Hirdetés

Alkalmazásbemutató: FindDroid

Ma egy magyar fejlesztésű biztonsági szolgáltatást nézünk meg, mely a telefon elvesztése esetén segíti a felhasználót. Számos ilyen létezik már, a Play Store kínálata mellett több esetben a gyártók is mellékelnek ilyen jellegű szoftvereket a telefonok mellé, ilyen a HTC Phone Finder, a Sony myXperia ésa  Samsung Find My Mobile is. De a legjobb példa erre talán az Android Device Manager, mely a Google saját szolgáltatása, minden androidos (2.2 az alsó korlát) telefonra elérhető, ráadásul mindez teljesen ingyenesen. Nehéz terep tehát ez, a biztonság egy olyan téma, ahol komolyat kell villantani ahhoz, hogy az ember átálljon egy már bevált szolgáltatásról.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A FindDroid a rendszerverziót tekintve versenyben van a Google megoldásával, a Karáth Balázs által fejlesztett alkalmazáshoz szintén legalább 2.2-es Androidot futtató eszköz szükséges. Telepítés után érdemes átfutni a beállításokat, bizonyos mezők kitöltése nélkül ugyanis nem aktív az app, mindenképpen érdemes megadni egy email címet és egy névjegyet (ide érkeznek majd az üzenetek). Ezek mellett az aktiváló telefonszám megadása is hasznos, lévén a szolgáltatás indításához ezt kell tárcsáznunk.

Itt egyébként nem kell a formátumra figyelni, tetszőleges számsor megteszi; a szám tárcsázás után a híváslistában sem jelenik meg. Az alkalmazás ekkor egy jelszót kér a feloldáshoz, mely ha sikertelen, az aktuális pozíciót (GPS koordináták formájában) elküldi a megadott email címre, illetve opcionálisan a megadott személynek is továbbítja az üzenetet. A beállítások között aktiválható továbbá, hogy sikertelen feloldás esetén a készülék az előlapi kamerával is készítsen egy képet, melyet az említett levélben továbbít a tulajdonosnak. Extra funkció a SIM sorozatszámon alapuló védelem is, az app SIM-csere esetén nem letiltja a használatot. Végül, de nem utolsósorban el is rejthetjük az alkalmazást a menüből (ekkor csak a már említett módon, a megadott szám tárcsázásával indítható), illetve a törlését is jelszóhoz köthetjük.

A szolgáltatás távolról aktiválható egy előre megadott tartalmú szöveges üzenettel. Ez azt jelenti, hogy ha eltűnik a telefon, egyszerűen egy SMS-t kell küldeni egy másik (tetszőleges) számról, mely a beállítások között megadott szavakat tartalmazza.

Az alkalmazás tehát jó pár hasznos funkciót tartalmaz, ám a konkurens megoldásokkal szemben több komoly hátránya is van. Nem tartozik hozzá webes felület, térképes megjelenítéssel és néhány egérkattintással kiadható utasításokkal. Mivel nincs felhő alapú komponense a szolgáltatásnak, a legutolsó pozíciót nem lehet kinyerni, ha a telefonból elfogy az energia, a SIM-kártya kipattintásával hasonló hatás érhető el. Az SMS alapú azonosításnak köszönhetően csak SIM-kártyával szerelt készülékekkel használható az app, így a WiFi-only táblagépek kimaradnak a játékból.

A FindDroid tehát egy igényes biztonsági alkalmazás, melyen látszik, hogy a fejlesztő jó pár órát eltöltött a megvalósításával. És bár a nagyok megoldásával nem tud versenyezni néhány téren, tele van jó ötletekkel; kipróbálásra ajánlott.

Értékelés: FindDroid (Android 2.2+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 8 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: BatteryGuru

    A Qualcomm hivatalos androidos alkalmazása extra üzemidővel kecsegtet, azonban a használatához alapfeltétel a Snapdragon lapkakészlet.

  • Alkalmazásbemutató: Aviate Beta

    Az Aviate az adott helyzettől függő információkat jelenít meg a főképernyőn, mindezt a Google Now-ra hajazó felhasználói felület mellett.

  • Alkalmazásbemutató: Themer beta

    A Themer segítségével pofonegyszerűvé válik a felhasználói felület átalakítása, egy klikkel új ruhába öltöztethető a rendszer.

  • Alkalmazásbemutató: DashClock Widget

    A mai kiszemelt egy minialkalmazás, mely a kijelzőzárba építhető, különféle információk és értesítések megjelenítésére szolgál.

Hirdetés