viszont tényleg 50 megapixeles lesz ez a zoomkamera, kérdéses, hogy szükség lesz-e egyáltalán 10 megapixeles, 10x-es nagyítású másikra – ügyes algoritmussal ugyanis az előbbi szenzorzoomból jobb minőséget biztosíthat az utóbbinál. Akárhogy is: úgy tűnik, egyelőre marad a felbontáseklektika 10, 12, 50 és 200 megapixeles szenzorokkal a hátlapon, míg az előlapon a szokásos 12 megapixeles munkálkodhat. Fontosabb újítás lehet a műholdas segélykérő SMS funkció az Exynos 2400-as (Galaxy S24 és S24+), illetve a Snapdragon 8 Gen 3-as modellek esetében egyaránt, hogy olyan helyen is értesíthessük a hatóságokat, ahol nincs földfelszíni lefedettség. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy ez a januári bejelentés után Magyarországon is elérhető szolgáltatás lesz-e.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés