Hirdetés

Alkalmazásbemutató: BatteryGuru

Az okostelefonok egyik rákfenéje az üzemidő. Míg a processzorok egyre gyorsabbak, a kijelzők egyre nagyobb felbontásúak (melyek egyébként ezzel arányosan többet is fogyasztanak), az operációs rendszerek egyre okosabbak, a rendelkezésre állási idő évek óta stagnál. Hiába kerülnek egyre nagyobb kapacitású akkumulátorok a készülékekbe, az ember gyakran már annak is örül, ha estig nem kell töltőre dugni a készüléket, kettőnél több napos üzemidőről pedig már nem is álmodunk.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Ezen a problémán persze nem csak az akkumulátor kapacitásának növelésével, hanem a szoftver optimalizálásával is lehet javítani. Erre már számos példát láthattunk, a legtöbb gyártó kínál ilyen megoldást a készülékein, és itt nem csupán az automatikus fényerőről van szó, gyakran a lapkakészlet teljesítménye is több lépcsőben szabályozható.

A BatteryGuru személyében egy, az említettekhez hasonló szoftveres megoldást tisztelhetünk, mely a mobil lapkakészleteiről ismert Qualcomm boszorkánykonyhájából került elő. Az alkalmazás a telepítés után néhány napig tanuló üzemmódban van (esetünkben ez két napot jelentett), mely alatt feltérképezi a használati szokásokat. Ezután átveszi az irányítást a készülék felett. Automatikusan kapcsolgatja a WiFi-t, amennyiben ismert hotspot közelébe érünk, a használati gyakoriság alapján szinkronizálja az appokat (ezt részletesen is testre lehet szabni), a processzor órajelére viszont nincs hatással. Bekapcsolhatjuk továbbá az úgynevezett low power mode-ot, mely egy bizonyos töltöttségi fok alatt lesz aktív, ekkor többek között csökkenti a fényerőt, megszünteti a WiFi- és Bluetooth-kapcsolatot; ez a rész is teljes mértékben személyre szabható.

A tanulást egyébként soha nem hagyja abba, folyamatosan próbál alkalmazkodni az esetlegesen változó felhasználói szokásokhoz. Egy hét után állítólag akkor is figyelmeztet majd, hogy ha a készülék lemerül, mielőtt olyan helyre ér az ember, ahol tölteni szokta a mobilját, illetve perc alapon mutatja majd az üzemidőt. Futás során beépül az értesítési sávba, ami az egyetlen vizuális indikátora a jelenlétének, a beállítások között azonban innen is ki lehet gyomlálni, teljesen transzparenssé téve ezzel a BatteryGurut. A telepítés után három új widget is elérhetővé válik, melyek közül kettő beállításokat tartalmaz, a harmadik az aktuális töltöttségi szintet jeleníti meg.

Az alkalmazás olyan androidos telefonokra érhető el, melyek legalább 4.0-s rendszerverzióval rendelkeznek és nem mellesleg Qualcomm gyártmányú lapkakészletre épülnek. A támogatott SoC-k listája a harmadik és negyedik generációs Snapdragon lapkák mellett a 200, 400, 600 és 800 utótagú chipseteket is tartalmazza, azaz le van fedve az elmúlt bő két év kínálata.Mi egy Nexus 4 telefonon próbáltuk ki az alkalmazást, csalódást okozott viszont, hogy a szintén Snapdragon alapú, alig pár hónapos Nexus 7 táblagép nem kompatibilis az eszközzel.

Ez mind szép és jó, ám kérdés, hogy milyen hatásfokkal működik mindez. A Play Store alapján a szoftver megosztha a felhasználókat, az értékelések szélsőségesek: a hozzászólók fele áldja a szoftvert, a másik fél haszontalanságra panaszkodik. Esetemben a tanulóidőszak szerdán járt le, ám bevallom őszintén, egyelőre nem sokat tapasztaltam az extra üzemidőből, napközben ugyanis szinte folyamatosan számítógépre van dugva a készülék. A tapasztalatokra így természetesen kíváncsiak vagyunk, várjuk a hozzászólásokat a fórumban. A program a Play Store-on keresztül, ezen a linken tölthető le.

Értékelés: BatteryGuru (Android 4.0+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 8 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: Aviate Beta

    Az Aviate az adott helyzettől függő információkat jelenít meg a főképernyőn, mindezt a Google Now-ra hajazó felhasználói felület mellett.

  • Alkalmazásbemutató: Themer beta

    A Themer segítségével pofonegyszerűvé válik a felhasználói felület átalakítása, egy klikkel új ruhába öltöztethető a rendszer.

  • Alkalmazásbemutató: DashClock Widget

    A mai kiszemelt egy minialkalmazás, mely a kijelzőzárba építhető, különféle információk és értesítések megjelenítésére szolgál.

  • Alkalmazásbemutató: Timely

    Bár az ébresztőórák általában nem izgalmasok, van kivétel. A Timely remek felhasználói felületet és korrekt szolgáltatásokat tud felmutatni.

Hirdetés