Hirdetés

A háromtagú Tab S8 családban az Ultra lesz az igazán durva

A Tab S8 és a Tab S8+ logikus folytatása az elődöknek, az Ultra viszont más szinten van.

A Galaxy S22 családdal egyidejűleg mutatta be a Samsung az új táblagépes vonalat is, amelyek Tab S8, Tab S8+ és Tab S8 Ultra néven kerülnek majd a boltokba. Ellentétben a telefonos termékekkel, itt a Tab S8 és a Tab S8+ között is szignifikáns eltérések adódnak, amelyek nem csak abból fakadnak, hogy mások a méretek. Az alapmodell 11 hüvelykes, 2560 x 1600 pixeles LTPS kijelzőt kap, de a képfrissítés itt is lehet 120 Hz-es. 503 grammot nyom a mérlegen, 8000 mAh-s akkut kap 45 wattos töltési sebességgel, az ujjlenyomat-olvasó pedig az oldalsó gombba került.


[+]

A Tab S8+ ezzel szemben 12,4 inches, 2800 x 1752 pixeles, 120 Hz-es AMOLED kijelzővel villog, de itt már 567 grammos tömegről beszélhetünk, amit javarészt indokol a 10 090 mAh-s akkumulátor. A biometrikus szenzor a kijelző mögé került. Ezeken az eltéréseken túl viszont minden egyéb azonos. Vagyis mindkét géphez alapból jár az S-Pen, megvan a négy hangszóró az AKG tudását felhasználva, mindegyikben Snapdragon 8 Gen 1-es chipset dolgozik, hátlapi kamerából pedig kettő van: 13 megapixelt tud a normál, 6 megapixelt az ultraszéles látószögű modul, 4K videó felvételének lehetőségével. Elöl 12 megapixeles a kamera felbontása.

A rendszer már a One UI Tab 4 nevű, valamelyest "táblagépesített" felület, ami Android 12-re épül. Nem hiányzik a DeX mód (még több appot tud ablakba tenni, amelyek áttetszőek is lehetnek), adott a Samsung Knox, a három mikrofon, hátul a kamerák mellett van vaku is. Az alapmodell WiFi-only verziója 294 990 forinton nyit február 25-én 8/128 GB-os tárhelykiosztással, az 5G felára 60 lepedő. A Tab S8+ 374 990 forinton indul, itt is további 60 ezer forintot kell az 5G modellre ráfizetni.


[+]

Jóval izgalmasabb ezeknél a Tab S8 Ultra. Ez a készülék 14,6 hüvelykes óriáskijelzőt hord magán 2960 x 1848 pixeles felbontással, természetesen 120 Hz-es frissítéssel és AMOLED technológiával. A trükk az, hogy a kávákat minimálisra vették, csak 6,8 mm szélesek, ettől még ez nem egy apró masina a 208,6 x 326,4 x 5,5 mm-es kiterjedésével, de roppant vékony. Ám így is 726 grammot nyom, ez tehát egy kétkezes tablet.


[+]

Már a kiszivárgott előzetes képeken is a leginkább megosztó megoldás a kijelzőbe középen belógó notch, amely két kamerának is helyet kínál, mindkettő 12 megapixeles, de eltérő látószöggel rendelkeznek, hogy egy csoportos online meeting minden tagja látható legyen. Mivel a káva fent is vékony, ezért ezt nem tudták másképp megoldani, noha egy tablet esetében talán pont kevéssé lett volna szempont egy kijelző mögé rejtett előlapi kamera gyengébb minősége.

Az akkumulátor itt már 11 200 mAh-s, ám a belső kapacitás az Ultra esetében is 8/128 GB-ról indul, de piacra kerül majd 16 GB RAM-mal és egy 1 TB tárhellyel rendelkező variáns is. Ez egyelőre hazánkban nem lesz elérhető, a WiFi-only modell 454 990 forintos áron nyit, ha az 5G is fontos, akkor 514 990 forintot kell összekészítsünk. Ezen felül is lehet még költekezni, egyrészt nem fog ártani egy 45 wattos töltőfej, ami nem az alapcsomag része és van új gombsor is, ahol már háttérvilágítást is kapnak a billentyűk.


[+]

Az összes Tab S8 esetében magas fokú a Microsofttal való együttműködés, egyrészt ott a DeX, másrészt a OneDrive, de akár monitort is rádughatunk a gépre, hogy tovább bővítsük a kijelzőterületet. Sőt, ez fordítva is opció, egy Windows PC másodlagos monitora is lehet a Tab S8. Az S-Pen az eddiginél még kisebb késleltetéssel dolgozik, alapból jár számos szoftver, ami főleg a tartalmak editálását szolgálja (Clip Studio Paint, LumaFusion), mindhárom modell tudja a WiFi 6E-t és a 4K-ban történő videofelvételt. Az előrendelőknek érintőpados billentyűzetes tok jár az Ultra mellé, a másik két motyónál is gombsor az ajándék, de érintőpad nélkül. Az első készülékek február 25-én kerülhetnek majd a vásárlókhoz.

Azóta történt

Hirdetés