Alkalmazásbemutató: Ready

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Viszketett a tenyerem, hogy olyan címet adjak ennek az anyagnak, ami sokkal inkább magára vonzza a figyelmet. “Magyar fejleszésű alkalmazástól őrül meg az internet.” “Magyar fejlesztők robbantják fel az androidos közösségeket.” “Ha csak egy magyar alkalmazást telepítesz ma, ez legyen az!”. De a jó bornak nem kell cégér, márpedig a Ready nevű tárcsázóalkalmazás tényleg jó. És ingyenes, és magyarok fejlesztették. Számunkra külön öröm, hogy a pár fős csapat egyik tagja dr. Kind, aki pont azért hagyta el a Mobilarena bandáját, mert az elmúlt évben erre a projektre áldozta minden energiáját. Ez odáig fajult, hogy a Ready csapata részt tudott venni a Kitchen Budapest startupprogramjában és a Startup Chile nevű programban — Chilében.

Az alkalmazás elkészült, dr. Kind hazatért, s most itt üldögél velem szemben, miközben demózza a Ready-t, megosztva a fejlesztés nehézségeit is. Eddig több mint 80 ezren töltötték le az Android 4.0-ra és annál frissebb rendszerre elérhető szoftvert a Play Áruházból, amely most már magyar nyelven is működik, bár nyilvánvalóan a világpiacon való sikeres szerepléshez ez korántsem létfontosságú. A Ready kétféle verzióban létezik, az ingyenesen letölthető variáns kevésbé testreszabható és egy-két felületen reklámmal is találkozik majd a júzer, a Pro verzió teljes funkcionalitásához jelenleg 728 forintot kell fizetni.

Telepítés után a Google-accounttal kell összekössük a szoftvert, amely hozzáférést kér a GMailhez is. Kind elmondta, hogy nincs olyan API, amely csak read-only hozzáférést biztosítana, így az alkalmazásnak módosítási joga is van, de természetesen a Ready semmi ilyesmire nem készül. Az app ezen kívül hozzáfér a híváslistához, a tárcsázóhoz, a naptárhoz, az SMS-ekhez, az emailekhez, de a tökéletes működéshez erre szüksége is van. A szoftver ikonja egy kékeszöld telefonkagyló, hiszen a Ready fejlesztői abban reménykednek, hogy a telefonunkon egy idő után le is cseréljük a gyári tárcsázót erre.

Az alkalmazás felépítése magától értetődő. Az alapképernyőn csempéket láthatunk, ahol a kedvenceink és a híváslistából vett kontaktok alapján láthatunk egy listát, hiszen a készítők azt feltételezték, hogy leggyakrabban azokat hívjuk, akikkel korábban beszéltünk, illetve akiket egyébként is bedobtunk a kedvencek közé. Ha balról indítunk egy ujjhúzást, akkor a profilunk beállításiba csöppenhetünk, itt számos dolog variálható, a Pro verzióban a színeket is csavarhatjuk és a csengőhangot is lecserélhetjük. Ezeknél sokkal fontosabb, hogy itt lehet bekapcsolni, hogy miképp működjön a Ready bejövő hívásoknál, fel tudja csavarni ilyenkor maximumra a fényerőt (ez igencsak hasznos), megadhatjuk, hogy hívás után megjelenjen-e, s ha igen, akkor milyen hosszan a további teendőket listázó ablak, kérhetjük pontos idő és dátum mutatását a híváslistában, rendezhetünk keresztnév és vezetéknév szerint, illetve beállíthatjuk alapértelmezett tárcsázónak a Ready-t.

Ha a csempés képernyőt balra toljuk el, akkor a keresőbe csöppenünk, ami nagyon ötletes. Egy adott betűre bökve rögtön odaugranak a felül körhintaszerűen pörgő névkártyák, innen pedig vagy magukat a kártyákat húzogatjuk, vagy egy adott betűn az ujjunkat rajta tartva tudjuk gyorsan pörgetni az ismerőseink fejét. Egy adott névre kattintva telefonálni, SMS-t és emailt küldeni, illetve naptáreseményt létrehozni tudunk, alulról felhúzva az előzménykártyákat pedig időrendben látjuk, hogy mikor és milyen típusú interakciónk volt az adott emberrel. Ezt akkor is elő lehet csalogatni, ha bejövő hívásunk jön az illetőtől, így rögtön látjuk, hogy legutóbb mondjuk mit írt nekünk SMS-ben. Bejövő hívásnál egyébként a Ready egy vízszintes sávot tesz a gyári hívásképernyő fölé, amit ide-oda tudunk rámolni — ahová tesszük, azt megjegyzi az app, mondjuk pont az LG G3-nál nem bírtam úgy rámolni, hogy ne takarjon ki valamit.

Hívás után igény szerint visszakaphatjuk az adott kontakthoz tartozó műveleti képernyőt, de az is beállítható, hogy ez egyáltalán ne bukkanjon fel, illetve bizonyos idő után magától tűnjön el. Főleg céges hívásoknál jöhet egyébként jól, hogy akivel épp beszéltünk, annak rögtön küldünk emailt, vagy felírunk a naptárba egy találkozót. A Ready persze rendelkezik klasszikus tárcsázóképernyővel is, amely a prediktív bevitelt is támogatja, valamint egy klasszikus keresőt is rejt, ha nem kezdőbetűk szerint indulnánk neki annak, hogy ismerősünket megtaláljuk.

Itt már tetszést aratott a Ready

Phonearena - Get Ready - a brand new contacts app
Android Police - Pretty up the phone part of your phone
Android Authority - 13 best new Android apps
Hello Android - a new contacts app hit the Play Store
Gizmodo - This Week's Best Apps
Internet's Best Secrets - Ready is now ready to take your calls better then ever
CNET - Upgrade your contact history
Pockethype - the new caller and contact list experience

A Ready tehát készen van, most már magyar nyelven is beszél, ingyenesen letölthető és természetesen a fejlesztése nem áll le. Kérdeztem Kindot, hogy miért nem lehetett azt megcsinálni, hogy a bejövő hívások képernyőjére teljesen ráül, de ahhoz bele kéne nyúlni a ROM-ba, ami nyilván nem opció. Az appot számos neves nemzetközi oldal is kipróbálta és meglehetősen nagy tetszést aratott, oldalt összeszedtünk néhányat belőlük. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a mi — talán kissé elfogult — véleményünk szerint remek alkalmazás a Ready, hanem mások is meglátták benne a fantáziát. Az alkalmazást ide kattintva is le lehet tölteni.

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: HPSTR

    A magyar fejlesztésű háttércserélő alkalmazás frissen tartja az androidos kezdőképernyőt, és egy rakás beállítási lehetőséget ad a felhasználónak.

Hirdetés